Увеличаваме производството и връщаме уволнени работници

Увеличаваме производството и връщаме уволнени работници | StandartNews.com

Купихме фалиралия "Ремотекс", ще открием 500 работни места

Готвим студенти и ученици за нашия бизнес, казва Николай Вълканов

Проф. Николай Вълканов е собственик и председател на съвета на директорите на „Минстрой Холдинг", който включва рудодобивните предприятия „Горубсо Златоград" и „Горубсо Мадан". Последното той придоби през 2012 г. по личното настояване на премиера Бойко Борисов, след като предприятието беше на практика фалирало. Николай вълканов е професор по маркшайдерство в Минно-геоложкия университет (където е и председател на настоятелството) и в Минния университет в Санкт Петербург, Русия. Член на Президиума на Световния минен конгрес.

- Г-н Вълканов, "Минстрой Холдинг" е единствената компания, която е номинирана и в трите категории за наградите на КРИБ - за качество, за растеж и за иновации. Как бихте обяснили това признание?

- "Минстрой" в последните няколко години направи доста добри инвестиции в развитието на рудодобива, в нови технологии, ново оборудване и машини. Това доведе и до откриването на нови работни места. Ръстът, който постигнахме в едното предприятие, е над 50%, в другото е 45%, общо 48% ръст на продукцията. Малко компании могат да се похвалят с такива постижения в рамките на една година. От огромно значение за добрите резултати е въвеждането на нови технологии. С Минно-геоложкия университет направихме общ екип, който разработи няколко нови неща в две посоки. Едната е за изземване на рудата, а другата е в обогатяването. И третото важно нещо е откриването на нови работни места и добро отношение към работниците.

- Как се постига това в условия на криза?

- Както се знае, кризата е и възможност, стига да знаеш как.

Важното е човек да е добре подготвен в областта, в която ще инвестира

да разбира от това, което ще прави, и да му вярват хората, с които работи. И най-важното - да бъде коректен към всички.

- През последната година има известен напредък в някои области в икономиката, но проблемът с работните места стои. Почти никъде не се наемат нови работници, борбата е да не се уволнява. А вие казвате, че това е един от основните показатели, по които имате ръст. Как става това?

- С ръст на производството, на производителността. Оттам идва и разкриването на новите работни места. Преди време върнахме или "преоткрихме" 740 работници, които бяха на трудовата борса. Върнахме ги, а след това открихме още 300 нови работни места. И една новина - само преди няколко дни купихме още едно фалирало предприятие - "Ремотекс", където отново ще се завърнат работниците. Това е машиностроително предприятие в района на мини "Марица-изток" и с производството си обслужваше предимно мините. Преди две години мина през фалит и от него на улицата излязоха 800 души. По времето на предишното правителство министърът на енергетиката Драгомир Стойнев дори искаше да бъде придобито от държавата, но в крайна сметка никой не го купи. Така се случи, че сега го купихме ние и предстои да го развиваме. На първо време ще бъдат открити нови 400-500 работни места.

- Работите много добре с Минно-геоложкия университет и сте една от малкото фирми, които поддържат активни контакти с учебните заведения, подготвящи кадри за бранша. Какви са резултатите от тази съвместна дейност?

- Ние правим това много отдавна. Аз напоследък все по-често говоря за интеграцията с образованието, защото бизнесът трябва да обърне внимание на подготовката на кадрите и най-вече на подготовката на висшия персонал, на работата в университетите. Това е практика на всички силни икономики - в Америка, В Европа, Германия бизнесът традиционно работи много добре в университетите. Аз съм председател на настоятелството на Минно-геоложкия университет, негови членове са и много други видни бизнесмени от рудодобива - г-н Цоло Вутов от "Елаците", г-н Лъчезар Цоцорков от "Асарел Медет", има представител на "Дънди Прешъс" от Челопеч.

Големите инвеститори в добивната промишленост сме в настоятелството на университета

което значи, че настоятелят трябва да се грижи за студентите. Затова ние правим дарения, осигуряваме учебната база, нужни пособия и помагала, имам предвид електроника и други скъпи уреди. Това е нашето разбиране за развитието на висшето образование, но всички отрасли трябва да го правят. Но ние минахме и на втората степен - развитие на средно-техническото образование. В Панагюрище, Мадан, в нашите региони, създаваме паралелки към гимназиите или към техникумите за обучение на средния технически персонал в добивната промишленост.

- Правите ли това, което е редовна практика в САЩ, например - отивате в университета или в средното училище и си избирате най-добрите още от първи-втори курс?

- Да, точно така. Имаме стипендианти, имаме студенти, които идват на стажантски програми в нашите предприятия всяко лято за няколко месеца. Те работят наравно с другите, получават добро възнаграждение и така си подбираме добре подготвени и обучени кадри. Те в същото време опознават предприятието, в което ще работят, и са готови щом дойдат на работа да започнат веднага.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай