Цветанов: Супер Дизел е №1 на Балканите

Цветанов: Супер Дизел е №1 на Балканите | StandartNews.com

Голямата ни победа е, че инвестирахме в кризата, казва собственикът Цветан Цветанов

Сервиз "Супер Дизел", локализиран на Околовръстен път 70, малко след кръговото движение на кв. Драгалевци, разполага с най-модерните стендове за горивнонагнетателни помпи на Балканите. Дизел центърът притежава единствения за България стенд за ремонт на електронно управляеми аксиално и радиално-бутални роторни горивонагнетателни помпи Bosch тип VE и VR (VP44), както и на компоненти за Common Rail. Високо квалифицираният екип на фирмата се занимава с диагностика, ремонти и регулиране на пълна гама от дизелови електронни впръскващи системи на автомобили от най-съвременен тип.
Сервизът е сертифициран от Bosch - Германия, и е оборудван с последно поколение изпитателен стенд на Bosch за Common-Rail инжектори - софтуерът, който позволява да се извършва почистване и проверка на всички параметри на инжекторите. Наред с това, клиентите могат да посетят и магазина на "Супер Дизел", който предлага богат набор от ангренажни ремъци, накладки, подгревателни свещи, горивни, въздушни и маслени филтри, филтри за купе, както и оригинални резервни части на Bosch.

- Г-н Цветанов, гигантите Bosch и Delphi ви посочват за най-добрия дизел сервиз на Балканите. Как стигнахте до лидерството в бранша?

- С много труд, амбиции, субсидии, обучения. Лягаш си със сервиза и ставаш с него. Разбира се, всичко се случва постепенно. Имам дълъг период на развитие. Четвърт от имота е на майка ми и вуйчо ми, всичко останало съм го купил и доразвил сам. Едно от големите ни постижения беше, когато обслужихме кола на немския посланик от 1972 година. В цяла Европа никой не разполагаше с инструментите и апаратурата, с които да я направи. През 1990 година основах сервиза, помещавахме се в една стая. Оттогава развитието ми е като на Хенри Форд. В момента ние сме оригинален сервиз на Bosch и Delphi и сме оторизирани от Denso. Трябва да си много смел в такива времена и да си готов на всичко, за да постигнеш успех в нашата сфера.

- Кое е най-голямото бизнес предизвикателство, с което сте се сблъсквали досега?

- Ако трябва да сме честни, ремонтът на околовръстното шосе ни върна светлинни години назад. Работехме със затихващи функции. Голямата ни победа може би беше, че инвестирахме в кризата. Сега вече се диша по-добре. Всичко след нас изостава, нямат пари за инвестиция. Съвременната техника изисква оторизирани инструменти и обучени кадри. Цената, която плащаш за успеха, са семейството, приятелите, дори здравето.

- Името ви е еталон за качество и професионализъм. Каква е формулата за това?

- Формулата е интелект. След това - трябва да работиш с много млади хора. При нас всичко през годините се е случвало плавно, стъпка по стъпка. Не можеш да прескочиш етапите, защото е факт, че бързите пари водят до измама. При ремонтите на съвременните автомобили се изисква да разполагаш с модерна техника. В София има много сервизи, изникват все повече и повече. Обаче няма автомобили. Тук живеят над 1 милион души, има метро и може би 45% от колите не се карат. Дойде кризата, която намали активните автомобили с още 10-15%. Няма строителство, няма го този приток на хора - това са още 10% по-малко коли в движение.

- В какво се изразяват спецификите на работата ви?

- Удостоени сме с най-голямата титла на фирмите, които представяме. Ние сме Bosch, ние сме Delphi. В приемната се разглобяват старите помпи. Във второто помещение е поместен първият стенд на Delphi, който е за Common-Rail инжекторите. Следващата стая е само на Bosch - има два големи стенда и един малък, който компенсира, когато има повече работа. Вътре всичко е стерилно, работи се с ръкавици, постила се специална бяла хартия без власинки. Другият салон е комбинация от много дейности - в него се извършва основен ремонт на помпа-дюзите и всички Common-Rail помпи. Там се намира и новият ни микроскоп, който е с 5 мегапикселова камера, със супермонитор и компютър. Имаме голям стенд, на който се правят помпа-дюзите на Bosch и Delphi, както и помпите на Denso. А два турски стенда са само за проверка. Можем да се гордеем с тази покупка от турците, защото те не могат да генерират кодове, но на тях имаме възможност да проверяваме четири вида дюзи за кратко време. Ние сме и единствените на Балканите, оборудвани с т. нар. "чиста стая". Това вече е висш пилотаж. Всеки истински сервиз трябва да го има. В тази стая инжекторите се правят по фабричен начин с фабрични инструменти. Ние разполагаме с две работни места, а навсякъде в сервизите из Европа имат само по едно. Всяка дюза си има католожен номер. Въвежда се в компютъра и самата програма разчита кои калибри са за този модел.

- Качествен ли е дизелът в България?

- Да, качествен е. Стига да не зареждаш колата от съмнителни места, на които уж ти излиза по-евтино. За една туба нафта после ти се налага да правиш ремонти по колата за 2000 лв. Затова е хубаво хората да зареждат на бензиностанция.

- Кое ви съхрани през годините като най-големите специалисти в тази сфера? Имате ли конкуренция сред останалите дизел сервизи?

- Любовта и уважението към колегите. Тук всеки е Цецо. Човек никога не трябва да забравя откъде е тръгнал. Ние сме например единственият сервиз, който дава 1 година гаранция на частите и 6 месеца на труда. Относно конкуренцията - ние сме стимул за тях и те за нас. Когато има конкуренция, хората отсяват най-доброто. За всеки влак си има пътници. Нашият девиз е "Ти идваш, вършим си работата и си отиваш. Няма време за чакане".

- Младите хора в България все по-често предпочитат обучение и работа в чужбина, което води до недостиг на кадри в различните сектори. Вие как успявате да мотивирате и убедите своите специалисти да останат тук?

- Изключително важно е да вярваш в човека. Когато някой дойде при нас, с течение на времето си проличава накъде отива - дали в помпаджийното отделение, или остава в диагностиката. Преди екипът ни беше от около 40 души. Но с толкова хора контролът, който е необходим да се прави, е по-труден - някои крадяха, други не работеха достатъчно активно. В момента сме 11 души. Всичките ни момчета са минали през учебния център на Bosch в Австрия. Изпращал съм ги и на обучения в Бирмингам, Англия. Наскоро излезе ново производство помпи и бяхме във Франкфурт, където ни ги показаха. Тези обучения не са безплатни, струват по 2000 евро на човек. Друго основно за нашата професия е да знаеш език. Без технически немски и английски работата е невъзможна. За да вървим напред, е задължително постоянно да инвестирам в базата и в екипа си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай