Успешна реформа в правосъдието не се мери с броя на осъдените

Успешна реформа в правосъдието не се мери с броя на осъдените | StandartNews.com

Емил Радев, евродепутат ГЕРБ/ЕНП

- Г-н Радев, бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей заяви, че евентуални промени в Конституцията само ще забавят борбата с корупцията у нас. Трябва ли българският парламент да се съобрази с това мнение?

- Хубаво е г-жа Маковей, преди да говори дали са нужни промените в конституцията ни, първо, да се запознае с българската реалност и българската конституция и след това да дава каквито и да е съвети. Да се произнасяш по конституционни промени, без да познаваш текстовете в детайли, е просто несериозно, а камо ли това да го прави юрист. Обществените отношения в България и Румъния са много различни от времето на Маковей. Почти 10 г. държавите ни са част от ЕС и не можем да говорим в днешния момент, че може да се приложат мерки от десетилетие. Да не говорим, че ако беше толкова успешна реформата в Румъния, преди няколко години нямаше да се говори за напредъка на България и за изоставането на северната ни съседка.

- Но все пак Маковей бе издигната за президент заради успеха на реформата си?

- Да. И събра едва 4,4% одобрение от сънародниците ни. А ако реформата беше много успешна, механизмът за сътрудничество и проверка в областта на правосъдието и вътрешния ред вече щеше да бъде свален за Румъния. Жалко е, че ние вървим в пакет, но когато се дава Румъния за положителен пример, следва да се отбележат и сериозните забележки на европейските партньори за провежданите реформи там.

- Затова ли ваши колеги евродепутати предупреждават да не влезем в схемата "лов на вещици"?

- Вероятно. В един момент в Румъния се е случило нещо подобно. За съжаление, има сигнали, че се използва вътрешнополитическо разчистване на сметки чрез тези много органи, които бяха създадени в Румъния. Забележете, че много от хората, които са попаднали под ударите на дирекцията по интегритет и на дирекцията за борба с корупцията, всъщност са хора, които не са на власт. Много е страшно в постсоциалистическите държави да се създават подобни структури, които да са на практика безконтролни от гражданското общество. И критиките на колегите - евродепутати са в тази посока.

- Не критикува ли Брюксел и София за провежданите реформи?

- На изслушванията, които бяха организирани тук в ЕП относно механизма за сътрудничество и проверка, българският парламент беше похвален за това, че е приел стратегията за реформа в съдебната система, за това, че има воля за реални промени в положителна посока. Ние правим промени в конституцията, за да може да се проведат докрай реформите. Последното не се е случвало скоро в нито една страна членка - да се пипа основният закон на страната в името на една съвременна съдебна реформа.

- Преди време водихте дълги дебати с Моника Маковей точно в областта на правосъдието, защо?

- Защото тя изрази своите адмирации за Механизма, а всички знаем, че той е изпълнил своята роля и вече се използва за вътрешнополитически цели в някои държави членки с цел да урони престижа на България и Румъния, с цел България и Румъния да бъдат държани вън от Шенген. Румъния щеше да е вече със свален механизъм за сътрудничество и проверка в правосъдието и румънските депутати нямаше да приемат закон, който на практика да не позволява разследването им за корупция и свалянето на имунитета им, какъвто беше приет в края на 2013 г. И той доскоро действаше, преди Конституционният съд на практика да го свали. Времето, в което госпожа Маковей е била правосъден министър в Румъния, трябва да го сравним със случващото се и в Македония в момента. Нека не забравяме, че тя е била съветник на македонския премиер Груевски в периода 2007-2009 г. Точно тогава тя е отговаряла за борбата с корупцията, за реформата в прокуратурата, в съдебната система. А в момента Македония се тресе от скандали за незаконно подслушване, корупционни схеми и масови протести. Искам ясно да подчертая, че не това е моделът, който ние трябва да гоним. Ние трябва да вървим по собствения си път и когато трябва да се сравняваме с други държави, може би е по-добре това да са Германия и Франция, а не Румъния. Когато говорим за успешна реформа в областта на правосъдието, не трябва да мерим с броя на осъдените. А да направим така, че да даваме инструменти на честните полицаи, на доблестните прокурори и съдии, а те са огромното мнозинство в нашата страна, за да се борят с организираната престъпност, с корупцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай