Взривяват системата, ако орежат цените на пътеките

Взривяват системата, ако орежат цените на пътеките | StandartNews.com

Разделянето на пакета на две е крачка към доплащането, казва д-р Венцислав Грозев

Идва средата на годината и традиционно проблемите с финансирането на здравеопазването се изострят. Отново на преден план са болниците заради това, че в тях отиват най-много от парите на здравната каса. Ще има ли намаление на цените на клиничните пътеки, по които се плаща на клиниките, до какво ще доведе това, попитахме новия шеф на БЛС д-р Венцислав Грозев.

- Д-р Грозев, касата обсъжда намаляване на цените на клиничните пътеки, Лекарският съюз се обяви против тази мярка, как очаквате да се развият нещата?

- Надявам се, че разумът ще надделее и няма да се стигне до подобна стъпка. Няма смисъл да се намаляват цените на пътеките, когато имаме лимит при обема дейност. Ако се намалят цените, ще се увеличи обема дейност от болниците. Това ще доведе до риск от намаляване качеството на здравната услуга. Получихме финансовите разчети от НЗОК до април, за да видим на базата на какво се прави това предложение. На 1 юни ще преговаряме с касата по тази тема и искам да попитам Надзора – с кои пари ще лекуваме децата си? Биха ли могли да застанат и да заявят, че ще намалят парите за тяхното лечение, след като те са приоритет на обществото ни.

- Какво показват анализите на касата, къде са най-големите преразходи?

- Първият прочит определено не показва, че трябва да се намалят цените на КП в рамките на 12-13%. Има пикове в отчетената дейност по дадени пътеки – например при травмите на меките тъкани, коматозни състояния, неврологични пътеки и др. Нека се направи проверка на тях, но защо ще се наказват всички болници. Освен това в бюджета на касата още през 2014 г. е заложен изначален дефицит, който вече се вижда. До края на август той ще се забележи окончателно и ще трябва да се каже защо са направени подобни разчети, но за това не са виновни болнците.

- Какъв е дефицитът, който БЛС прогнозира?

- Около 200 млн. лв. Не отричам, че касата даде няколко милиона за спешност и допълнително на болниците, но те също будят определени въпроси. Защо на "Пирогов" се дава милион, а на други болници, които са със значително по-малък обем дейност и спешност се дават два пъти повече средства.

- Дефицитът е голям, ще се стигне ли до актуализация на бюджета на НЗОК?

- Най-вероятно да, както се случва последните няколко години.

- Имате ли данни от НАП колко вноски ще се надсъберат?

- Официални данни нямаме, но неофициалните прогнозни са смешни – за около 5 млн. В същото време от НАП твърдят, че досега са надсъбрали 80 млн., откъде се взема разминаването, не знам.

- Разговори за актуализация ще проведете ли с политическите партии?

- Да, предполагам, че още в началото на август ще го направим, защото проблемът вече чука на вратата.

- Намаляването на цените на пътеките не е решение за БЛС, кой е начинът тогава?

- Да не се правят резки движения, които шокират системата, а да се остави тя да работи спокойно, да се облекчат лекарите от бумащината и нехарактерната за тях дейност и разбира се да се отива към реално остойностяване на медицинските дейности. Защото здравеопазването не е само бюджет, а медицински дейности, зад които седят пациенти и лекари, сестри, нови методи на работа, които също струват пари. Нима ние не заслужаваме качествено лечение.

- Ако се стигне до силово намаляване на цените от правителството, какво ще се случи?

- Ще се взриви системата, надявам се, че това няма да се случи.

- Общинските болници предупредиха, че са на ръба, има ли подобни сигнали до вас от други клиники?

- Да, областни и университетски болници също са на такова положение. Почти всички болници са на ръба, те не са в цветущо финансово здраве и рискуваме да ги вкараме в още по-лоша ситуация. Знаете, че по закон директорите трябва в рамките на 60 дни да изплатят сумите на доставчиците за лекарства, ток, вода. Болниците не могат да го направят и имат дългове, как очакваме да ги върнат, след като се намалят цените на клиничните пътеки.

- Ще се увеличи ли доплащането за пациентите?

- Съвсем естествено е да се получи подобен ефект, когато не стигат парите, нека се въведе доплащане. Но посочете политическа сила, която застава зад този проблем?

- Разделянето на пакета на касата не е ли промяна точно в тази посока?

- Да, това е крачка към доплащането, но ситуацията е доста деликатна с оглед състоянието на "богатия" български народ.

- Дали разделянето на пакета е най-удачният вариант, след като 50% от хората у нас са бедни, кой ще ги лекува?

- Тогава ще трябва да се въведат листите за планов прием. Друг е въпросът, че те не трябва да бъдат формирани на база лимит, а на база медицинска целесъобразност.

- Лекарският съюз ще се опита ли да защити правото за лечение на всички хора, без оглед на социалния им статус при разделянето на пакета?

- Да, но сега все още не знаем какво ще влиза като нозологични единици в пакетите?

- Удачно ли е изобщо да се дели пакета на база нозологични единици? Не е ли по-добре в допълнителния пакет да се включат "екстрите" - ВИП-стая, избор на екип ... ?

- Тази идея е удачна, но нека видим първо какво ще се предложи, ще държим да бъде чуто и нашето мнение.

- ВАС отмени ли лимитите на болниците?

- Искам да благодаря на съдия Райкова, която даде адекватен отговор и предпази болничните директори от залитане. Тя обясни, че ВАС не е отменил, а е спрял лимитите. Има юридически процедури, които трябва да бъдат спазени във времето и лимитите остават да действат във времето, за съжаление. Представете си при една ситуация с лимитиране, менгемето да се освободи и болничните директори изведнъж да започнат да приемат пациенти, а да няма кой да им плати, ще настъпят фалити до месеци. Така че лимитите засега остават. Друг е въпросът, че те не са нужни, че пречат на системата. Ние не сме против контрола, но сме против лимитите. Според нас за лечението на пациентите, които са минали през болниците, трябва да бъде платено, но трябва да има много добър контрол при приема им.

- Ако ВАС реши, че лимитите са незаконосъобразни, болниците ще могат ли да искат парите си над тях?

- Да, но делото се очаква да приключи най-рано през март 2016. Дотогава какво ще правим, как ще издържат болниците цяла една година...

- Болниците оплакват ли се от лимитите?

- Да, оказва се дори, че методиката не се изпълнява, защото лимитите не са 95% от миналогодишните им приходи, а на много места са около 87-88%. И пет процента са проблем, какво остава за 10-12.

- Ще предприемете ли мерки в тази посока?

- Да, ще водим разговори с касата защо има по-големи корекции на някои места и ще се надяваме на корекции.

- Една от каузите на БЛС е задържането на младите лекари в страната, как ще се случи на фона на неразбориите в здравната система?

- Задавате ми риторичен въпрос. И в момента младите специализанти седят до своите учители, ние ще им подадем ръка, ще направим среща с техните организации и ще ги поканим да се кооптират, или ще ги кооптираме към Управителния съвет на нашата. Промените в наредбата, които се предприеха за тяхното обучение, са в добра посока – да имат трудов договор, определена заплата. Но как държавата иска болниците да плащат възнагражденията, след като ще се намаляват средствата им от касата, това е противоречие.

- Законът за здравното осигуряване е почти приет, но в парламента ще влезе закона за лечебните заведения, одобрявате ли сливането на диспансерите с болниците?

- Лекарският съюз взе решението, че не сме съгласни с тази мярка. Аз съм задължен да отстоявам тази позиция. Там, където собственик е МЗ, ние не можем да се бъркаме, но там, където собствеността е различна, вярвам, че ще се подходи по-внимателно и различно.

- Смятате ли, че ще има положителен ефект от сливането на 9-те клиники в София, добър модел ли е за преструктуриране на болниците в цялата страна?

- Това е приоритет на МЗ, трябва да мине време, за да кажем какъв е ефектът. Целта на сдружението е да се икономисат административни разходи, доколко това ще се случи, ще покаже времето.

- В ЗЛЗ се предвижда карта със задължителен характер, подкрепяте ли подобна стъпка?

- Това е изключително важна стъпка и смятам, че трябва да се изработи, но заедно с всички съсловни организации – на лекарите, зъболекарите, медицинските сестри. Ако картата се изготви, както трябва, ще се види, че картината у нас не е добра – липсват кадри на места, има невъзможност да се извършва медицинска помощ в отдалечените райони, а лечебните заведения са концентрирани само в определени места. Ние отдавна предупреждаваме за това. Преди две години имаше идея един лекар да работи на един договор, ако това се случи, тази карта ще бъде с много дупки по себе си.

- БЛС правил ли е анализ доколко болниците са обезпечени с лекари и сестри?

- Регистърът, който правим ни дава една подобна представа и показва липса на кадри в много места, особено по-отдалечените като Видин, Монтана. Изключително голяма е липсата на анестезиолози, патолози, педиатри и професионалисти в здравните грижи. И въпреки това медицинските показатели казват, че системата ни на здравеопазване не е толкова лоша.

- Спешни мерки ще се вземат ли още през 2016 г. за тези три специалности и за професионалистите в здравните грижи – преимуществено финансиране например?

- Нашите искания ще бъдат такива.

- А ще се борите ли за отмяна на минималния престой в болниците, който е чисто формален показател?

- Той има до известна степен своя дисциплиниращ ефект, но не вярвам да има в България лекар, който да изпише пациента си, ако не е в добро състояние. Сигурно има и нарушения, но те са изключение. За тази цел е нужен контрол. При лимитите, които се дават, цените, на които се плаща, не е оправдано да има и минимален престой, и ние ще се борим срещу тази административна мярка. Какъв е смисълът човек да седи в болница, ако е добре, но, ако някой колега допусне грешка и изпише болен човек, ще си носи отговорността.

- Какви други каузи ще отстоявате до края на годината?

- Остойностяване на лекарския труд, задържане на младите лекари, развитие на продължаващото обучение, участие в законодателната програма на МЗ.

- Имате ли разчети за остойностяването на дейностите?

- Да, още от предното ръководство, но те не се вземат предвид от касата, защото са нужни много средства. При 240 евро субсидия на година за здраве на всеки член на обществото ни как може да има реално заплащане за медицинските дейности.

- Ще се обвърже ли продължаващото обучение със заплащането на лекарите?

- Да, има такава идея, БЛС е готов за това отдавна, ще предложим законодателните промени в тази посока. А как по друг начин да мотивирате лекарите да се развиват. Очакваме някой да ни чуе. Младите лекари също са на мнение, че не е нормално да има ножица 1:40 в заплащането, нормално е да бъде 1:4, 1:5 и то на базата на продължаващото обучение, специализацията, лицензирането. Защото иначе на каквито и конгреси да ходи един лекар, няма смисъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай