Връщане на драхмата ще зарази и други страни

Връщане на драхмата ще зарази и други страни | StandartNews.com

Д-р Йоаким Каламарис, главен асистент в Европейско висше училище по икономика и мениджмънт

- Д-р Йоаким Каламарис, как ще коментирате голямото гръцко "ОХИ"?
- Това е отговорът на гръцкия народ на влошената финансова среда, увеличената безработица и унищожаването на социалните придобивки след намесата на Тройката и взетите пагубни "оздравителни" мерки за гръцката икономика и граждани.
- Оставката на Варуфакис бягство от отговорност ли е или възможност за повече маневри?
- Натискът от кредиторите и техните платени международни медии над гръцкия кабинет е огромна! Явно премиерът Алексис Ципрас "предава" аглавата на финансовия министър, за да получи политическа изгода от Тройката. Не мисля, че е "чиста" оставката!
- Новият финансов министър Евклид Цакалотос по-добре ли ще се справи от предшественика си?
- Той е по-скромен, води се дисидент. Израснал е професионално във Великобритания, бивш преподавател по икономика в университета "Кент". Важно е, че съпругата му Хедер Гибсон е една от най-добрите икономисти в Европа, в момента работи за Централната банка на Гърция. Мисля, че ще продължи мисията на Варуфакис, но с по-голям стремеж, тъй като самият той не разполага с никакво време и малко ресурси.
- Защо подаде отставка и лидерът на опозицията Антонис Самарас?
- Референдуът е равен на национални избори. Затова и решението на Самарас е нормален политически подход. Съвременната европейска политика не трябва да позволява управленски феодали. Днес хората живеят в несигурност, защо трябва политиците и техните чеда да са обезпечени вечно с комфорта на властта?
- Кога в крайна сметка ще отворят банките?
- Очаква се след сряда да заработят. За банковата система в Гърция е важна реакцията на Европейската централна банка, която е гарант на икономическо европейското сътрудничество.
- Какви са икономическите ви прогнози за Гърция?
- Всичко зависи от ЕЦБ с какво становище ще излезе. Но в сегашната финансова ситуация след намесата на Тройката развитие и прогрес за гръцката икономика не може да съществува!
- Какво ще спечели Гърция и какво ще загуби, ако върне драхмата?
- С връщането на драхмата Гърция ще спечели, но Еврозоната има какво да загуби. Гърция ще мине още един кризисен период, но след 5-7 месеца ще излезе по-силна. Освен това примерът може да бъде последван от другите по-малки страни в еврозоната, защото към днешна дата еврозоната обслужва интересите във всички нива на Германия и Франция.
- Все пак доколко вероятно е Гърция да излезе от еврозоната?
- Въпрос и решение на водещите в еврозоната! Съществуват споразумения, но няма ясна клауза как и кога може да напусне страната участник в нея. Още един странен елемент, но е факт!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай