06:50 ч.

27.10.14

4 мин.

2042

2

0

Валери Симеонов: Подкрепяме програма, а не даваме министри

от Биляна ВЕСЕЛИНОВА |

Валери Симеонов: Подкрепяме програма, а не даваме министри
Снимка: Стоян Йотов

С ГЕРБ си стиснахме ръцете, а после те се отметнаха, казва Валери Симеонов


- Г-н Симеонов, какво е решението на Политическия съвет на Патриотичен фронт? Ще влезете ли в бъдещо правителство с ваши представители?


- Решението на Политическия ни съвет остава непроменено - да не участваме с политически фигури в правителство с мандат на ГЕРБ.


- Но казвате, че подкрепяте програмата на ГЕРБ, нали?


- Ние казваме, че подкрепяме програма за стабилно управление, която представлява смесване между двете програми на ГЕРБ и на ПФ НФСБ-ВМРО с направени промени, корекции, отстъпки и допълнения от двете страни. Така, както сме го уточнили в двата дни на преговорите.


- Кое ви спира да влезете в изпълнителната власт?


- Ние имаме решение, че подкрепяме програма, а не конкретни личности. ГЕРБ има свободата да си назначи министрите, министър-председател.
Ако искат, да си поставят министри и от другите политически сили - ние ще ги подкрепим. Гарантираме това с подписите си под програмата, защото за нас е важна програмата.


- Но според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов участието ви само с парламентарната подкрепа няма да даде необходимата стабилност на управлението.


- Ние сме отговорни хора и веднага след това възниква въпросът - защо да си оттегляме подкрепата, ако се изпълнява програмата? И защо г-н Борисов се притеснява, ако той също постави подписа си под програмата и след това тя стане програма за действие на правителството. Най-сигурната гаранция, че подкрепата ни ще бъде стабилна и лоялна е да се изпълнява програмата. Когато тя спре да се изпълнява, тогава на какво основание ние да подкрепяме кабинет, който върви против нашата партийна програма и срещу подкрепата, която сме получили от нашите избиратели. В края на краищата нашите избиратели са гласували за ПФ НФСБ-ВМРО, а не за ГЕРБ.


- Коментарът ви за срещата на Борисов и Миков в парламента?


- Винаги се въздържам да коментирам действия, срещи между други партии. Нито ще коментирам казаното от г-н Борисов по наш адрес там, както и преди дни от г-жа Цачева. За нас това е несериозно отношение. Ние сме в процес на преговори с тях и от медиите научаваме, че в ГЕРБ са си променили мнението за нашето неучастие в правителството. След като приеха неучастието ни, адмирираха го, казаха, че това е достойна позиция, стиснахме си ръцете миналия четвъртък. Изведнъж ден по-късно става нещо друго, ние не сме уведомени, нито имаме писмо, обаждане - научаваме от медиите, че имало промяна в позицията на ГЕРБ.


- Има ли разнобой в партиите от ПФ НФСБ-ВМРО по въпроса да участвате или не в кабинета?


- В коалицията ни по този въпрос няма противоречия. Току-що завърши заседанието на Политическия съвет, който е колективен орган на управление на НФСБ и ВМРО и там отново единодушно си препотвърдихме решението да не участваме с политически фигури в правителството.


- Готови ли сте да излъчите експерти?


- Ако поискат - да. И заставаме с цялата си категоричност зад тези експерти. С други думи, в това отношение сме готови дори да разпишем съответен документ, че ние изцяло заставаме зад действията на тези специалисти. Засега никой не ни е поискал такива.


- Ако се сформира експертен кабинет, колко дълъг живот ще има той ?


- Продължителността на живота на едно правителство, подкрепено от няколко партии, зависи единствено от политическата воля на съответните партии. Ако те решат да го разформироват след два месеца - ще го направят след два месеца, а няма да чакат избори 2 в 1. Ако решат да го подкрепят, да решават тежките проблеми на страната - това правителство спокойно може да си изкара пълен 4-годишен мандат


- Какво ще кажете от парламентарната трибуна в първия ден от 43-ото народно събрание?


- Спасението на страната е най-важната задача и с тази задача трябва да се заемем всички ние. И всички партии трябва да обединим своите усилия. Нито Вашингтон, нито Брюксел, нито Москва, нито Анкара ще дойдат да спасяват България от тежките проблеми, в които е изпаднала.


- Смятате ли, че наистина не може да се случи коалицията "ляво-дясно"?


- Лично аз призовах най-големите партии да седнат на една маса и да се опитат да съчетаят програмите и вижданията си и да направят едно съвместно управление. Така, както се прави в Германия и на много други места. Проблемите на България не са нито леви, нито десни - проблемите са едни и трябва да се търси консенсус и решения. Бедността няма политическа окраска, ниските доходи - също, проблемите с енергетиката и т.н.


- В кои министерства може да предложите експерти?


- Имаме подготвени хора в определени ресори, но никой не е поискал нещо такова от нас до сега. На нас ни се поставя условие аз и г-н Каракачанов да станем министри на нещо си. Ако това е ресор, от който не разбирам? Само да си разнасям табелката министър ли? Това с политическите фигури в правителството е несъстоятелна теза.


- Стана ясно, че ще има лидерска среща веднага след конституирането на парламента. Ще се включите ли в дебатите там?


- Чукате на отворена врата. Идеята за среща на лидерите от всички партии за обединяване на една обща, съгласувана програма сме издигнали преди 3 седмици. Лично ние с г-н Каракачанов предложихме тази формула. Спомняте си сигурно, че разпратихме и покани до всички партии. Но тъй като идеята беше на Патриотичния фронт - никой не обърна внимание. И ето сега - три седмици по-късно, предложението ни отново е актуализирано от други. Няма лошо, ние ще участваме, защото това е наша идея.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:21 · 27.10.2014
Че то при тиквоний винаги е тъка днеска едно най късно утре друго
Потребител · 08:21 · 27.10.2014
МИНЕТОВСКИ
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент