Турция спасява Европа и нас от бежанците

Турция спасява Европа и нас от бежанците | StandartNews.com

На 14 октомври ще обсъдим с Давутоглу в Истанбул общи действия, казва Бойко Борисов

- Г-н премиер, на 26 октомври е откриването на София Тех парк. Какво ще представлява този център?

- На церемонията ще бъдат двама еврокомисари - вицепрезидентът на ЕК Юрки Катайнен, който отговаря за заетостта, икономическия растеж, и гостът ни днес (б.а.- вчера) Карлос Моедас - еврокомисар по проучванията, науката и иновациите. В момента работим по тези 200 млн. евро, които са за малките и средните предприятия. Надяваме се до тогава да стане. Щастливи сме, че министърът на образованието проф. Танев е тук заедно с вицепремиера Томислав Дончев, защото освен магистрали, жп линии, пречиствателни станции, зали и всичко, което имате възможност да виждате като изградено в инфраструктурата, държавата инвестира и в този индустриален парк, където са само високи технологии. През ноември ще го открием и ще има връзка и с пешеходен мост до бул. "Цариградско шосе". Така че каня компаниите да дойдат и така както се разви този прекрасен бизнес център, който имаме вече в "Младост", така и тук да стане едно място, където иновациите, технологиите, най-върховите постижения в науката и образованието да бъдат тук. До момента държавата е инвестирала в този парк над 100 млн. лв. и мисля, че след години ще се оцени високо.

- Кои ще са основните сектори в София Тех Парк, които ще се развиват приоритетно по стратегия на ЕК и респективно на българското правителство?

- Основен акцент тук ще са новите информационни технологии, биотехнологиите, фармацията, важни сектори са машиностроенето и електрониката. Имаме стратегия за интелигентна специализация, която е определила най-перспективните сектори за България. Целта е да засилим конкурентоспособността на науката и предприемачеството в страната ни. И да се подпомагат иновациите, както и стартиращите предприятия.

- Каква позиция ще защитите пред президента на ЕС Доналд Туск при разговора ви във Варна по отношение на ситуацията в Сирия и миграционната вълна?

- В анонс никога не говоря. Първо, традицията председатели на Европейски съвет да идват в България всяка година се запазва. Доналд Туск ми е добър приятел, 5 години бяхме заедно премиери по време на заседанията на Европейския съвет. Туск обича Варна, а и е морска столица. Затова и решихме да проведем тази наша среща там. Действително има много теми по бежанците и особено по Сирия, както и за тази зона за сигурност. Вече се чухме с турския премиер и мисля, че на 14 октомври ще отида за 1 час на тази конференция в Истанбул, на срещата на върха на Глобалния форум за миграция и развитие, която е под турското председателство. И ще се видя лично с Ахмед Давутоглу, за да продължим общите действия. Защото истината е, че в момента Турция спасява и Европа, и специално нас. Действително в южната ни съседка полагат огромни усилия. Мисля, че и с посещението си в Страсбург турският президент Реджеп Ердоган даде ясен знак и ангажимент за по-нататък.

- И все пак ще изложите ли след разговора си с Доналд Туск официалната българска позиция?

- Той я знае прекрасно. На Съвета в Брюксел няколко пъти обяснявах пред всички колеги - премиери. И фактът, че Туск идва и ще говорим и на тази тема е показателен. Виждате, че самата Европа търси бързи решения. Станалото в Европарламента вчера (сряда - б.а.) беше безпрецедентно. Явно, че Европа разбира какви са й проблемите и колко тежко могат да ни се отразят на всички и взема решения. Знаете, че и Франсоа Оланд, и Ангела Меркел разискваха кризите, пред които е изправена Европа, в дебат с депутатите в ЕП на 7 октомври. Те се обявиха за търсенето на европейски решения относно притока на имигранти и предупредиха срещу затварянето на Европа в себе си.

- Окопитва ли се Европа като действия?

- Да. Аз се надявам, че се окопитва. За съжаление, от това, което се случва в момента в Сирия, нищо добро не ни очаква, защото там войната си тече с пълна сила. И ако не се намери решение и то в кратки срокове, бързо, в скоро време - няма как бежанската вълна да спре. Ако сега отгоре започнат да ни целят с ракети, знаете ли какво бягане ще бъде.

- Инициирахте среща на Крайовската тройка - кога ще се състои?

- Щеше да е сега, но я отложихме заради визитата на Туск. Като се върна от заседанието на Европейския съвет (15-16 октомври - б.а.), веднага ще организираме срещата. И сръбският премиер Александър Вучич, и румънският министър-председател Виктор Понта очакват датата от мен и ще пристигнат в София. Срещата е уговорена и зависи от моята програма, а тя тези дни се оказа наситена, включително и с други колеги.

- Трябваше ли нашият президент Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност?

- Не коментирам работата на други институции. Имам си достатъчно ангажименти.

- Ще снемете ли доверието от кандидат за кмет на ГЕРБ, ако се разбере, че купува гласове за местните избори?

- Разбира се!

- А кога ще го направите? В интернет има запис...

- Ако има...

- Ще снемете ли доверието от него?

- Разбира се, казах ви.

- А кога ще го направите?

- За кого става дума?

- Става въпрос за Перник... (там кандидат за кмет на ГЕРБ е Вяра Церовска, б.а).

- Е, това не е вярно. Нали го провериха вчера (сряда, б.а). Има и журналисти - свидетели, че е било от миналата година, където става дума за евроизборите, да не говорим, че се говори за наемане на застъпници както си е по закон. Така че няма да стане така, както са си го замислили с компромати. Ние си гледаме работата като правителство и въобще не се меся в изборите. Нека да използваме деня за ползотворни неща. Благодаря ви.

(Използвани са въпроси и на други медии)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай