Визите спъват Грузия за Европа

Визите спъват Грузия за Европа | StandartNews.com

Българският бизнес да инвестира у нас

С реформите намалихме корупцията, казва посланик Зураб Беридзе

- Ваше Превъзходителство, в Рига ще се проведе форум "Източното партньорство". Какво очаква Грузия от тази среща?

- Този форум на 21 -22 май има особено значение за нас от гледна точка на политическата и икономическата интеграция на Грузия в ЕС. Надяваме се, че на тази среща ще има прогрес по въпроса за либерализацията на визовия режим, което ще е решаваща стъпка напред към задълбочаването на отношенията между ЕС и Грузия.

Убеден съм, че надеждите ни не са неоснователни

тъй като Грузия успешно изпълни първата част на плана за действие за либерализацията на визите и сега преминава вече към изпълнението на втората фаза. Този план обхваща редица сфери, засягащи сигурността на документите, управлението на границите и миграцията, борбата с корупцията и организираната престъпност, защитата на правата на човека и други области. Грузия положи огромни усилия за изпълнение на всички критерии на този план, и ние дълбоко се надяваме, че усилията ни ще бъдат адекватно и обективно оценени. Мисля, че е излишно да обясняваме каква е ползата от безвизовия режим! А в конкретния случай с Грузия, либерализацията на визовия режим ще докаже на населението на Абхазия и Южна Осетия, които са под контрола на Руската Федерация, каква полза биха могли да извлекат те от реинтеграцията с Грузия. Затова ние много разчитаме на положителната оценка, която ще бъде отразена в съвместна декларация.

- Г-н Беридзе , вече една година сте посланик на Грузия в България. Какво се случи за тази година?

- Благодарен съм на съдбата, че имам честта да работя именно в България. Страните ни са свързани с дългогодишна дружба, взаимно сътрудничество и общи ценности. За Грузия, България, която е член на НАТО и ЕС, играе особено важна роля. България дълги години подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Грузия и оценява високо демократичните процеси в Грузия, и по-специално успешно проведените реформи в страната ни. В неотдавнашното минало България мина по същия път, по който в момента върви Грузия и

е готова да сподели своя опит в евроинтеграцията

През моя мандат в България най-важните събития са ратификацията от българския парламент на договора за асоцииране на Грузия с ЕС, визитата на бившия външен министър на България г-н Вигенин в Кутаиси по време на ратификацията на същия договор от грузинския парламент, посещението на председателя на парламента на Грузия в България и други такива визити, важни за укрепване на двустранните ни отношения.

- Какви са настоящите възможности за развитие на търговско-икономическите отношения между България и Грузия?

- По данни от 2014 г., търговският обмен между двете ни страни е 373,9 млн. щатски долара. По износ на Грузия към страните от ЕС, България е на първо място, по търговския обмен - на второ, по вноса - на трето. Съществува още по-голям потенциал за активното развитие на търговско-икономическите отношения. В този аспект, призовавам българските бизнесмени да се вгледат към съществуващите в Грузия възможности. Би било желателно и необходимо да се проведе съвместен бизнес форум в Грузия.

- Президентът Росен Плевнелиев ще посети Грузия тази година. Какво се очаква от неговото посещение в Тбилиси?

- Ние се надяваме, че визитата на г-н Плевнелиев в Грузия ще се осъществи в най-скоро време. С българските ни колеги работим по този въпрос. Бих искал да припомня, че последната визита на български президент бе тази на г-н Петър Стоянов през 1998 г. От посещението на
г-н Плевнелиев очакваме по-нататъшно развитие и укрепване на двустранните политически и икономически отношения.

- Как стоят нещата в сферата на културата, образованието и спорта?

- Вече няколко години в България

с голям успех се провеждат концертите на грузинския национален балет "Сухашвили"

а през лятото на българското Черноморие пристигат много детски фолклорни ансамбъла, които участват в различни фестивали. Също така грузински спортисти активно участват в състезания и спартакиади, провеждани в България. Особено място заемат отношенията между нашите православни църкви. България се споменава в писанията на историците и летописците на великите грузински царе Давид Строителя и царица Тамара. Бачковският манастир в протежения на няколко века е бил светия център на дружбата между грузинците и българите. Всичко, казано по-горе способства за задълбочаването на отношенията на нашите братски страни.

- Преди месец посетихте ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" с официална делегация, начело с кмета на община Кобулет в Грузия. Каква бе целта на посещението Ви?

-В рамките на работното посещение между общините на Варна и Кобулет бе подписан меморандум за сътрудничество. На срещата страните обсъдиха развитието на сътрудничеството в областта на икономиката, туризма, развитието на инфраструктурата, образованието, културата и науката. Надяваме се, че скоро и представителите на Община Варна също ще посетят региона на Аджария. От наша страна планираме посещение на кмета на Тбилиси в София за среща с неговия колега г-жа Йорданка Фандъкова. А що се касае до Военноморското училище, то там се проведе една изключително интересна и ползотворна среща с ръководството на висшата школа, с което набелязахме план за по-нататъшно сътрудничество. Във ВМУ дори се обучава един грузински студент. Надяваме се, че в бъдеще нашите младежи ще проявят по-голям интерес към тази школа и броят на учащите се грузински граждани ще се увеличи.

- България и Грузия са страни с традиции в земеделието, селското стопанство и производството на вино. Смятате ли да засилите взаимния обмен в тези сфери?

- Земеделските министерства на двете ни страни са в много тясно сътрудничество от години. Освен в производство на вино, също така и в обменът на опит в този отрасъл. Грузинската страна

е много заинтересована в разработването на розовата индустрия

- засаждания и производство на розово масло.

- Грузия винаги е била част от европейската култура, цивилизация и история, но дали ще успее страната ви да се интегрира лесно в ЕС ?

- Грузия винаги се е стремяла към интеграция в Европа, което е мечта на предците ни, а сега е приоритетна задача на нашето правителство, което се ръководи от желанието на болшинството на населението ни. Грузия безусловно има своята древна култура, история и традиции, но въпреки това, силният национален доминант няма да попречи на пътя към евроинтеграцията. Грузия винаги е била част от европейската цивилизация, и това на първо място се обуславя от общите ценности!

- Как се борите с корупцията в Грузия?

- За последно време бяха проведени изключително много реформи - съкратено бе количеството министри и държавни служители, бяха обновени и подмладени професионалните кадри. Наред с това бяха увеличени заплатите на държавните служители. В рамките на борбата с корупцията бяха приети редица законопроекти, бяха проведени реформи в МВР, в институциите на държавния и граждански регистър, а най-вече в системата на образованието. В МВР бе създаден генерален инспекторат, занимаващ се с вътрешните служебни разследвания на фактите за корупция и незаконни вземания. Реформите позволиха да бъде създадена професионална полиция, ориентирана в оказване на помощ и превенции на гражданите, което съществено повиши доверието на населението към органите на реда. Реформите бяха направени и в митниците, където нивото на корупция беше много високо.
По индекса за риск от корупция от 2014 г. , Грузия се оказа на 11 място от 197 страни в света. Грузия е на 58 място от 193 страни в световния рейтинг на ООН за нивото на развитие на електронно правителство. Агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочният кредитен рейтинг на Грузия в чужда и местна валута на ниво "BB-", а прогнозираният рейтинг е подобрен от "стабилен" към "позитивен". В съответствие с рейтинга на лDoing Business" в съответствие индекса на Световната Банка, Грузия от 189 страни, е на 8 място. Това са обективни показатели, които говорят сами по себе си.

-В навечерието на Националния празник на Грузия какво ще пожелаете на вашия народ?

- Сплотеност, благополучие, процъфтяване и търпение !

- Бихте ли ни казал един дълъг грузински тост?

- Сам по себе си грузинският тост е театрално представление в няколко действия. Домакинът "тамада" произнася дълга и красива реч, прозвучава грузинска песен на няколко гласа акапелно. А самият тост - това е традиционно, майсторско изкуство, което се предава от поколение в поколение. Днес, искам да вдигна тост за дружествения български народ, пожелавайки процъфтяване, успехи, мирно небе, благополучие и благоденствие!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай