Важното е десният кандидат да победи

Важното е десният кандидат да победи | StandartNews.com

Ако ГЕРБ имат желание за общ кандидат с Реформаторите, трябва първи да го заявят

Филип Кирев, главен секретар на СДС

- Защо СДС стартира точно на финалната права за определяне на кандидат-президент на РБ електронното допитване до своите членове и симпатизанти? Не закъсняхте ли?

- Защото най-малко беше необходимо преди това да се срещнем с кандидатите, за да можем максимално да стесним кръга на имената, за които питаме хората.

- Каква ще бъде ролята на онлайн-допитването при определяне на кандидат-президента?

- Разбира се, няма на 100 % да мултиплицираме резултата от допитването като наша позиция. Все пак на Националния изпълнителен съвет (НИС) за това му е гласувано доверие – за да може да взима решения. Освен това в допитването могат да участват всякакви хора – и такива, които не са членове на СДС. Така че съществена роля ще има изследването, но крайната дума е на НИС.

- Противоречията между отделните партии в РБ не са преодолени докрай. Оптимист ли, че ще успеете да стигнете до единна кандидатура?

- Убеден съм в това. Поне на последните две срещи на Изпълнителния съвет диалогът с колегите ни от другите партии в РБ беше доста конструктивен.

- Но всяка от партиите влиза в тези преговори с твърдата закана да не се откаже от своя фаворит. ДБГ съвсем явно ви се противопоставиха - те стоят зад Велислав Минеков, който СДС категорично отхвърли заради искането му РБ да излиза в опозиция, а министрите – да подават оставки.

- Ние не одобряваме кандидатурата на проф. Минеков не само за тези негови искания, но и заради поведението му в близкото минало спрямо РБ и политическата ситуация в България. Все пак номинираният от РБ трябва да бъде предвидим политик, който е имал и отстоявал последователна позиция във времето. Несериозно е да издигаме човек, който само преди година и нещо публично се отказа от РБ.

- А кой е фаворитът на СДС?

- Най-подходящи за нас са кандидатурите на Гроздан Караджов и ген. Съби Събев. Трайчо Трайков също има своя шанс.

- Трайчо Трайков наистина ли е обявил, че е готов да се откаже от номинацията, ако ГЕРБ излязат с „правилна" кандидатура? Как приемате тази колебливост?

- Да, той изказа такава позиция на изслушването на кандидатите. На следващата ни среща ще поставим този въпрос и ще разберем дали неговата позиция е претърпяла развитие. Все пак макар това да е мажоритарен избор, кандидатът на РБ трябва да се съобразява и с решенията на коалицията. Т.е. неговата свобода трябва да влезе в рамката на политиката на блока.

- Изненадаха ли ви резултатите от поръчаното от блока социологическо проучване, което показа висока степен на одобрение и за отпадналите кандидати проф. Огнян Герджиков и Димо Гяуров, към когото вие от СДС показахте непримиримост?

- Не искам да коментирам хората, които са се отказали от надпреварата. Мисля, че Огнян Герджиков е консенсусен политик, затова се харесва от всички, неслучайно бе номиниран и от левицата. Той е популярно лице, но ние търсим изявен кандидат, който да защитава политиката на РБ и да има ясно изявени десни възгледи. Колкото до Димо Гяуров, да, той е абсолютно неприемлив за нас, защото е компрометирана фигура. Не може да получи подкрепата от СДС.

- Радвате ли се на разединението вляво? То като че ли работи във ваша полза?

- Никога не съм вярвал, че АБВ и БСП могат да се обединят най-малко заради личните амбиции на президента Георги Първанов. Той явно не приема факта, че никога няма да може да оглави една обединена левица. БСП и АБВ никога няма да участват заедно на избори и последните събития го доказват. Но не се радваме, ние просто нямаме нищо общо с тях, нито с техния електорат. Дори да се бяха явили заедно, десницата пак щеше да спечели. Можеше да е по-трудно, но пак така щеше да стане. Десницата винаги е имала по-сериозна електорална подкрепа.

- БСП, а и АБВ афишират себе си като алтернатива на ГЕРБ. Какъв ще бъде вашият коз на тези избори? Как вие ще се противопоставите, като сте партньори в едно управление?

- Десният електорат не е еднороден. Това са хора със свободно мислене. Всяка дясна партия има своите предимства и недостатъци, затова сме заедно в управлението – за да сме коректив една на друга и заедно да извадим България от кризата от 2008 г., предизвикана от тройната коалиция.

- С какво вашият десен кандидат ще е по-добър от десния кандидат на ГЕРБ?

- Трудно е да ви отговоря, при условие че не знам кой ще е кандидатът на ГЕРБ. Пък и нашият не е определен. Когато станат ясни имената, ще можем да коментираме.

- Възможна ли е още опцията за общ кандидат с ГЕРБ?

- ГЕРБ е по-голямата, по-силната партия, с по-силно влияние в обществото и е нормално, ако имат желание да се явяваме заедно, те първи да го заявят. Едва след това ще обсъждаме темата в РБ и ще оповестим своето решение. Но докато ние нямаме покана, няма как да ви кажа дали е възможно или не да имаме обща кандидатура. Несериозно е по-малкият партньор да поставя условия на по-големия.

- Смятате ли за конкурент кандидатът на патриотите Красимир Каракачанов? Като че ли националистическата вълна в Европа, мигрантската криза и новите терористични заплахи наливат вода в тяхната мелница? А отгоре на всичко заедно подкрепяте кабинета.

- Не, различни сме. Нашият електорат няма нищо общо с техния. Пък и честно, не виждам как Волен Сидеров и Валери Симеонов ще работят заедно на тези избори.

- Опозицията прогнозира предсрочни парламентарни избори. Възможни ли са те според вас?

- Напрежение има не в управлението, а в левицата, но то няма как да доведе до предсрочни избори. Убеден съм, че бъдещият президент ще е десен, така че няма да има промяна в политическото статукво. Разединената левица няма и достатъчно идеи, за да може да размести пластовете. Важното е да спечели общ десен кандидат и няма значение дали наши привърженици са гласували за кандидата на ГЕРБ, а техни – за нашия. В крайна сметка победата е обща. Целта е настоящите управляващи десни партии да спечелят.

- Лидерът на СДС Божидар Лукарски е и министър на икономиката, а вие сте началник на кабинета му. Удовлетворени ли сте от постигнатото в тази област?

-Да, удовлетворени сме. Мандатът още не е преполовен, а резултатите са налице. Реформите не са лесни. Нашата задача е максимално да намалим бюрократичната тежест върху малкия и среден бизнес от една страна, и от друга, европейските фондове, които ние администрираме като управляващ орган – оперативната програма „Иновация и конкурентоспособност", максимално бързо и прозрачно да достигнат до малките и средни предприятия. Така ще се увеличи и брутният продукт на страната. Към момента имаме значителен напредък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай