Влаковете закъсняват два пъти по-малко

С 30 км/ч се увеличи скоростта по ремонтираните участъци между София и Мездра

Влаковете закъсняват два пъти по-малко | StandartNews.com

София. Над 70 км главни жп линии са в аварийно състояние, казва инж. Милчо Ламбрев, генерален директор на НК "Железопътна инфраструктура".

- Г-н Ламбрев, как изпращате 2013 година?

- Над 70 км от главните жп линии на страната са в аварийно състояние. В това число влизат и три тунела в Стара планина - два между Плачковци и Кръстец, както и най-дългият жп тунел у нас - "Козница" край Копривщица. Над 200 км железен път е оценен с най-високото ниво на критичност - 3, повече от 400 км са с "Критично ниво 2", а над 600 км са с "Критично ниво 1". Ако продължим с изоставането на ремонтите през следващите години, това би довело до преминаването на километри железен път към по-високите нива на критичност, което категорично е недопустимо.

- Колко е капиталовият трансфер от държавния бюджет за догодина?

- Капиталовият трансфер през последните три години беше по 90 млн. лв., като за догодина ни беше обещана сумата 115 млн. лв. Предвид икономическата обстановка у нас и недостига на средства в бюджета обаче капиталовият трансфер за догодина ще бъде 105 млн. лв., което наложи да коригираме подготвения бизнес план.

- Успявахте ли да усвоявате напълно тези 90 млн. лв., които бюджетът ви отпускаше досега?

- Успявахме въпреки огромните проблеми с изпълнението на обществените поръчки най-вече поради многото жалби. Независимо от това сме завършвали и предавали на държавна приемателна комисия всички започнати обекти.
През 2013 г. успяхме да се справим с няколко големи обекта в жп отсечката София - Мездра, която е в много тежко състояние.

- И където бързите влакове изминават 89-те километра за повече от час и половина.

- Да, средната скорост там е драстично занижена - до около 50 км/час, което никак не е комфортно за пътниците. Тази година успяхме да направим междугарията Мездра - Зверино и Бов - Лакатник. Сега работим по път 2 в междугарието Илиянци - Курило и по път 2 между Своге и Бов. Отсечките, където сме приключили всички строителни дейности, са приети с Акт 16, а скоростта е вдигната от 50 на 80 км/ч. Обновеният железен път е безнаставов, което значително подобрява комфорта на пътуване и намалява шума.
През 2014 г. ще се постараем да започнем и завършим жп отсечката Пирдоп - Антон по линията София - Карлово, като осигуряваме движение на всички контрагенти по обходни маршрути, а пътниците ще превозваме с автобуси. Инвестицията там ще е около 13,5 млн. лв. Обектът е много важен. Той изскочи изневиделица едва сега, след като пътеизмерителната мотриса установи, че положението в отсечката е абсолютно критично.

- Какво значи критично?

- Значи, че не търпи никакво отлагане. Там пътеизмерителната мотриса изключва, което означава, че са надминати крайните стойности на параметрите на пътя, което е недопустимо.

- И движението по линията не е безопасно?

- Абсолютно!

- Залагате ли ремонти по 4-а главна линия Русе - Подкова, която е в най-тежко състояние?

- Така е, като най-тежко е положението в участъка Г. Оряховица - Дъбово в Балкана. Ние и досега не сме спрели да се грижим за нея. Знаете, че миналата година там направихме няколко участъка в междугарията Самоводене - В. Търново - Дебелец. Направихме и един голям ремонт между Радунци и Дъбово. Останаха обаче двете най-тежки междугария: Плачковци - Кръстец и Кръстец - Радунци, където имаме доста работа по железния път и съоръженията. Вече подготвяме документацията и скоро ще пуснем поканите към изпълнителите от нашето Рамково споразумение за участие в конкурса. Инвестицията в участъка Плачковци - Кръстец ще е около 19 млн. лв., а в ремонта на Кръстец - Радунци - 5,3 млн. лв. Работата по втория обект ще продължи и през 2015 г. Това са два много важни обекта, след като оправим габарита на 7-те тунела, по линията ще могат да се движат и по-големи вагони например руски. Това означава, че ще трябва да свалим нивото на железния път. За целта ще трябва да изгребем баластовата призма, да направим отводнителни мероприятия и отново да монтираме жп линията. Ще обновим и контактната мрежа в участъка, която в тези тежки зимни условия постоянно се заледява и аварира. С тези два проекта реално ще оправим габарита на цялата жп линия Г. Оряховица - Дъбово. В резултат закъсненията на влаковете между Русе и Ст. Загора ще намалеят драстично.

- Приключихте ли с модернизацията на жп прелезите, където стават доста катастрофи?

- Продължаваме да инвестираме и в тази посока. През тази година 35 жп прелеза, които бяха с бариери и прелезопазачи, съоръжихме с автоматични прелезни устройства. С това намалихме фонд "Работна заплата" и повишихме сигурността на влаковото движение. За 2014 г. сме заложили около 5,2 млн. лв. да автоматизираме още 20 прелеза, с което отново ще намалим фонд "Работна заплата". Отделно ще работим и за модернизацията на системите за сигнализация и телекомуникации на жп линията София - Мездра, където ще инвестираме 27 млн. лв. За стартирането на обекта догодина сме заложили 1,250 млн. лв. - основно за проектиране. Разбира се ще продължим да инвестираме и в железния път на отсечката София - Мездра, с което значително ще подобрим комфорта и ще намалим времето за пътуване.
В близко време ще сключим поредния договор за доставка на силиконови изолатори за контактната мрежа. През последните години постоянно сменяме керамичните изолатори със силиконови, като немалка част вече сме подменили. С това намаляваме закъсненията на влаковете и повишаваме сигурността на пътя.

- Имате ли данни с колко сте намалили закъсненията на влаковете от тази мярка?

- Само от подмяната на старите керамични изолатори със силиконови закъсненията на влаковете са намалели два пъти - от 94 часа през 2012 г. на 48 часа през тази. Броят на престоялите в междугарията влакове също е намален двойно - от 112 през 2012 г. на 63 през тази. Така че инвестициите в подмяната на изолаторите се усеща веднага от пътниците, тъй като аварийността на новите силиконови изолатори практически клони към нула.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай