Зад сливането на болници прозират икономически игри

Зад сливането на болници прозират икономически игри | StandartNews.com

Д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Иван Рилски"

- Д-р Дечев, в здравното министерство се обсъжда идеята да се слее "Св. Иван Рилски" с "Александровска", бяхте ли уведомен за това?

- Нe, никой не ме е търсил, за да ме уведоми, но до мен достигна подобна информация.

- Смятате ли, че идеята е удачна, какви проблеми биха се решили по този начин?

- На теория e възможно да има такива обединения - там, където има болници, чиито дейности се допълват или дублират. В случая обаче ясно прозират икономически интереси, което противоречи на предварително заявените намерения от този екип на МЗ за управление.

- Какви са тези икономически интереси?

- Икономически интереси в областта на продажбата на медицински изделия, онколекарства и апаратура. Най-вероятно фирмата, която обединява тези три дейности, стои зад предложенията за обединение на болниците, които се анонсираха.

- Какво би се случило, ако все пак се обединят двете болници?

- Ако се вземе подобно решение, то трябва да бъде предхождано от сериозен медицински анализ, за да се подбере най-добрият вариант. Икономическото и организационно състояние на "Св. Иван Рилски" е много добро в сравнение с другите държавни болници. Ние нямаме задължения, за поредна - шеста година, сме на положителен финансов резултат. Освен това инвестирахме в технологично обновление на болницата, привличаме водещи медици. От тази гледна точка обединение с болница в тежко финансово състояние като "Александровска" би довело до спадане на резултатите и на "Св. Ив. Рилски". Буди недоумение и действието на министерството, защото само преди 4 месеца ни даде разрешение за разкриване на нови дейности - онкология, хематология и хирургия. В същото време сега се предприемат действия те да бъдат извадени от действие, защото подобни структури има и в "Александровска". Само в оборудването им обаче ние сме инвестирали над 3 млн. лв. собствени средства. Евентуалното им изваждане от работа след обединението граничи с разхищение на държавни средства.

- Смятате ли, че са удачни идеите за промени в закона за лечебните заведения, с които се предвижда създаване на задължителна здравна карта?

- Това е една от мерките, които отдавна чакам и я подкрепям. Например в Германия една неврохирургия покрива от порядъка на 1 милион души население. Тоест у нас трябва да има 6-7 подобни структури, а сега те са 24. Редуциране трябва да има, но са важни какви ще са критериите и как ще се прилагат.

- Предвижда се нова болница да може да се открие дори ако има свръхпредлагане на услуги в един регион, но да получи възможност за финансиране от НЗОК на по-късен етап, удачно ли е това ?

- Да, строга регулация на броя на болниците и на лекарите, когато се работи с обществен ресурс, трябва да има. Когато става дума за кешов пазар, регулацията трябва да бъде по-либерална.

- За първи път се дава възможност и на болниците да се обединяват в консорциуми, за да кандидатстват за договор с НЗОК, какъв ще е очакваният ефект за пациентите и за клиниките?

- Обединението ще зависи от това какъв ще бъде задължителният здравен пакет, който ще трябва да се покрива - дали той ще е по-широк или по-тесен. Мисля, че не е лишено от логика болниците да се обединяват, за да го покриват. Например в София-област, ако има една голяма болница и няколко по-малки около нея, те ще могат да се обединят и да сключат заедно договор. Като областната болница ще извършва консултантска дейност и ще дава препоръки за дейностите, които се извършват в по-малките.

- Предвижда се и въвеждане на задължителна акредитация за договор с НЗОК, удачно ли е?

- Удачно е не дали да го има или няма, а как ще се извършва и от кого. В някои случаи, когато комисията провежда определени корпоративни политики, няма смисъл от тази акредитация. Проблемът е как ще се извършва този одит.

- А има ли резон в това при две лоши оценки да се отнема разрешението за дейност на болницата?

- Резон има на теория. Ако тези принципи не се използват по начин, който няма нищо общо с реалността, а по нечие нареждане, тогава определена болница може да се извади от пазара.

- Има ли в момента проблеми с достъпа на хората до лечение заради лимитите?

- Да, днес (бел. ред. вчера) прекратихме приема за неврохирургията и хората се вписват в листи на чакащите. Същото е за онкологията, където сме изчерпали лимита си и не приемаме нови пациенти. Оттук нататък приемаме само хора, които си плащат или са спешни. Уверение, че ще се плаща всичко от НЗОК засега имаме само за диализата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай