Трябва ни държавна стратегия за ВПК

Трябва ни държавна стратегия за ВПК | StandartNews.com

- Г-н Ботев, вие бяхте зам.-министър на икономиката, а освен това сте роден в Карлово. Как бихте коментирали проблемите около ВМЗ?

- За хората от района ВМЗ е знаково предприятие, тъй като това е основният работодател за общините Карлово и Сопот. Но проблемите във ВМЗ не са от днес и от вчера. ВМЗ е огледало на всичко, което се случи с Металхим и българския ВПК. В този смисъл няма логика да се формират критики и нереалистични очаквания към настоящото ръководство на Министерство на икономиката и министър Лукарски.

- Но КТ "Подкрепа" в завода поиска оставката на министъра.

- След това я оттегли. Съвсем логично подобна претенция не беше подкрепена от работещите във ВМЗ и от хората в района. Министърът на икономиката и ръководството на министерството реагираха изключително адекватно. И министърът, и заместникът му бяха там веднага след взривовете в Иганово, бяха предприети всички мерки за продължаване на работата на завода, а към днешна дата работещите във ВМЗ получиха ясно уверение, че пари за заплати има. Подготвят се и нови поръчки.

- И все пак се създаде напрежение, имаше два последователни взрива и причините още не са изяснени.

- Проблемът касае само площадка Иганово и съществуващия там склад с готова продукция. Становището на всички експерти е, че складът отговаря на всички изисквания за съхранение на боеприпаси, това изрично подчерта и министър Лукарски. Тези боеприпаси не могат да се взривят сами, твърдят го всички специалисти. Тече следствие, нека оставим прокуратурата и службите да си свършат работата. Нека не превръщаме всеки инцидент в политическа драма. Достъпът до площадка Иганово и работата там зависят от прокуратурата, а не от Министерство на икономиката, което си свърши работата. Същественият въпрос е изграждането и прилагането на ясна държавна стратегия за Военнопромишления комплекс на страната, в която ВМЗ се разглежда като структуроопределящо предприятие.

- Г-н Ботев, Вие сте съветник на председателя на БАН акад. Воденичаров, може ли Академията да подпомогне този процес?

- БАН и Министерство на икономиката имат добра синергия в тази връзка. Академик Стефан Воденичаров е доказан световен капацитет и съпредседател на Българската оръжейна промишленост. Само преди месец министър Лукарски и акад. Воденичаров подписаха споразумение за широко поле от съвместни инициативи и съвместна работа между двете институции. Много показателни бяха думите на министъра, че БАН има най-високото ниво на експертиза и това трябва да бъде използвано от правителството и отрасловите министерства във всички сфери на компетентност на Академията. Особено важна е оценката на въздействията, която БАН може да дава при приемане и прилагане на нормативни актове, каквато до момента няма практика да се прави. Особено що се отнася до създаване на реални пазарни условия пред индустрията и недопускане на административни ограничения върху икономиката.

- Като човек, работил при няколко правителства, а също така и в сферата на науката, каква е оценката Ви за сегашния кабинет?

- Още е рано за категорична оценка, но с изявите си някои министри вече получиха обществено доверие и добра професионална оценка. Министър Москов е добър пример, личната ми оценка е добра за министъра на финансите Влади Горанов, за министър Калфин, за министър Павлова, за министър Лукарски вече казах. Те, освен че добре се справят с функциите си, и добре комуникират, така че хората виждат какво реално се върши. Искрено желая успех на министър Танев, защото неговото поприще е благородно, но трудно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай