В гимназиите освен език да се учи и специалност

С всяка година проблемът за записване в 1 клас става по-сериозен, казва Диян Стаматов

В гимназиите освен език да се учи и специалност | StandartNews.com

Кога да започва учебната година, колко да е дълга ваканцията и как да се оценяват в училище децата до 3 клас. Тези въпроси предизвикаха дискусия през изминалата седмица. "Стандарт" потърси за коментар Диян Стаматов, който е директор на 119-то СОУ в София. Той е и бивш зам.-министър на образованието.

- Г-н Стаматов, в образованието винаги има нови идеи, целящи да го направят по-качествено. Сега се предлага учебната година да започне от 1 септември. Доколко това е разумно и изпълнимо, какви са предимствата на подобен нов график?
- Предложението дойде от работодателски организации на директорите на учебните заведения в страната. Но това не може да влезе в сила скоро, защото според Закона за предучилищното и училищно образование, който стартира точно преди 1 г., учебната година започва от 15 септември. И за да започне на 1 септември, трябва законодателна промяна. Но какво би дала подобна промяна на системата? Би дала възможност в зимните месеци, когато метеорологичните условия са доста променливи, учебните заведения да бъдат по-гъвкави по отношение на по-дълги ваканции, когато е неоходимо, било то така наречените "дървени", било то грипни ваканции. Това би дало резерв от 2 седмици. През тази учебна година имахме най-дългата зимна ваканция заради лошите климатични условия в средата на януари. Почти до края на този зимен месец имаше съмнения дали няма да се провали учебният срок. От друга страна, подобна промяна би дала възможност за много стабилно икономисване на средства за крехките бюджети на учебните заведения. Като за отопление, например, което е най-големият разход. Но пък, ако се удължи до 6 юли учебната година, това означава, че много училища няма да имат условия за нормален учебен прочес заради горещините, като имаме предвид, че повечето от сградите са южно разположени. През летните месеци още около 10 часа температурите в стаите вече са 30-32 градуса.

- Разположението е някаква българска специфика, предполагам...
- Идеята е в есенните и зимните месеци да е по-топло в стаите. Затова в дебата, който върви, образователното министерство трябва много внимателно да чуе посланията на родители, учители и общественост, че е нежелателно да се правят корекции на графика, поне за тази учебна година.

- Мисля, че не за първи път се лансира тази идея?
- Подобна идея за промяна на графика се предлага за трета поредна година и винаги среща много силен отпор, което подсказва, че обществото не я желае. Но, ако все пак се намерят достатъчно доводи, това може да се промени в определена последователност. Образователното министерство да въведе иновативни училища като възможност за по-различен подход в образованието, включително и различно време за учебния процес. За тези училища е разрешено по-ранно започване или по-късно приключване на занятията. Ако това се окаже добър пример, то би могло да се приложи на различни места. Тези иновативни училища стартираха от тази година и от май кабинетът одобри 180 такива учебни заведения. Ако те са записали в своята иновация гъвкавост в графика си, биха могли да го приложат.

- Едва ли по-рано от 3 години подобна иновация може да докаже смисъла си?
- Да, точно така, не бихме могли да очакваме по-рано това да се случи.

- Тези дни стана ясно, че има идея децата до трети клас да се оценяват с емотикони вместо с оценки. Вашият коментар?
- Това е позитивният формат за оценяване на резултата на учениците. Много отдавна оценяването в началните класове е бил с качествен показател - отлично, прекрасно, а сега това се заменя с по-любими визии за учениците - емотикони. Макар че и сега учителките слагат печати с картинки. В едно училище колегите трябва да се обединят върху единна визия на символите и да няма различия. Едни деца сега казват - имам слъчице, други казват, че имат луна. Това уеднаквяване е необходимо, за да да няма разминаване във възприятията. Идеята на използването на символи е, когато децата са допуснали грешки, да не се стресират, че имат двойка или слаба оценка.

- Вчера стана ясно, че почти половината български учители са между 50 и 65 години. Какво е положението във вашето училище?
- Имам щастието в 119-то СОУ да ръководя един сравнително млад екип, чиято средна възраст е 39 години. Това е с 20 г. по-малко от средната възраст на учителите в страната, която е 58 години. Шест учителки от нашето училище са бременни. Възприемам го като нещо съвсем нормално и естествено - 120 души учители сме, 6 човека са една съвсем малка част. Преди години за всяко училище това беше един нормален процент на отсъстващи по майчинство. Сега го разглеждаме като нещо странно и ново. Дано това да продължава и занапред, защото е прекрасно да има среда, в която учителите да имат условия за добро работно място и условия за забременяване и отглеждане на деца.

- Силвия Зубева, която стана символ на красивата българска учителка и й предстои да стане майка, е от вашето 119-то училище. Да не би останалите нейни колежки да повлякоха крак след нея?
- Дай Боже всекиму! Най-хубавото е, че тя отново иска да се върне при нас и да бъде учител. Нейните питомци сега ще са 3-ти клас. Назначаваме нови хора по заместване, а вероятността титулярките да се върнат на работа е много голяма. Това не създаде проблем, защото екипът е вече пълен. Имахме много кандидати.

- Как се чувстват младите учители?
- Освен хъса и подготовката, имат и енергията, работят по заместване за други колеги. Това, че имат допълнителна възможност за още възнаграждение, е прекрасно. Иначе финансовата част е най-важна и за тях. С нетърпение очакваме изпълнението от 1 септември на обещанието за 15-процентен скок на заплатите, които с още 8 за всяка нова календарна година, ще даде 23 на сто ръст. За един учител в началото на кариерата със стартова заплата 660 лв. сега заплатата ще стане 770 лв. след 1 септември. Което е различно от 570 лв. в началото на 2016 г. Не казвам, че е много, но е голяма крачка за кратко време.

- Обвиняват ли ви колегите, че е имало проблем, който не сте разрешили като зам.-министър на образованието?
- Да, най-вече за заплащането. Това е най-наболелият въпрос за учителите. Казват: ти можеше да промениш и това, и това. Но очакванията са били много повече от реалните възможности. За 1 година влезе в сила новия закон, променихме 25 нови нормативни документа. Толкова не са правени от 1992 г. досега, а те за една година бяха сменени. И е нормално да не са изпипани до съвършенство и да търпят редакции.

- Съдът отмени доста от правилата, които поставяха в неравностойна позиция децата при избор на училище. А родителите все пак искат най-доброто за децата си като образование...
- Точно така. Най-добрите училища за родителите стават все по-малко, проблемът за записването на децата в първи клас става с всяка изминала година по-сериозен. Ако допреди 3 години напливът беше за 20 училища, то сега напливът е за 10-тина. Приемът за тях става изключително сериозна драма. В нашето училище приехме 150 деца при 335 кандидати.

- Субективен ли е изборът на училище до 12 клас? Като че ли няма обективни критерии за нивото, повече действа принципа за клюката между родителите и тяхното усещане за добро училище?
- Да. Тепърва критериите ще бъдат обективизирани от новия Национален инспекторат по образование, който трябва да оцени качеството на образователния процес. На този етап всичко е на ниво външна субективна оценка. Но пък тя съставя тази класация за образователен имидж.

- Трябва ли освен изучаването на чужд език, средните училища да дават някаква друга квалификация, която ще даде възможност веднага след 12 клас абсолвентите да си намират работа?
- Езиковите паралелки сега са единствени. Това може да бъде подсилено с допълнителна специалност. Езикът е необходим, но би могло да има по-голяма гъвкавост в учебните планове, за да могат учениците да изучават и специалности, които да им дават възможност да правят различни неща - дизайн, счетоводство, новите съвременни хардуерни и софтуерни дисциплини, специалности, свързани със сигурността. Трябва да се съчетае езиковата подготовка със специалност. Но не в професионална гимназия, защото явно децата не желаят това. Министерството ще разкрие паралелки с 10 деца в професионалните гимназии, но броят им е твърде малък, за да осигурят работа на много хора. Просто толкова кандидати има. Но пък не могат всички да бъдат мениджъри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай