За малко да доведем звезда от "Игра на тронове" в София

За малко да доведем звезда от "Игра на тронове" в София | StandartNews.com

Фестът за японска култура, аниме и игри "Анивенчър" е този уикенд

Анелия "Suffer" Иванова е председател на най-големия клуб за разпространение на модерна и традиционна японска култура в България - Nakama, главният организатор на най-големия фест за японска култура, аниме, манга и игри в България - Aniventure (Анивенчър). Тази година десетото поредно издание на фестивала ще се проведе в Inter Expo Centre на 5 и 6 септември. Еднодневният билет е 20 лв., двудневният - 25 лв. Пълната програма може да се види на www.aniventure.net.

- Ти си дългогодишен председател на клуб Nakama. Разкажи как се зароди организацията, както и за ролята ти в нея?

- Организацията съществува от 2008 г. и съм неин председател още оттогава. Появи се нуждата от по-голямо събитие, което да се провежда в София, а не по хижи на Витоша, както беше допреди 7 г. За целта беше нужно да имаме официална организация. Освен с цялата административна, юридическа и счетоводна работа, аз се занимавам основно с популяризацията и организацията на щандове и уъркшопи за традиционните японски изкуства.
"Анивенчър" е най-голямото ни събитие. Миналата година за двата дни на фестивала, на площ от 1800 кв. м, събрахме повече от 5000 души. Тази година на 5000 кв. м се надяваме да са още повече.

- Какво да очакват посетители тази година на "Анивенчър"? Смяташ ли, че фест е адекватна алтернатива на популярния Comic Con?

- То не е алтернатива, защото е същото. Какво е името на фестивала няма значение. Нещата, които правим ние на "Анивенчър", надминават по брой и качество атракциите на Comic Con. Единствената разлика е в поканените известни личности, като е въпрос на време да докараме такива и в България. Дори тази година имахме доста сериозна заявка, но времето ни изигра лоша шега. Само ще спомена, че беше някой от култовия сериал "Игра на тронове".
Членове на клуба, включително и аз, са присъствали на Comic Com в Румъния. Това е събитие, което можеш да обиколиш за половин час и, ако не чакаш на опашка за автограф, няма какво да правиш. Докато при нас има много повече неща - ще има демонстрации на автентична чаена церемония, както и обичайните щандове и работилнички за традиционни японски изкуства. Зоната за настолни игри пък, практически несъществуваща на Comic Com, при нас е изключително богата. На "Анивенчър" се случват толкова много неща, че понякога двата дни не ти стигат да видиш всичко.

- Всички с нетърпение чакаме косплей ревюто. Тази година ви се наложи да отрежете доста кандидати за състезанието. На какъв принцип избирате участниците и ще ни посетят ли чуждестранни косплейъри и на това издание на фестивала?

- За косплей ревюто се бяха записали повече желаещи, отколко имаме време. Разделихме ревюто на две части - гейминг в събота с 50 участника и аниме в неделя със 100 участника. Върнахме към 70-80 участници поради липса на време. При пресяването махнахме тези с твърде обикновени костюми, които не могат да се съревновават срещу други участници, дали хиляди евра за костюмите си, и се борят за престижни европейски и световни награди. Тази година ще ни посетят косплейъри от Унгария, Румъния и Сърбия.

- Какви гейминг турнири и други състезания ще се проведат по време на фестивала?

- Партньорите ни от Vali Computers отговарят основно за турнирите. Ще има състезания по League of Legends, StarCraft и HeartStone. Сцените за гейминг ще са три - главната, на която ще се играят финалите, и други две, на които ще се играе постоянно. За PlayStation в събота ще има турнир по Tekken Tag Tournament, Mortal Combat X и Ultra Street Fighter. За първи път ще има парични награди и естествено много предметни награди, предоставени от нашите спонсори и партньори. Партньорите ни от Ubisoft отново ще организират традиционния си арт конкурс. Ще има и няколко "лова на съкровища", организирани от софийски Escape Rooms като Offline Entertainment, Vestigo и Вестомания. Ще имаме, разбира се, и турнир по популярната игра с карти Magic The Gathering.

- Сподели най-хубавите или абсурдни моменти от кариерата ти...

- Един от любимите ми моменти дойде съвсем наскоро, когато разбрах, че на 25 септември ще бъда наградена с почетна грамота от министъра на външните работи и японския посланик в България за принос и развитие на японската култура в страната. Това е признание не само за мен, но и за целия клуб.

С японския посланик се случи и един от най-абсурдните моменти на "Анивенчър". Миналата година той трябваше да дойде в търговския център, където се провеждаше събитието тогава. Аз обикалях из мола, за да взема цветя за съпругата му - мадам Коидзуми - и когато се върнах, реших да ги оставя на информационния щанд и да ги предупредя, че са за посланика и жена му. Тогава те казаха: "Ами, то тука влезе един японец". Оказа се, че посланикът си беше влязъл и си се разхождаше между хората и щандовете и му беше супер интересно. Изглеждаше като обикновен посетител, а не като официално лице.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай