Възможен е рестарт на отношенията ни с Рияд

Възможен е рестарт на отношенията ни с Рияд | StandartNews.com

-Господин Керемедчиев, как ще коментирате решението на Иран да не допусне правителствения самолет на премиера Бойко Борисов да премине през негова територия?

-От дипломатическа гледна точка това е враждебен акт от страна на Иран. Отказът за прелитане на делегация, водена от министър-председател на друга държава при получени всички дипломатически разрешения, може да се смята точно за това. Има и други такива случаи в историята, разбира се. Например преди години на канадския военен министър му бе отказано да прелети над територията на Обединените арабски емирства на връщане от Афганистан. Така че действията в случая на Иран показват неприятелски жест на иранското правителството.

-Така ли е, или случилото се може да се разглежда и в контекста на напрежението между Техеран и Рияд?

-Това не е акт срещу България, а част от действията, които се предприемат спрямо тези взаимоотношения между Саудитска Арабия и Иран. Но въпреки това, да се използва България и български министър-председател като част от тази „студена война" между двете държави, е неприемливо. И аз затова смятам, че извикването веднага на ръководителя на мисията на Иран в България за даване на обяснения, е правилно. Това е първата стъпка, която трябва да се предприеме по дипломатически път за изясняване на този казус.

-Какви други дипломатически стъпки могат да се предприемат?

-Може да се изпрати протестна нота, която българският посланик в Техеран да връчи на иранското министерство на външните работи. Ако няма действия, по-нататък би могло евентуално да се приложи реципрочност при бъдещи прелитания на ирански държавни и правителствени делегации над територията ни. Само подчертавам, че България е на кръстопът на въздушните коридори от Азия към Европа и САЩ. Т.е. на реципрочна база може да бъде отказано прелитане на иранска правителствена делегация над наша територия.

-Какво очаквате от визитата на българската делегация в Рияд, която се определя като историческа?

-Първо, това е много закъсняла визита, но както се казва – по-добре сега, отколкото никога. Защо казвам, че е закъсняла? Защото през последните години в дипломатически план България направи доста погрешни стъпки, в това число включвам откриването на посолство в Доха, Катар, и изпращането на много делегации там. В контекста на отношенията между Саудитска Арабия и Катар на това се гледа с недобро око. Освен това, България е една от двете държави заедно с Панама, която има само генерално консулство в Дубай, но не и посолство в Абу Даби. Да не говорим, че през 2007 г. имаше решение за откриване на посолство в Рияд, както и избран посланик, който така и не беше изпратен, въпреки че бе получил разрешение от Саудитска Арабия относно своите функции. Това също се смята за лош знак в двустранните отношения. Така че имаме много да наваксваме в тези отношения. Саудитска Арабия е не само най-голямата и най-силната държава, но тя е лидер в Съвета за сътрудничество на държавите от Персийския залив, което е нещо като аналог на Европейския съюз. Хубавото във всичко това, което казвам, е, че има възможност за полагане на ново начало. Има смяна на ръководството в Саудитска Арабия, крал Салман е нов лидер, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман има амбицията да промени кралството, така че наистина може да има един рестарт на отношенията.

- Какъв потенциал имат те?

- Потенциалът е огромен. Отново казвам, че Саудитска Арабия е най-голямата държава в региона. Второ, тя е пред промени, които са революционни за тази доста консервативна държава. Страната има огромна територия с различен климат. В момента те инвестират огромни средства в земеделие, в диверсифициране на икономиката, която сега е изцяло зависима от петрола. Така че тази визита е в правилния момент, за да се говори с новите лидери на нов глас. Потенциал има и в сферата на туризма. Саудитска Арабия е изключително силна в това нейните граждани да почиват по света в направления, които са доста по-доходосни. Т.е. ние имаме възможност да възродим малко по-високото ниво туризъм в България, разбира се, отчитайки спецификата на саудитските туристи. Тъй като имаме опит с кувейтски, египетски, ирански и други туристи, мисля, че можем да отговорим на изискванията.

- Българската визита идва в един много интересен период за Саудитска Арабия. В началото на ноември там бяха извършени поредица от арести...Какво се случва всъщност в страната?

- В Саудитска Арабия се извършва една тиха революция. Това, което прави в момента престолонаследникът Мохамед бин Салман, е безпрецедентно в цялата история на страната. Той извършва промени и усилено работи. Явно се е стреснал, виждайки, че държавата, се опира само на петрола, и се е насочил към диверсифициране на икономиката, промяна на обществото, възможност за други начини на икономическо развитие, борба с корупцията с много агресивни методи. Така че е добре, че България има възможност да води разговори точно в този момент с ръководството на Саудитска Арабия. Искрено се надявам, че ще има разговор и с принц Мохамед, той е министър и на отбраната. Това е много показателно доколко Рияд поставя България на своята карта. Защото един ден принцът ще стане крал. Тъй като е само на 36 години, го очаква едно много дълго управление, за разлика от предшествениците му крале, които поемаха властта на много преклонна възраст. Принц Мохамед ще управлява поне 30-40 години, ще промени страната неимоверно много. И установяването на контакти с новото ръководство и с бъдещия крал е важно за взаимоотношенията между България и кралството.

-Какви са вашите прогнози за развитието на напрежението между Саудитска Арабия и Иран?

-Тази надпревара става все по-ожесточена. Видя се сблъсъкът в Йемен – тук отново принц Мохамед е в основата на военната акция срещу Йемен и хусите, подкрепяни от Иран. Следващият основен сблъсък, който предстои, е в Ливан, където има напрежение между управляващите и „Хизбула", подкрепяна от Иран. Така че студената война между двете държави е на всички фронтове. За съжаление, България попадна между тях с тази забрана за прелитане. Но ние като държава-членка на ЕС и НАТО, трябва да изкажем много ясно нашето възражение да бъдем въвличани в конфликт, който е между други две държави.

-Каква е ролята на Симеон Сакскобургготски в тази визита?

-Огромна, според мен, защото, бидейки монархия, саудитците изключително много уважават и изказват огромна почит към монархически фамилии, каквото е Сакскобургготската. Това, което аз съм виждал с очите си при придружаване на царя в Йордания, в Египет и в други арабски държави, е, че нивото на почит към представител на царска династия е огромно. Царят може наистина да отвори врати, които не биха могли да бъдат отворени при обикновена визита. Затова за мен решението Симеон да е част от делегацията е много разумен ход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай