Защо обещаваха при държавна помощ таксите да паднат

Защо обещаваха при държавна помощ таксите да паднат | StandartNews.com

Депутатите от образователната комисия записаха в новия училищен закон текст, който е на път да ги скара с частните училища. Съгласно него, ако тези училища се ползват от държавно финансиране, те ще трябва да обучават без такси 20% от учениците си. Това накара директорите да твърдят, че е твърде възможно да увеличат таксите за останалите деца, които ще бъдат натоварени да заплащат извънкласните дейности на "безплатните ученици". Какви са аргументите на двете страни, "Стандарт" попита вносителя на текста Бойка Маринска, депутат от Реформаторския блок, и Диляна Божинова, основател и директор на частно средно общообразователно училище "Дрита".

Ако частните школа ме убедят, може да променим броя безплатни ученици, казва Бойка Маринска

- Г-жо Маринска, какви са Вашите аргументи за внасянето на текста, според който 1/5 от учениците в частните училища трябва да се обучават безплатно, ако училището получава държавно финансиране?

- Дискусията по темата за финансирането на частните училища не е от вчера, а от доста години. Още по времето на Даниел Вълчев този текст бе залегнал в неговия проектозакон. Финансирането на частните училища понякога се схваща погрешно. Всъщност не се финансират самите училища, а децата, които се обучават в тях. Сумата, необходима за това, е около 16 млн. лева по калкулации на МОН и е поносима за бюджета. Нашето предложение е 20% от тези деца да се ползват с по-специфичен режим. Това да са деца в неравностойно положение - със специални образователни потребности и с дарби. Един простичък пример: да речем, в едно частно училище се приемат 100 ученици. Те получават по 1400 лв. на дете, тоест около 140 000 лв. допълнително над сумите, които по принцип училището изразходва. Само преди 2 месеца в интервю председателят на Българската асоциация на частните училища Милка Славчева твърдеше, че ако получат държавно финансиране, ще намалят с тази сума таксите. Сега в един момент се оказва, че трябва да увеличат таксите, ако 20% учат безплатно.

- Те имат предвид, че това ще натовари останалите родители с плащането на онези дейности, които държавата няма да покрива.

- Аз не смятам, че това е така, защото останалите 80% ще си плащат за допълнителните дейности. Обществото е разделено на две, в по-голямата част вече има създадено напрежение, затова нашата идея е да вкараме социален елемент. Аз смятам, че частните училища няма да бъдат ощетени при този вариант - да получат пари за 100% от децата си и да облекчат 20% от тях. Държа да подчертая също, че участието в тази система на държавно финансиране не е задължително. Ако прецени, че калкулациите му за издръжка на тези 20% от децата не отговарят на неговите възможности, няма да участва.

- МОН посочи, че ако те получават държавно финансиране, ще имат регулирани такси, което означава, че е неизбежно да свалят таксите си, не могат да ги запазят същите. Което вероятно означава, че никой няма да се включи?

- Не смятам, че е така. Но в петък ще направя среща с частните училища, защото искам да чуя и тях така, както чухме ресурсните центрове и всички останали институции, които бяха под риск от закриване с новия закон. В същото време искам и МОН да ми направи калкулация дали това, което твърдят частните училища, отговаря на истината. Аз не съм казала, че посочените от мен 20% не подлежат на обсъждане. Този процент може да бъде променен. Ако ме убедят, че се налага, в залата между първо и второ четене могат да бъдат направени и други предложения. Процентът може да се промени и в едната, и в другата посока - може да се намали, може да се увеличи, всичко зависи от това в какво ще ме убедят и МОН, и частните училища. Освен това критериите за това кои деца могат да ползват облекчения режим на безплатно обучение ще бъдат заложени в стандартите като рамка за финансиране. А оттам нататък частното училище ще решава. Примерно, ако има само 5 деца с дарби и още 5 - със специални образователни потребности, останалите деца до 20% те ще могат да посочат по свои критерии - например по успех.

- Те твърдят, че това би създало конфликт между родителите на "платените" и "безплатните" деца.

- Не смятам, че ще създаде конфликт, защото в много частни училища и сега има деца, които получават стипендии за успех например. Но това вече се решава с правилника, а в закона ние искаме да дадем една рамка. Искам да приведа един пример - броят на частните детски градини в България е малко над 50. В тях се обучават около 1000 деца от малко над 1000 учители. Това е по данни от пресконференция на частните училища преди няколко месеца. Не съм проверила цифрите, но те са изнесени от тях. Нали разбирате, че на 1 учител се пада 1 дете. А в училище на учител се падат около 5. Ако частните училища уплътнят паралелките си, тоест приемат повече деца, ще им излязат сметките.

- Мислите ли, че предложеният от Вас текст може да създаде предпоставки за корупционни практики и натиск да бъдат приемани безплатно определени деца?

- Знаете ли, винаги по всякакъв повод има такива рискове. Всичко зависи от контрола и ясно регламентираните критерии, които да ограничат до санитарен минимум такива практики.

Не мога да обрека едни деца да плащат за други
И сега даваме стипендии, но на 5% от възпитаниците си, казва Диляна Божинова

- Г-жо Божинова, как приемате идеята 20% от учениците в частните училища да учат безплатно, ако получават държавно финансиране? Чуха се доста остри реакции..

- Не мога да бъда съвсем конкретна, защото в момента не е разписано нищо, освен че 20% от децата в училището би трябвало да бъдат приети безплатно. Не е ясно какво означава "безплатно" - напълно безплатно или спрямо разходния стандарт, който отпуска държавата. Тоест от тези деца ще се събират ли допълнително такси за всички останали дейности, които те ще получават - спортове, чужд език, храна, транспорт и така нататък. Второто, което не е разписано, е кои ще бъдат тези деца. Кой ще ги определя? Аз съм успяла за 25-те години, в които съществува моето училище, да въведа доста стриктни и строги правила. Както аз, така и екипът ми, и клиентите, а, разбира се, и децата са наясно при всяка ситуация какво ще се случи в училище. Познавам този текст изключително бегло, но не мога да го възприема поради факта, че ще трябва да обрека 80% от своите клиенти да издържат други 20%. Това е дискриминация и няма как да го направя. Второ, не виждам какъв ще бъде онзи справедлив принцип, по който 20% ще учат безплатно. Повярвайте ми, работейки толкова години с деца, знам, че те се променят непрекъснато. Днес едно може да е изключително талантливо, а след 3 г. да е в абсолютно различна ситуация за сметка на друго, което през този период се е развило и е проявило някакви таланти. Едно дете днес може да има някакви физически или умствени недъзи, но с много работа да компенсира част от тях. Има толкова неясни неща, че единственото, което виждам в момента, е изключителното противопоставяне и създаване на напрежение в нашите институции. Честно казано, аз не бих допуснала да се случи такова нещо в моето училище.

- Спомена се, че това може да генерира корупция. За какъв вид корупция става дума?

- Натиск за приемане на определени деца. Не е невъзможно.

- Вие и сега обучавате част от децата със стипендии. Какъв процент са те?

- Всички частни училища обучават подобни деца. Според мен обаче те не са повече от 5%. Но това не се случва благодарение на увеличените такси на останалите 95%. Това е лично решение на собствениците по отношение на талантливи деца или социално слаби ученици с увреждания, както и по отношение на деца на наши служители, защото е добра социална политика. Но тук става дума за лично решение и е единствено за наша сметка.

- Какви са таксите ви сега и с колко биха се променили?

- В момента при нас най-високата такса в I-IV клас е около 8000 лв. годишно, а в гимназията е около 4500 годишно. Разбира се, има междинни за различните етапи. Поради това не могат да се направят изчисления, ако има деца, учещи безплатно, с какво това би натоварило останалите. Едно е, ако тези 20% бъдат приети при най-скъпата такса, друго - в гимназията. Но това, което със сигурност мога да кажа, и Българската асоциация на частните училища е гарантирала, е че ако държавата равнопоставено даде на всяко дете неговата полагаема се издръжка, точно с тази сума ние бихме намалили таксите. За мен като издържащ институцията човек не е важно откъде вземам парите. За мен е важно да ги имам. Когато съм определила един бюджет, дали ще вземам една част от родителя и друга - от държавата, или само от родителя, за мен е все едно. Въпросът е колко удовлетворен би бил родителят като данъкоплатец и колко справедливо би било към него това решение.

- Какви са резултатите ви на изпитите?

- Голяма част от частните училища по традиция от няколко години, откогато има класации, се движат в първите 20. И със сигурност в първите 50 влизат абсолютно всички от нашата асоциация. Качеството, от една страна, се дължи точно на това, че се опитваме по всякакъв начин да нямаме текучество на деца и на хора от екипите си. Тези дни си мислех, че ако има училище, което да възприеме този принцип за безплатно обучение на част от децата, това би довело и до огромно текучество. Първо, тези 20% от учениците, които се обучават без такси, може да не отговарят на критериите през следващата година. Ако догодина кажеш на един от тези родители "Вече не отговаряте и трябва да плащате", вероятно тези хора няма да могат да устоят на заплащането. Второ, противопоставянето на двете категории родители - плащащи и неплащащи, изначално ги конфронтира. Оттук насетне очаквам текучество и сред останалите деца, чиито родители основателно биха ни попитали "Защо моето дете не е там?". Разбирате в каква абсурдна и неловка ситуация изпаднахме. Това е и юридически необосновано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай