Цените на имотите ще се вдигнат през 2015 г.

Цените на имотите ще се вдигнат през 2015 г. | StandartNews.com

Ще стартираме строителството на зелени жилищни сгради в София, казаха братята Мартин и Чавдар Яневи

Мартин и Чавдар Яневи са собственици на компанията за недвижими имоти Smart Brokers. В сферата на недвижимостите двамата братя започват активна дейност през 2004 г. Преди това Мартин е работил в корпоративно банкиране и управление на риска в BNP Paribas и HVB Group, а Чавдар е работил в Лондон като мениджър продажби в енергийния сектор - договаряне и продажба на ток и газ за London Electricity, бил е и представител на Thomas Cook - водещ английски туроператор. В периода 2004-2010 г. са реализирали над 3600 продажби на имоти на чужденци - първоначално англичани, след това руснаци. Smart Brokers предлага пълна гама услуги в областта на недвижимите имоти - от консултиране за придобиване на имоти до чисто посредническата дейност - покупко-продажба на имоти в средния и високия клас. От 2015 г. ще стартират собствени проекти за строителство на зелени жилищни сгради в София.

- Какво е състоянието на пазара на недвижими имоти в момента?

Мартин Янев (М.Я.): По време на бума при имотите 2006 г., 2007 г., 2008 г. се строяха всякакви сгради и много от тях са абсолютно безсмислени проекти. Пазарът се наводни с некачествени жилища, търговски обекти, офиси. Това впоследствие оказа много негативно влияние на целия пазар и в рамките на 3-4 г. имотите се сринаха до 30-40% от стойността, която са имали преди кризата. От тази година обаче наблюдаваме тенденция за раздвижване на пазара. Намалели са общо площите, които се предлагат, като говорим и за жилища, и за офиси, защото търсенето се раздвижи, банките започнаха да отпускат повече кредити с по-ниски лихви. Средните лихви за ипотечни кредити са около 6-6,5%, което е доста изгодно.

- Проблемът с КТБ как се отразява на пазара?

М.Я.: Първоначално се отрази шоково, но като цяло позитивно. Хората, които имат спестени пари, се чувстват по-удобно в ролята на собственици на имоти, отколкото на депозити, които не могат да ползват. Имотът все пак има някаква стойност, генерира доходност през годините, по-добра от банковите депозити. Разбира се, разликата е, че е слабо ликвиден актив.

Чавдар Янев (Ч.Я.): Още повече, че в момента имотите са доста обезценени и могат да се купят на много добра цена. Това важи особено за средния клас. Кризата след 2008 г. се отрази много на пазара, но тя подейства отрезвяващо. По време на бума много хора започнаха да се занимават с недвижими имоти, без да разбират нищо от темата. Всеки втори стана брокер и започна да строи, всеки таксиметров шофьор започна да продава имоти. Затова и купувачите и продавачите започнаха да не вярват на брокерите. Все още виждаме негативите от тези процеси. Ние с брат ми се опитваме да работим по правилния начин - с обучен и добре подготвен екип. Но най-важното е на човек да му е интересно това, което прави. Стремим се да покажем, че в крайна сметка има добри хора тук, които искат да останат в България и да се занимават с този бизнес. Защото той винаги ще съществува. Хората винаги ще се местят от по-малък към по-голям град, от по-нисък към по-висок клас жилища. Този кръговрат винаги съществува. Въпросът е, ако не държавата, то частни асоциации да регулират този бизнес. Да има школи за обучение на брокери, ясни правила, по които се работи, етичен кодекс, някакъв вид лицензи, които да поставят някаква норма.

М.Я.: Това е въпрос, върху който работи сериозно и Националното сдружение "Недвижими имоти", на което ние сме член. Изготвен е проектозакон за сектора и се надявам държавата да погледне сериозно на този проблем и да се гласува законът, за да има регулация на професионалистите, които работят в сектора.

- Чавдар спомена, че е важно на човек да му е интересно това, което работи. Интересно ли е, в момента в сферата на недвижимите имоти?

Ч.Я.: На мен винаги ми е било интересно. Срещаме се и с големи абсурди, което прави работата ни още по-интересна. Важно е да се работи за градивна конкуренция, а не да си подливаме вода. В другите страни - Испания, САЩ, има електронни системи, в които се вкарват всички имоти в продажба. Брокерите могат да сортират според изискванията на клиента си съответните имоти. У нас се случва брокер да осуети сделка, само за да не позволи друг да вземе комисиона. А от това страдат клиентите. Защото на тях се предлага не това, което наистина търсят, а офертите, с които разполага конкретният брокер. Клиентите трябва да имат избор, а това става с обединяване на фирми, които имат еднакво виждане за пазара. Това куца за съжаление тук.

- Работата на системата, която работи в Испания и Америка, у нас се върши от един сайт...

Ч.Я.: Но в него има много нереални оферти. Отделно има и много брокери, които изобщо не са за тази работа. Тук не е възприет начинът, по който се работи най-лесно и добре - това са ексклузивните договори. Как работи - аз имам апартамент и подписвам с вас договор, че само вие можете да ме представлявате. Но това не означава, че само вие имате право да го продавате. Вие сте връзката с останалите брокери. Това се опитваме да направим ние тук, а комисионите да се взимат за конкретна свършена работа.

- Споменахте, че тази година има съживяване на пазара на имоти. Има ли интерес от страна на чуждестранни купувачи, има ли шанс да се завърнат англичаните?

Ч.Я.: Има компании, една от тях английска, оперираща на пазара в София, които инвестират в жилищни имоти с цел краткосрочно и дългосрочно отдаване под наем. Има единични сделки с англичани, ирландци, турци, украинци. Има и много българи, които търсят обезценени имоти. Има и такива, които играят на търговете на частните съдебни изпълнители. Това показва, че има имоти, които са доста обезценени. Какво се получи у нас особено в областта на ваканционните имоти - първоначално почти изцяло те бяха продадени на английски купувачи, вторичният пазар беше изцяло от руснаци.

М.Я.: Те обаче също намаляват заради обезценяването на рублата и това очакваме да доведе до ново поевтиняване на ваканционните имоти.

Ч.Я.: Те търсят основно евтини имоти - бюджет между 50 и 70 хил. евро за двустайни жилища, или 500-600 евро на квадрат.

- Имаше информация, че руснаци започват да търсят жилища и в София. Вярно ли е това?

М.Я.: Това са по-скоро единични случаи на хора, които имат бизнес тук, но не и с цел да живеят тук за постоянно. Докато в Бургас например има много руснаци, които са купили жилище с цел постоянно пребиваване.
Ч.Я.: Но пазарът в София е най-големият по отношение на всички видове имоти. Той е най-стабилен и има голям потенциал да се развива още. Затова и имаме идея да развиваме така наречените смарт домове. Тук вече излиза на пазара правилно да разпределиш вътрешното пространство, да избереш правилните материали реално, а не само на хартия и да го продадеш на нормална цена.

М.Я.: От следващата година стартираме развитие на собствени проекти за строителство. Като иновативното, което ще предоставим на пазара са устойчиви сгради - зелено строителство. Ще започнем изграждането на първата такава сграда в София през януари 2015 г. Идеята е тя да се сертифицира по Bream. Това е световен стандарт за устойчиви сгради. Наблягаме на енергийната ефективност и зеленото строителство. Самите материали, самият процес на строителство са зелени.

- Има ли още места в София, където да може да се строи?

Ч.Я.: Има, разбира се. Ние сме се концентрирали в южните и източните райони, предстои да стартираме проект на Цариградско шосе. Там виждате, че изникна цял жилищен комплекс, който вероятно ще се превърне в нов квартал. Но още веднъж ще кажа, че е важно на каква цена се продава. Вече го няма това 200-300-процентно завишение, което се наблюдаваше в годините на бума на строителството. Реалната продажна цена е 80-100% над себестойността на строителството. Това е максимумът. Важно е и какво се продава, защото сме се сблъсквали със страхотни абсурди - няма кухня, няма баня, спалнята минава през хола...

- Какви са цените в момента и може ли да се очаква поскъпване при градските имоти?

М.Я.: Очаквам през 2015 г. цените да се повишат. В момента масово апартаментите се продават за 600-750 евро на квадрат.

Ч.Я.: Лесно се продават и жилища за около 1000-1200 евро на квадрат в центъра на София. А има и сделки за имоти, в които квадрат се предлага за 2500 евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай