Вече се опарихме от коалиция с компромиси

Не е нормално Слави Трифонов да поставя ултиматум на парламента, казва Красимир Велчев

Вече се опарихме от  коалиция с компромиси | StandartNews.com

- Г-н Велчев, честита победа. ГЕРБ отново е първа политическа сила в България след предсрочните парламентарни избори в неделя. Лидерът на партията ви Бойко Борисов заяви още в изборната нощ, че ГЕРБ трябва да направи следващото правителство на страната ни, защото това е волята на избирателите. Как обаче ще се случи това? Какво следва след изборите?

-На първо място искам да благодаря на целия екип, който бе с мен в Перник. Те направиха нещо много добро и обърнаха резултата в полза на ГЕРБ. Първоначалните данни и проучвания не сочеха победа на ГЕРБ в Перник, тъй като този град често е наричан „червена крепост". Надпреварата за нас бе много оспорвана, но колкото по-оспорвана е една битка, толкова по-сладка е победата от нея. Сърдечна благодарност на целия екип на ГЕРБ, но и на всички приятели, които се включиха в тази кампания. А по отношение на това какво следва сега... Да, трудно е. Ние свършихме партийната организация и нашата работа. Сега идва ред на тежката задача, която стои пред лидера Бойко Борисов. Не е лесно да правиш коалиция и то не с една, а с две партии. Ясно е, че всичко в тези преговори се опира до компромиси. ГЕРБ обаче знае колко много й струваха компромисите, които Борисов направи в предишното правителство. Убеден съм, че нашата победа сега щеше да бъде по-изразителна, ако ги нямаше в кабинета „Борисов 2" тези коалиционни партньори (Реформаторски блок – б.р.). В много отношения те нито бяха коалиционни, нито бяха партньори. Те сами се разцепиха и това се доказа с резултатите им от изминалите избори. Изводът е, че избирателите не подкрепят хората, които непрекъснато променят своите позиции и мнения. Голяма част от негатива, който ГЕРБ събра през последните месеци, дойде от работата на тяхни министри. Затова сега се надявам не само ние, но и всеки, който влиза в една бъдеща коалиция, да знае как да носи отговорност за управлението. Не може само да иска да се възползва от положителните неща на едно участие във властта и да ги изтъква като своя заслуга. Но е ясно, че преговорите и съставянето на коалиция ще е трудно.
-Последните изборни резултати показват, че коалиция само между ГЕРБ и Обединени патриоти е достатъчна, тъй като събира 123 депутатски места. Можем ли да станем свидетели на двупартиен съюз или към него ще се прибави и "Воля" ?
-Отговорът на този въпрос ще стане ясен и при разговорите между Бойко Борисов и лидера на „Воля" Веселин Марешки. Аз вече чух от него (Марешки – б.р.), че той в никакъв случай няма да прави компромиси. Учудвам се от подобна заявка, защото когато тръгваш да правиш съюз, винаги трябва да си готов на компромиси. За мен е неестествено в такава ситуация да кажеш, че няма да правиш компромиси. Разчитам в подобна заявка, че така от ГЕРБ ще трябва да се съобразим с тяхната програма. Това няма как да се случи. Ние сме поели ангажименти към нашите избиратели. Тези хора са гласували за нас, защото ни вярват и знаят, че управленската ни програма е реална. Тук може да споменем и „Обединени патриоти", които също излизат напред с изисквания (увеличение на пенсиите – б.р.). Аз знам, че те много добре разбират нещата, които сме записали в нашата управленска програма. И в нея също е записано увеличение на пенсиите, но не сега и не веднага. В ГЕРБ сме убедени, че не трябва „да поставяме каруцата пред коня" и трябва да осигурим възможностите за увеличение на доходите. На първо място Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната трябва да продължи своя растеж както до сега. Без да цитирам сега точни цифри е ясно какъв беше БВП през 2009 г. и че сега е с 50 на сто по-висок. Другото условие е скок на икономическия растеж. Тези два въпроса трябва да бъдат в основата на политическите преговори с възможните коалиционни партньори. Ясно е, че няма управляващ, който да не иска хората да имат по-високи доходи именно по време на неговото управление. Но не може да се направи с цената на всичко, само и само да се задържиш няколко години на власт. А последствията да са за децата и внуците ни, които да платят сметката на това управление. Именно заради това целта на ГЕРБ е, когато излезе от управление, да каже - „Да, ние не оставихме задължения". Убеден съм, че когато партиите водят разговори за коалиции и сближават управленските си програми, трябва да стъпват на реалните неща.
-Г-н Велчев, преференциите успяха да разместят голяма част от кандидатдепутатските листи на ГЕРБ в страната. Ще предизвика ли това напрежение в партията точно в момента, в който трябва да поемете управлението?
-Ако подобно нещо предизвиква вътрешнопартийно напрежение, как тогава ще въведем мажоритарното гласуване и ще се съобразим с гласа на хората от референдума? Преференциите са крачка в тази посока и могат да подготвят обществото за мажоритарни избори. Отдавна говорим, че трябва в парламента да влизат личности. Ето, сега се случва. И на тези избори се доказа, че хората отидат и гласуват за определени кандидати. Преференциите са нещо положително. Нека хората да избират личности.
-След като споменахте мажоритарните избори и референдума – Слави Трифонов призова бъдещите народни представители „до две седмици да започнат работа по промените в изборното законодателство", защото в противен случай ще протестира...
-Никога не съм възприемал като нормална мярка поставянето на ултиматум. Трябва да е ясно, че решенията на 44-то Народно събрание няма да зависят от една партия. Ако ГЕРБ имаше мнозинство – над 121 народни представители, тогава да чуваме ултиматуми. Да се поставя такъв ултиматум със срок от две седмици, не е зряло и нормално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай