Юсейн Болт: Оставам в атлетиката

Първенството донесе лош късмет не само на мен, категоричен е Светкавицата

Юсейн Болт: Оставам в атлетиката | StandartNews.com

Минути след края на 16-ото световно първенство по лека атлетика в Лондон най-бързия мъж в света Юсейн Болт каза сбогом на феновете си. Светкавицата направи почетна обиколка на олимпийския стадион под бурните овации на препълнените трибуни. След 7 поредни участия на най-големия форум на атлетите в които спечели 11 златни, два сребърни и един бронзов медал Болт приключи с активния спорт. Той получи от домакините парче тартан в рамка от пистата на олимпийския стадион с цифрата 7. Това бе коридора в който спечели олимпийското злато на 100 м в Лондон преди 5 г. След прощаването с публиката Юсеин даде и финалната си пресконференция. Залата естествено се пукаше по шевовете от журналисти от целия свят, които искаха да чуят от самия него какво ще прави от тук нататък и дали все пак няма да реши скоро отново да обуе шпайковете.

- Юсейн, как се почувствахте по време на почетната си обиколка в Лондон тази вечер?
- За мен всичко беше брилянтно. Подкрепата на публиката не се е променила през годините. Мъчно ми беше да си тръгна точно в този момент. Енергията на хората беше огромна. Казах "Сбогом" на феновете и на мойте дисциплини, за това спрях първо на старта на 200 м, а после на този на 100 м. Доминирах ги толкова години. Те са всичко за мен. Почти се разплаках, но не успях.

- Опишете ни последните ви 24 часа след контузията?
- След контузията в събота вечер побързах да се прибера, за да започна да я лекувам. Изкарах няколко часа да пиша на приятели, които се интересуваха какво е станало. Събудих се и отидох на лечение. Вчера пак отидох на преглед, за да видя дали не е по-тежка от първоначалната диагноза. Иначе просто си седя вкъщи и гледам да се лекувам.

- Юсейн, смяташ ли, че обвиненията на твоите съотборници и на американците, че са ви забавили и в резултат на това е станала контузията ти са правилни?
- Да. Наистина ситуацията преди да ни изведат за старта на щафетата бе странна. Загрях преди това добре. Треньорът ми постоянно повтаряше, че трябва да съм топъл за старта. Той ми каза докато съм в колрума да правя упражнения, за да не изстивам, но след това ни изведоха на стадиона при арката от където излизаме. Не знам дали разбрахте, но там стояхме докато минат 2 церемонии по награждаването. Беше ветровито и дори питах един от съдиите, защо са ни извели толкова рано. Само да стоим там, но какво да направя. В атлетиката трябва да спазваш правилата.

- Би ли опитал вече друг спорт, например крикет, футбол или ръгби?
- Винаги съм казвал, че искам да играя футбол. Но в момента с тази контузия, това не ми е приоритет.

- През април каза, че искаш да се откажеш на върха. Как се чувстваш след толкова лош късмет в Лондон?
- Смятам, че първенството донеше лош късмет не само на мен, а и на доста атлети. Това беше първенството на изненадите. Получиха се няколко шокиращи резултата, но на световно е така. Всеки иска да победи. Аз просто исках да дам всичко от себе си и го направих. Както винаги съм казвал: Всичко се случва по някаква причина. Не знам защо това се случи на мен, но лично аз се чувствам добре, защото се раздадох докрай.

- Каза преди малко, че атлетите трябва да спазват правилата. Какво очакваш от времето, когато няма да се налага ти да ги спазваш тези правила?
- Очаквам с нетърпение свободата си. Целият ми живот е атлетика. От 10-годишен тренирам. Единственото нещо което познавам е атлетиката. Перспективата да си почивам и да правя каквото си искам ме изкушава много.

- Съжаляваш ли, че реши да останеш още една година, а не спря след олимпиадата в Рио, когато беше на върха?
- Не. Това е ОК за мен. Както ви казах феновете ми поискаха да остана още една година. И го направих заради хората. Те ми дават енергията да се състезавам. Те ми помогнаха да бъда най-добрия и след като те поискаха да остана още една година бях длъжен да го направя, защото трябваше да им върна това което ми дадоха.

- Какво според теб остави като завещание на спорта, което ще му помогне да продължи да се развива?
- За мен най-важното е, че показах на всички, че в живота няма граници. Днес дадох едно интервю и си спомних иронично, че мотото ми е "Всичко е възможно". Дори и на това първенство показах на децата, че могат да се борят докрая. Да се опитват да бъдат най-добрите. Това е едно добро послание за децата. Работете повече. Бъдете силни и продължавайте да се опитвате. Ако това ми послание е стигнало до младите, значи съм си свършил работата.
- Има ли сценарий, при който ти може да се върнеш на пистата?
- Виждал съм прекалено много хора, които са се отказвали, а после са се връщали и са ставали за смях. Няма да съм един от тях. 

- Първенството в Лондон не бе от най-добрите за ямайските спринтьори. Трябва ли да се притесняваме?
- Не. Първенството бе трудно за много държави. Много е лесно да се правят прогнози. Като гледам сега май половината от хората, които трябваше да спечелят - спечелиха в Лондон. В спорта обаче е така, едни отиват нагоре, а други надолу. Просто младите спринтьори на Ямайка трябва да работят повече и съвсем скоро ще се върнат на световно ниво.

- Кое е най-впечатляващото ви бягане, а и най-лошото?
- Най-впечатляващото ми бягане през 2015-а година на световното в Пекин, когато трябваше да се боря много. Тогава показах истинския си характер. Най-лошото май го видяхте в Лондон.

- Нещо специфично решил ли си да правиш? Ще останеш ли свързан с атлетиката?
- Все още не знам. Със сигурност ще остана в спорта. Моят агент говори с президента на ИААФ Себ Коу по кой точно начин мога да помогна на нашия спорт. За мен лично това ще е много интересно. Атлетиката ми даде всичко и аз трябва да и върна нещо. От друга страна треньорът ми иска да му помагам. Така, че ще видя какво ще правя.

- Гледа ли първия мач от новия сезон на "Манчестър Юнайтед" на които си голям фен?
- Поне за малко и аз се усмихнах. Изглеждахме доста силни на старта във Висшата лига. От самото начало ги натистахме. Наистина ме впечатлиха. Да. Моя отбор бе много силен днес. Лукако игра много добре. Рашфорд също. Матич също ми хареса.

- На кое място би поставил първенството в Лондон от всички шампионати на които си участвал?
- Трудно е да обясня. За мен много неща бяха много хубави. Състезанието бе страхотно. Много нови момчета излязоха да се докажат. Това беше хубаво. Яденето беше добре. Хотелът беше страхотен. Абе в Лондон винаги си е хубаво. Независимо къде ще завършиш, а публиката е невероятна. Просто на мен не ми се получиха нещата. Със сигурност ще поставя Лондон в топ 3.

- Как виждаш бъдещето на атлетиката в Ямайка?
- За мен то ще е добро. Виждам много млади момчета. Не е достатъчно обаче да си талантлив. Трябва да си жаден за успех, за да бъдеш велик. Това трябва да разберат младите. Дали искаш да си най-добрия или искаш да си от миманса.

- Какво ще е първото и второто нещо, което ще направи "пенсионера" Юсейн Болт?
- Всички знаете, че в момента в който се оправя от контузията ще излеза да се позабавлявам. Имам нужда да изляза и да пийна едно, две. След това ще отделя малко време на семейството ми. Това са ми най-важните неща в списъка.

- Как виждате себе си след 20 г? Ще насочите ли децата си към атлетиката?
- 20 години...., уау. Нямам никаква идея. Виждам се женен, с три деца и работещ в атлетиката. Да гледам как спорта става все по-голям. Виж атлетиката е много труден спорт. Аз няма да съм човека, който насила ще накара децата си да тренират. Ако те искат да тичат ОК, но аз няма да ги насилвам. Ще им кажа, че това е най-хубавия спорт и ако искат да го тренират.

- През цялата ти кариера винаги се е говорило за допинг. Ти никога не си бил хващан. Сега когато напускаш спорта, какво искаш да видиш в борбата с допинга?
- Винаги съм имал твърда позиция в борбата с допинга. Трябва да бъдем много стриктни. През 2015-а нашия спорт удари дъното. Сега тръваме нагоре. Аз съм доказателството, че може да печелиш без допинг. За това ако трябва наказанията да са доживотни, нека те да са такива.

- Би ли станал журналист или коментатор?
- Не знам. Със сигурност ще опитам много неща, но не бих седнал да коментирам бягането на някой. Все пак бих коментира някое първенство.
Накрая искам да кажа на всички в тази зала нещо. Знам, че много от вас тук са били с мен още от началото на кариерата ми. Някои са писали и лоши неща за мен. Без вас обаче нищо нямаше да е същото. Благодаря ви, че бяхте част от моето приключение. Много ви благодаря!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай