Трябва да свием ножицата между София и провинцията

Трябва да свием ножицата между София и провинцията | StandartNews.com

Оказа се, че жената, на която върнах портфейла, е гласувала за мен, казва Искрен Веселинов

Искрен Веселинов е зам.-председател на парламентарната група на Патриотичния фронт. В ръководството е на ВМРО. Преди дни стана ясно, че чрез Фейсбук откри собственичка на загубен портфейл. Разговаряхме с него за новината "депутат върна пари", предстоящите местни избори и компромисите в управлението.

- Г-н Веселинов, срещнахте ли се с дамата, на която намерихте портфейла с парите? Разговаряхте ли с нея, гласувала ли е за вас?

- Естествено, срещнахме се, разговаряхме и ми благодари. Не съм направил нещо кой знае какво - просто реагирах нормално според ситуацията. А за гласуването - на парламентарните избори доколкото разбрах - не. Но на последните местни избори ме е подкрепила мажоритарно при балотажа. Да ви кажа честно, изненадах се от огромния медиен интерес, още повече, че не съм търсил публичното й оповестяване. Единствено съобщих през социалните мрежи, че съм намерил портмоне, за да може да стигне информацията по-бързо чрез съгражданите ни до нея.

- Защо според вас случката събра медийното внимание?

- Както беше представена темата "депутат върна пари" е доста сериозна като анализ. Факт е, че народните представители имат негативен образ. Нещо толкова нормално, да върнеш изгубена вещ, да реагираш като повечето хора явно се отчита като неприсъщо за депутатите. И това мен лично ме смущава като народен представител, независимо, че съм от скоро в парламента.

- С какво Патриотичният фронт допринася за по-позитивен имидж на българския депутат?

- Аз бих казал, че всяка идейно-мотивирана формация допринася за такъв имидж. До голяма степен проблемът във всички институции в България е прекаленото им материализиране, свеждането им до разпределение на порциите на властта. Според нас трябва да има повече идеи в политиката и смятам, че в това отношение Патриотичният фронт показва един добър пример.

- Не звучи ли много наивно това послание? За Патриотичния фронт казват, че сте патерицата в това управление, че подкрепяте кабинета заради присъствието във властта.

- Не може да сме патерица на правителството, при положение, че участваме активно с нашите политики. Патриотичният фронт подкрепя съвсем явно това управление и съвсем публично имаме претенции към работата на правителството. В нашата предизборна програма заложихме постигането на определени цели и следваме изпълнението им. Спомняте си драматичните преговори за съставянето на правителство, които продължиха близо месец. В края на краищата нашите предложения влязоха в правителствените документи.

- Доволни ли сте от комуникацията с правителството? От АБВ на няколко пъти заявиха, че диалога в мнозинството не върви много гладко.

- Мога да споделя личното си виждане по този въпрос. И то е, че се появяват моменти на лоша комуникация и то по важни въпроси. Има какво да се желае по отношение на провеждането на коалиционната политика. И в този смисъл и ГЕРБ, и реформаторите са ни длъжници, защото управлението генерира някакви законодателни инициативи, но ние научаваме за тях при внасянето им в пленарна зала и понякога предложенията са в колизия с нашата програма. Има и позитивни примери - като налагането на мораториума за горите, който в края на краищата беше наша инициатива и беше подкрепен в пленарна зала от всички партии в управлението. Наша заслуга са и законодателните инициативи, които позволиха по-бързото изграждане на съоръжението по граница ни с Турция.

- От кои министри сте по-доволни - от тези на ГЕРБ или от представителите на Блока в кабинета?

- Имам забележки към едните и към другите. Не мисля, че трябва да ги оцветяваме.

- Посочете по секторни политики тогава.

- При реформаторите има по-голям шум по системата. А министрите на ГЕРБ, поне знаковите, са втори мандат в управлението и бих казал, че са с повече опит, а това определено има значение. При тях са отработени отношенията между министерски съвет и парламента. Една идея е по-добра комуникацията с представителите на ГЕРБ.

- Вие сте председател на комисията за наблюдение на Комисията за енергийно и водно регулиране - какво е състоянието на енергетиката ни? Случват ли се реформите?

- Знаете, че НЕК има големи задължения, състоянието на енергетиката ни не е добро. Факт е обаче, че в началото на този мандат започнаха действия, които бяха отлагани с години. В края на краищата последващите стъпки трябва да доведат до нормализиране на енергийната система на страната. На първо място беше променен законът за енергетиката - нещо, което ние от Патриотичния фронт държахме много. Бяха ограничени до голяма степен привилегиите за плащанията на различни надбавки към произведената електроенергия. Търсим едно нормализиране на средата, което би следвало да се случи при едно добро управление. Поставяните от нас многократно предоговаряния на дългосрочните договори също имат развитие. По мое виждане то е по-колебливо, отколкото трябваше да бъде. Аз лично вече съм обявявал, че печалбите на "Марица - 1" и "Марица - 3" генерират печалби от 29-30 процента, което е извън всякаква пазарна логика. Същото се отнася и за т.нар. зелени централи. Сега виждаме едни опити на ръководството на НЕК да минимизира изкупуването на този тип електрическа енергия, което за мен е позитивна стъпка. В една голяма степен от случаите образно казано говорим за надписване на инвестициите и този сектор генерира огромни печалби. Разбира се, има и изключения, но масовата практика беше в тази посока. Сега с промените няма да се допусне увеличаването на цената на електрическата енергия, а това е най-важното, защото пряко засяга хората.

- Вие сте сред вносителите на законопроекта за промени за регионалното развитие. Какво залагате с новите текстове?

- Стара тема на Патриотичния фронт и на ВМРО конкретно са диспропорциите в развитието на регионите. Надявам се тази седмица законопроектът да влезе в съответните комисии.
Данните показват безпощадно изоставане на развитието на регионите и доходите на хората извън столицата. Това е много обезпокоително като тенденция и по тази причина предлагаме да има разпределение на инвестициите с цел наваксване на изоставането. Давам ви пример със средната работна заплата в София и във Видин. С всяка година ножицата се разтваря все повече. Преди 8 години заплатата във Видин е била 60 процента от софийската. Сега вече е 48 %. Същото съотношение важи и за инвестициите. София привлича 900 пъти повече инвестиции отколкото Силистра, но населението не е 900 пъти повече.

- Ще получите ли подкрепа в пленарна зала по тези предложения или ще си останат само с входящ номер и като предизборно говорене за предстоящия местен вот?

- Коментирал съм предложенията с много от колегите от ГЕРБ и от Реформаторския блок и съм срещнал тяхната подкрепа. В края на краищата отделните парламентарни групи ще вземат своето решение как да се гласува в зала. Но точно тази седмица по време на гласуването в комисии ще има индикация в посоката на законопроекта.

- Как ще се отразят местните избори на мнозинството в управлението?

- Зависи как ще се използва властта в предстоящата кампания. Ако изборите са нормални и всички се придържат към законовата рамка, изпълнителната власт не се включва в агитирането на избирателите - смятам, че ще бъде честно състезание. Ако изборите се превърнат в надкупуване на вот и административен натиск за гласуването - тогава естествено ще има трусове в управлението.

- Как ще участва Патриотичният фронт на местните избори?

- В по-голямата част от страната - като общо участие на партиите. Оценяваме Патриотичния фронт като правилната и успешна формула. До средата на месеца ръководствата на двете формации в ПФ- ВМРО и НФСБ, ще имат своите решения.

- Какво ще бъде поведението ви при евентуален балотаж по места? ГЕРБ и РБ вече си обещаха взаимна подкрепа.

- Аз не смятам, че Патриотичният фронт ще има решение за универсална подкрепа на партийни кандидати за втори тур. Бихме подкрепили кандидати на балотаж там, където ние не участваме на втори тур съобразно техните лични качества. За нас има само една забранена за подкрепа партия - ДПС.

- Означава ли това, че бихте застанали зад леви кандидати - на БСП или на АБВ например?

- Всичко е възможно, ако тези кандидати са необходимата алтернатива за съответното населено място. Както знаете мафията няма цвят, тя не е на БСП или на ГЕРБ. И ако някакъв икономически кръг издигне кандидат, то няма как Патриотичния фронт да застане зад него. Няма как да застанем и зад кандидат, който няма качествата, но носи етикет "дясно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай