06:15 ч.

10.06.15

3 мин.

4176

9

0

За младите хубавият живот не се постига с образование

от Стандарт |

За младите хубавият живот не се постига с образование

Имахме над 20 пробни изпита за матурите


Тази година на изпита по математика след 7 клас имаше рекордно количество слаби оценки. Защо е така, попитахме Атанас Иванов - доктор по философия, създател и идеен ръководител на Школа "Иванови" и ЧСОУ "Евростар".


- Г-н Иванов, защо при съотносима трудност на задачите от миналата година има такъв рязък спад в успеваемостта по математика ?
- Поради комплекс от причини. Първата - негативните промени в ценностната система на подрастващите. Все повече млади хора са убедени, че пътят към хубавия живот не минава през солидното образование. Познатият от минало хъс към знания бавно, но сигурно отстъпва на зомбиращото "чатене" в интернет. Все по-малко са хората, които са убедени, че математиката е гимнастиката за ума, че тя е онзи фитнес, който прави мозъка благоприятна почва за всякакъв вид знания. Моделите за подражание от тв екрана подсилват надеждата, че успехът може да дойде и без много труд. Като резултат - рязък спад в мотивацията за учене. Рязко е намален и броят на учениците, които са се включили във втория допълнителен модул, което означава, че те не искат да продължат обучението си в училища, където изискванията са по-високи. Втората причина е форматът на изпита. Решаването на задачи с избираем отговор не помага за формиране на умения за търсене на причинно-следствената връзка, за развиване на творческото мислене, а тласка към хазартен подход. При това замерване не се отчита видът на грешката. Практиката показва, че по -полезен е случаят, когато трябва да се разпише решението на няколко задачи, обхващащи целия материал. Дори да не е получен верният отговор, ако грешката е техническа, ученикът получава някакви точки, а не, както сега, пълно отрицание. Задачите с отворен отговор са по-изгодни не само от гледна точка на оценяването, но те са ефективен инструмент за формиране на умение за поддържане на устойчиво внимание, за усвояване на техниката за четене с разбиране, за преборване с характерната за възрастта разсеяност. По БЕЛ форматът е ориентиран повече към самоцелни знания по граматика, а не към създаване на интерпретативен текст. На изпита се иска ученикът да прави преразказ върху непознат текст и то без елементи на разсъждение. Писането на съчинение разсъждение по изучавано произведение е подход, който години наред помогна на хиляди деца да обогатят своя изказ, да могат да се изразяват красиво. Когато това на изпита не се изисква, е логично подготовката в тази посока да се неглижира и още повече да се задълбочи езиковата безпомощност на децата.Третата причина е недостатъчният хорариум и небрежното преподаване .


- И тази година обучаваните в ЧСОУ "Евростар" и Школа "Иванови" ученици се представиха блестящо. Как успяхте да се преборите с изброените обективни трудности ?
- Много труд и безкомпромисен контрол. През лятото учениците изпълняваха специално подготвена програма за самоподготовка, която се подпомагаше чрез дистанционно обучение - три пъти седмично по 2 часа консултации в скайп. От 1 до 14 септември, когато другите блажено се протягаха по плажовете, нашите питомци учеха по 8 часа на ден. Проведени са над 20 пробни изпита с подробен анализ тип "мозъчна атака". В основата обаче е 30-годишният опит, който няма как механично да се приложи от други.


- Не е ли това голямо натоварване, как издържат децата ?
-В началото има хленч, но когато дойде моженето, то е като бензин в огъня на искането. Показателен е случаят с 8 клас. До сега те имат научени над 4500 думи и изрази на немски и английски език. Направихме предварително замерване , което показа, че ще успеят с лекота да вземат изпита за ниво В1. Проблемът е в родителите. Любовта на много от тях се превръща в състрадание. Затова и отношението към нас не е еднозначно. Има и такива родители, за които "гроздето е кисело".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:28 · 22.07.2015
Като майка на ученик завършил 7 клас в училище "Евростар" смело мога да заявя, че въпреки високите резултати на детето ми, ние избрахме то да продължи образованието си в същото училище.
Моето дете успя, защото учи в най-доброто училище!
Рушанова · 11:42 · 09.07.2015
Системата на господин Иванов работи безотказно. Това го знам от личен опит. Ако българският учител действаше като него- нямаше да си говорим за проблеми в образователната система. Нещата са много прости и лесни. Господин Иванов ги прилага успешно на практика. Можете да му се доверите на 100 процента и ще останете не само вие доволни, а и децата ви.
Потребител · 12:10 · 02.07.2015
Абсолютно точно. Образованието е процес, в който участници са както ученици и учители, така и родители.
При нарушена/липсваща активна връзка между тези "актьори": виж PISA резултатите за България.
Potrebitel_1 · 11:09 · 02.07.2015
Браво г-н Иванов за хубавото интервю. Аз като майка на двама ученика в това училище искам да споделя голямото си задоволство от факта, че децата тук се мотивират от техните учители не само да учат, а и да мислят. Едновременно с това учениците се възпитават в дух на толерантност и строга дисциплина. Учителите им са строги, но и много честни. Не галят никого с перце по главата, а постоянно изискват знания и спазване на реда и дисциплината. Автор: М. Халачева
Потребител · 07:40 · 02.07.2015
Поздравления за информативното интервю! Добрите оценки, както и сертификатите от Гьоте Институт и Британски съвет се получават с много, много учене. А качествено учене без добра мотивация няма..всеки сам да си прави изводите. В друго училище не бих взела В1 по немски и САЕ по английски език още в 8ми клас. Определено в Евростар са строги - трябва да учиш, а и държат на реда и дисциплината - не е за всеки, но пък нали сами си избираме училището :)
Потребител · 23:22 · 01.07.2015
Анализът е точен и кпмпетентен
Браво на автора
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент