Защо служебният кабинет да не стане програмен

Нова десница с Костов и Кунева - трябва да са в нея, но не начело, казва Мартин Димитров

Защо служебният кабинет да не стане програмен | StandartNews.com

- Г-н Димитров, изненадан ли сте от краха на десните партии на изборите?

- Не. На мен ми беше ясно, че нито СДС, нито ДСБ могат да влязат в парламента. Хората смятат, че това разделение е безотговорно. При положение, че България е в тежка криза, десните политици, допуснали разделението, постъпват безотговорно към техните проблеми. Затова резултатът ми беше ясен. Аз предупредих десетки пъти в СДС, които разделиха Синята коалиция. И затова си подадох оставката като председател, без никой да ми я искал.

- Беше пропиляна и още една възможност да има сини депутати в новия парламент. Имам предвид разпадането на "Синьо единство" непосредствено преди вота. Кой е виновен за това?

- Аз не съм участвал в тези преговори и ми беше много странно, че вторият шанс за обединяване на дясното беше пропилян. Резултатът е ясен. Необединеното дясно води към много лоши резултати от гледна точка на това, че няма вече реформаторска партия в парламента, която да работи за трайно решаване на проблемите на българското общество.

- Има ли шанс за десните?

- Разбира се, че има шанс за десните. Той ще става все по-голям, защото 4-те партии, които влязоха в Народното събрание, не могат да конструират устойчив модел на управление. Нито пък модел, който да реши основните проблеми: на малкия и средния бизнес, безработицата, монополите, които са превзели държавата. Хората ще потърсят алтернатива вдясно и ако се появи нов субект, който да включва хора от СДС, ДСБ, "България на гражданите", представители на гражданското общество, то ще бъде изключително успешно.

- Възнамерявате да направите подобна дясна партия, така ли?

- Не ме ангажирайте персонално. Казвам само, че това ще се случи. Моето участие или неучастие е въпрос на личен въпрос. Но това ще се случи.

- Кога?

- Моето усещане е, че няма да мине много време, преди да започнат тези процеси. Смятам, че след няколко месеца, като се види, че този парламент не може да даде отговор на проблемите на българското общество, ще започне търсене на алтернатива. Начело обаче не могат да бъдат хора, които да бъдат свързани с предишни управления. Могат да участват всички, но начело трябва да бъдат хора, които да предложат една нова визия за десницата в България.

- Тази нова десница едва ли ще има успее без старите сини муцуни...

- Те трябва да бъдат вътре, но не трябва да бъдат начело. И те са съгласни. Ето Иван Костов даде пример. Той е съгласен да бъде вътре, но не трябва да бъде начело. На практика такъв сигнал даде той за ДСБ, което според мен е правилно.

- Кои ще са другите участници?

- За да успешно новото дясно,трябва да участват всички разумни хора. Които не са компрометирани по някакъв начин, разбира се. За мен това ново дясно трябва в челните си редици да включи хора, които не са участвали в управлението, за да бъде уязвимо.

- Да се върнем в настоящето. Как ще се развият нещата при съставянето на кабинет?

- Мъчително. Не се наемам да прогнозирам как точно ще се развият нещата, защото не знам дали някой може да прогнозира накъде ще тръгне "Атака". Никой не може да каже накъде ще тръгне. Без съмнение, това ще е най-ухажваната партия и като видим накъде ще тръгне "Атака", ще разберем какво става.

- Водещите политически партии обясниха, че ще търсят експерти за новото правителство. Вие склонен ли сте да участвате в него?

- Ако има програмно правителство, е по-добре то да е дясно, отколкото ляво. Защото програмно, програмно, но е по-важно кой го прави. Т.е по-лошият вариант е да го прави БСП. Аз съм много внимателен със себе си. Както се казва, 10 пъти меря, веднъж режа и ще бъда много внимателен за всяко едно мое съгласие за каквото и да било в политическия живот в България. Всички сме видели, че една грешка е достатъчна човек да загуби себе си, което е най-страшното. Но мислейки за бъдещо програмно правителство, ми се струва, че ако зациклят нещата, може да се търси мнозинство, което да подкрепи евентуално оставане на сегашното служебно правителство като програмно.

Говоря за Марин Райков и финансовия министър Калин Христов. Калин Христов го познавам и той е един от компетентните хора. Каквото и да си говорим за Марин Райков, е експерт, няма политически пристрастрия. Така че по-скоро, ако много зацикли парламентът и не се намира изход от тази ситуация, за мен следващият парламент трябва сериозно да помисли сегашното правителство да се превърне в програмно. Друг е въпросът, че тези хора може да не са съгласни да останат.

- Бойко Борисов обаждал ли ви се е да ви покани новия кабинет?

- Не сме разговаряли и това е съвсем нормално в такава тежка ситуация. Такива разговори не са провеждани до момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай