Унгарците се завръщат на Черноморието

Унгарците се завръщат на Черноморието | StandartNews.com

Близо 100 фирми се интересуват от инвестиции в страната ви, казва Андраш Клейн

- Ваше превъзходителство, икономическите връзки между България с Унгария в близкото минало бяха много интензивни. Какво е сега положението?

- Стокообменът ни надхвърля 1 млрд. евро. Мисля, че за две страни с нашия размер, които не са съседи, и в условията на финансова криза е добър резултат. Но като посланик не трябва да бъда доволен и спокоен, а да искам повече. Заради кризата през последните години интензивността на унгарските инвестиции намаля. Компаниите бяха по-предпазливи и изчакваха. Сега обаче в Европа отново се появи икономически растеж, създаде се позитивна конюнктура.

- Какво се прави, за да се използва благоприятната ситуация?

- Посолството ни в София запита неправителствени унгарски стопански организации дали имат отново интерес за инвестиции в България. След отговорите съставихме списък на 98 унгарски фирми, интересуващи се от капиталовложения в България. Предал съм този списък на вашата Агенция за инвестициите. Сега е ред на българските структури. Надявам се през втората половина на годината представители на българското правителство да отидат в Унгария на среща с конкретни фирми, които биха инвестирали в България, и да ги убедят, че за тях е изгодно да инвестират тук. Силно вярвам, че до кроя на моя мандат отново ще има инвестиции.

- Бихте ли споменали най-големите унгарски инвестиции?

- Най-голямата е безспорно Банка ДСК, но трябва да се споменат и заводът на "Видел тон" в Стара Загора, "Данко" по опаковки в Пловдив, който приватизира предприятието "Родина". "Форнети" също, както и "Т-систем" в областта на компютрите. Това са важни инвестиции, които осигуряват много работни места.

- А има ли български инвестиции в Унгария?

- Има, но са малко. Надявам се, че и те ще се увеличават. А ако погледнем пак към стокообмена, 3/4 от обема на търговията е унгарски внос в България. Българската страна трябва да работи много за активизиране на вноса.

- Конкурират ли се България и Унгария за чужди инвестиции, например от Азия и други страни?

- Когато говорим за инвестиции в Европа, Средна Европа и страните от Вишеградската четворка, имат голямо географско предимство - добре разработени връзки със западните европейски държави, добри магистрали. Затова единствените страни в ЕС, които сега имат положително салдо с Германия, са Чехия, Словакия и Унгария. Полша е на баланс с Германия, защото има най-голям икономически растеж.

- Традиционните връзки в туризма между България и Унгария сега дават ли добър резултат?

- Да. Унгарците се завръщат в България. Вече годишно над 100 000 унгарци посещават страната. Това не са само възрастни хора, които имат спомен от миналото, но и много младежи. За да се продължи тенденцията, трябва да се засили промоцията не само на курортите на Черноморието, но и на природните и историческите забележителности на България.

- Унгария има много граждани с български произход. Използва ли се достатъчно потенциалът на този мест между двете страни в двустранните отношения?

- Спрете ли по улиците на Будапеща някой унгарец и го попитате за България, най-вероятно ще се сети две неща. Ако човекът е над 40-45 г., почти сигурно е, че поне един път е бил тук на море. Или пък ще се сети и за българските градинари, които в Унгария са синоним на трудолюбие, умения и успех. Заради тях и днес българите имат добър имидж при нас. На 3 март празнувахме в Унгария 100-годишнината от създаването на Българското дружество в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова. В Българския културен дом имаше галаконцерт, на който присъстваха унгарският президент Януш Адер и г-жа Попова. Това засилва позитивния имидж на българите в Унгария.

- Много ли са потомците на тези българи?

- На последното преброяване като българи се записаха почти 7000. В тази цифра влизат не само потомци на градинарите, но и други, дошли в по-ново време. През последните 10 г. хората, които се записаха българи, се удвоиха. И аз декларирах, че съм българин, въпреки че не съм участвал в българският политически живот в Унгария. Моята майка е българка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай