Увеличихме печалбите си двойно за година

Увеличихме печалбите си двойно за година | StandartNews.com

Големият ни приоритет е развитието на терминал Русе-изток, казва инж. Петър Драгошинов, изп. директор на "Пристанищен комплекс - Русе" ЕАД

- Инж. Драгошинов, какви са приоритетите ви за управлението и развитието на "Пристанищен комплекс-Русе" ЕАД?

- Стратегическите приоритети за бъдещото развитие на комплекса включват поддържане и подобряване на финансово-икономическите резултати, увеличаване на пазарния дял, повишаване на конкурентоспособността на дружеството. Конкретните мерки, които са набелязани са:
* Гъвкава търговска политика
* Закупуване на нова техника
* Ограничаване на разходите, където е възможно.
Усилията ни ще бъдат съсредоточени в развитието основно на терминал Русе-изток, тъй като той е най-голямото товарно пристанище в българския участък на р. Дунав с капацитет и благоприятни перспективи за развитие.

- Какви са прогнозите за финансовите резултати на дружеството за 2014 г.?

- Очакваме годината да завърши с много добри финансови показатели. Нетната печалба за 2013 г. беше 490 000 лв., а за 2014 г. се предвижда тя да нарасне над два пъти!

- Има ли дружеството просрочени вземания, в какъв размер и от кои контрагенти?

- Факт е, че съществува междуфирмена задлъжнялост. Пристанищен комплекс-Русе също търпи негативите от просрочени задължения на клиенти. По-голяма част от всички вземания на дружеството са в рамките на 3-месечен срок от издаване на фактурите. От своя страна полагаме всички възможни усилия да бъде намален размера на този вид вземания.

- Какви са цените на пристанищните услуги, претърпяха ли изменение през годината и дали се предвиждат промени през 2015 г.?

- Цените на дружеството се актуализират всяка година, като след подробен анализ на предоставяните услуги в тях се внасят изменения. "Цени и условия..." се приемат на заседание на Съвета на директорите. В течение на календарната година рядко се налага в тях да се правят корекции и актуализации. През 2014 г. нямаше съществени промени. Цените за предстоящата година вече са утвърдени и разпространени сред нашите клиенти, като базисните таблици, по които се работи преобладаващо, имат несъществени корекции.

- Какъв е размерът и структурата на обработените товари за годината?

- За единадесетте месеца на 2014 г. в рамките на комплекса са обработени 593 000 тона товари. Впечатление прави високият дял на насипните товари - те заемат 86% от съвкупния товарооборот на дружеството. С добри темпове през годината се обработваха въглища, кокс, торове, глина. През есенните месеци се увеличиха и обемите зърнени храни - товари, чиято обработка в последните години е трайно пренасочвана по море, поради липсата на традиционните проблеми, характерни за плаването по Дунав. По отношение на генералните товари (14% от общия товарооборот) следва да кажем, че и през 2014 г. с най-висока обработка се отличаваха групата на металите и тази на машините и техниката. Бих искал да акцентирам върху факта, че в последните години терминал Русе-изток се обособи като регионален център за претоварване и складиране на селскостопански машини и техника. Като ново събитие за 2014 г. трябва да отбележим стартиралата обработка на контейнери през втората половина на годината. Ще положим всички усилия за да превърнем този товаропоток в традиционен за пристанищен терминал Русе-изток.

- Какви са инвестиционните намерения на дружеството за следващата година и как ще бъдат финансирани те?

- Традиционно дружеството изпълнява инвестиционните си проекти със собствени средства. С оглед спецификите на пазара и нуждите на контрагентите ни, планираме инвестиции в ново поколение специализирани машини и техника. Считаме, че това би повишило нашата конкурентоспособност, тъй като би ни помогнало да разширим гамата от предлагани услуги и срочността за тяхното изпълнение. По отношение на използваната инфраструктура, ще продължим изпълнението на програмата за ремонт и рехабилитация на обектите, които имат нужда от обновяване. Планираме да увеличим и броя на закритите складове, към които има особено голям клиентски интерес в последните години.

- Какви ще бъдат ефектите от изграждането на интермодалния терминал в Русе?

- Това би увеличило перспективите пред "Пристанищен комплекс-Русе" ЕАД. Дружеството и към момента има възможност да предостави мултимодални решения на своите клиенти, така че може да има само интерес от популяризирането на комбинираните транспортни услуги. Надявам се, че изграждането на терминала ще способства за увеличение трафика от контейнеризирани товари през терминал Русе-изток.

- Какви са очакванията за динамиката на размера и структурата на товарите през следващата година?

- По принцип е трудно това да бъде казано с много голяма точност, тъй като работим на един изключително динамичен пазар, върху който влияят множество външни за нашата дейност фактори. Основната цел пред нас винаги е била да увеличаваме своя пазарен дял, ако има благоприятни предпоставки за това. Като задача минимум си поставяме задържане на обемите от дейността такива, каквито бяха достигнати през 2014 г. Следим с особено внимание развитието на руско-украинския конфликт, тъй като голяма част от предоставяните ни за обработка и складиране товари идват точно от Украйна. Ако процеса по добив на въглища и производството на метали там загуби ритъм, това ще повлияе изключително силно върху пазара. И ще промени транспортните схеми за доставка на такива товари до страната ни. Нашето желание е да балансираме структурата на товарооборота си така, че той да ни донесе възможно най-висок финансов резултат.

- Какви ще бъдат тенденциите в развитието на транспортните функции на р. Дунав и прилежащите й връзки?

- Има изключително широк хоризонт за развитие. Особено за Долен Дунав и най-вече по отношение на търговското корабоплаване. Необходимо е изграждането на комплекс от хидротехнически съоръжения, които да направят реката еднакво достъпна през цялата година. Това би насочило погледа на много по-широк кръг от участници в логистиката и превоза на товари към българските речни пристанища. Иначе водният транспорт продължава да няма аналог по отношение на своята ниска себестойност и щадящия ефект върху околната среда. В българския участък на Дунав има нереализиран потенциал по отношение на каботажното (крайбрежно) плаване, което да обслужва превоза на пътници. Анализираме възможността за осъществяване и на такъв проект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай