Заедно с бизнеса създаваме нови икономически стандарти

Заедно с бизнеса създаваме нови икономически стандарти | StandartNews.com

Събираме 100 влиятелни жени на форум за утвърждаването на дамите в управлението

Дигитална карта на област Перник и отварянето на ГКПП Банкя-Петачинци ще дадат тласък на туризма, казва Ирена Соколова

Ирена Соколова е председател на Жени ГЕРБ. Тя е трети мандат народен представител от ГЕРБ, зам.председател на комисията по култура и медии, член на комисията по вероизповеданията и правата на човека. Преди това е била губернатор на област Перник.Соколова е един от най-активните депутати на управляващата партия по отношение на диалога власт - бизнес. Тя провежда чрез Жени ГЕРБ серия разяснителни срещи с предприемачите по места, за да им помага в реализирането на проекти по европейски и национални програми.

- Г-жо Соколова, участвахте в три от дискусиите "Да на българските региони", организирани от "Стандарт" и КРИБ като част от националната кампания "ДА! На българската икономика". 16-тият пореден форум се проведе завчера в Перник. Как оценявате ползата от тези форуми?

- Ползата от пряк диалог между бизнеса и изпълнителната власт е очевидна и безспорна. В Перник беше третата такава среща, в която участвах и тя за мен е особено предизвикателство защото е на територия, която е „моя". От една страна принадлежа на родната област Перник, а от друга страна - на законодателната власт, към която като перничани имаме претенции. Не на последно място е и бизнесът и хората от бизнеса, с които ежедневно правим цялостна организация, така че да помагаме и да създаваме нови икономически мощности и стандарти. Понякога чувам израза „нещата се случват". Аз искам да кажа, че нещата не се случват, а се изработват. И ако се събираме на форумите, за да кажем „да" на българските региони, да кажем какво е направено и какво предстои, то не е, защото нещо се е случило, а защото сме изработили стъпките да стигнем до тук и да провеждаме такъв диалог.

- Какъв точно е реалният резултат от тези срещи?

- Ние имаме практика от такива срещи с КРИБ и те имат прагматични измерения. В началото на годината осъществихме обучителни кампании за използване на възможностите на европейските фондове и вече има фирми, които са направили своите проекти, кандидатствали са с тях и са получили одобрение. Така предприемачите вече имат опит как да подготвят и представят идеите си, за получат финансова подкрепа при осъществяването им. А когато се намесват и медия, и работодателска организация кръгът се затваря. Този опит с КРИБ и други организации е не само в област Перник, но и в още 11 области, където съм гостувала като съорганизатор.
Наскоро в община Троян презентирахме пътищата за добри проектни предложения, но не само по оперативните програми, а в трансграничното сътрудничество и директно пред Европейската комисия. Смятам за много важно диалогът между бизнеса и изпълнителната власт да продължи.

Перник е особен регион и като такъв ние трябва да управляваме умно, защото бизнесът е този, който изкарва парите. Без значение дали това е бизнес, който в момента замърсява или е бизнес, който може да се преструктурира или това е бизнес, който се занимава с културна и творческа индустрия или овеществява желанието за добив на подземни богатства или управлението на хидро-енергийни мощности. Перник има своя печат и не е без значение как ще го представим на следващите поколения. Колкото и да си мислим, че с нашата активност днес се изчерпа това, което правим, всъщност идеята да го правим е да можем да предадем стойност на следващите след нас.

- На дискусията в Перник повдигнахте темата за опазване и възстановяване като архитектурен паметник на цял квартал. Какво имате предвид?

- В сърцето на Перник се намира кварталът „Твърди ливади" с двуетажни жилищни сгради, построени от Мини Перник за миньорите преди 90 години. През 60-те години на 20-ти век кварталът е обявен за архитектурен паметник с местно значение. Моето предложение е да направим необходимото проучване през Министерството на регионалното развитие и през Министерството на културата как да се запази автентичността на този квартал, като остане удобен за живеене. Такъв колективен архитектурен паметник от този тип няма на друго място в Европа. Това са социални жилища, строени през 1926 г. Наричали са ги работническа колония. Кварталът е населен. Хората се грижат за жилищата си, но се налага да се прояви грижа като цяло за този район, представителен за града. А така ще се отвори и работа за бизнеса.

- Като зам.-председател на парламентарната комисия за медии и култура вие се занимавате със съхранението и опазването на културно-историческото наследство. Как ще са полезни на общините приетите тази година промени в Закона за културното наследство?

- Промените в Закона за културното наследство бяха приети, за да се облекчи начинът за запазване, реставриране и възстановяване на културните ценности с местно значение. Преди това се чакаше и до 10 години докато Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) се произнесе. Сега дейността е диверсифицирана в 6 регионални комисии в шестте региона на България. Тези органи ще издават обосновани разрешителни по отношение съдбата на паметниците с местно значение, какъвто е споменатият вече пернишки квартал. За него няма да се чака становище на НИНКН. Институтът обаче ще се произнася за паметниците с регионално и национално значение.

- Споменахте още една своя идея за развитието на туризма в региона - изработване на дигитална карта. Как може да стане това?

- Идеята е да има дигитална карта с дигитални маршрути за оползотворяване на уикенда и разходка до забележителности в района на Перник и близо до него. Всеки обект в тази карта може да е съпроводен с разказ за местата и обектите, до които се отива. Маршрутите могат да обединяват религиозни, исторически, културни, еко и хранителни маршрути. Картата трябва да покрива цялата област, но и да дава възможност да се преминава и в други области и територии, какъвто е примерът с манастирите в съседна Сърбия, които са много по-близо до Трън, но за да стигне до тях се преминава през Драгоман. Затова е нужно и да се отвори ГКПП Банкя-Петачинци. Договореност за това има от години, но до осъществяване не се стига. Над брезнишкото село Гърло се намира уникално светилище от бронзовата епоха. Т. нар. Храм –кладенец Пусто Гърло е малко известен, макар да е добре проучен и се посещава само от посветени туристи. Според мен не е необходим особено голям
ресурс, за да стане достъпен и да се експонира по подходящ за туристите начин.

- Вие сте особено активна и като председател на дамската структура във Вашата партия, непрекъснато организирате различни срещи, събития, себинари. Какво предстои в календара на Жени ГЕРБ?

- В събота Перник ще бъде домакин на форума "100 жени в управлението"
под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Събитието е част от инициативата на Жени ГЕРБ "100 жени на България", насочена към участието, развитието и утвърждаването на жените в управлението и бизнеса. Ще участват кметът на София Йорданка Фандъкова, социалният министър Зорница Русинова и министърът на туризма Николина Ангелкова. Поканени са жени на управленски позиции, лекари, адвокати, творци. Все повече жени поемат високи управленски позиции и постигат забележителни успехи в работата си на всички управленски нива, но това е за сметка на времето, което не им достига за други неща. Жените влагат умение, знание и любов в работата и постигат успехи по начина, който им диктува майчинският инстинкт - изцяло и всеотдайно. Това отношение им отнема много от тяхното време и внимание, което дължат на семейството и децата си. Искаме да отворим разговор между жените в обществото, че сме готови да сме силни в работата, но имаме и друга роля. И трябва да отдадем от времето си както на близките, така и за да имаме силни и стабилни партньори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай