Кънчо Филипов: Трябва да спрем рекета върху бизнеса

Кънчо Филипов: Трябва да спрем рекета върху бизнеса | StandartNews.com

Кънчо Филипов е председател на партия ЛИДЕР, водач на листата на коалицията "България без цензура" за Стара Загора

- Г-н Филипов, преди известно време бяхте казали, че българските политици са длъжници на бизнеса. Още ли смятате, че това е така?
- Не си спомням точно преди колко време съм го казал, но мисля, че и сега важи с пълна сила.
- Каква е концепцията ви за връщане на този дълг към бизнеса от страна на политиците?
- Нашата концепция е сравнително проста. Ние искаме през следващото Народно събрание да се приеме един план, концепция за развитие на икономиката, в основата на който да лежи икономически растеж, за да може икономиката наистина да възроди както сама себе си, така и всички отрасли и системи държавни, за да може да се подобри положението на българския народ. Но ние държим тази концепция да бъде приета с консенсус между всички политически сили, защото тук става въпрос за национален приоритет. Нека си имаме противоречия помежду си по различни въпроси, но това, което касае бъдещето на страната, бъдещето на хората, това те да имат работни места и по-добри доходи, да бъде приет с консенсус между всички.
- Кои трябва да са първите приоритети в изпълнението на тази стратегия за развитие на икономиката ?
- На първо място ние трябва да върнем държавата, която да се грижи да създаде условия за развитие на бизнеса чрез по-добро данъчно законодателство, чрез създаване на равнопоставеност между всички икономически субекти. Нека да се помъчим чрез политически средства да спрем рекета върху фирмите и да създадем условия на равнопоставеност. Това включва на първо място и съдебната система, за да може наистина всеки икономически субект да разчита на равнопоставености в съдебната система, за да не превръщаме прокуратура, съдебна система в средство за разплата между бизнеса.
- Едно от основните обещания в предизборните обещания на коалиция ББЦ е създаването на близо 1 милион работни места за следващите 8 години. Доколко е реалистично това обещание?
- Поет е ангажимент за създаване на работни места и ние като партия ЛИДЕР го издигнахме още в нашата предизборна програма през 2013 г. и една от точките, които ни сближиха с колегите от "България без цензура" беше именно създаването на работни места. Ако разделим този 8-годишен период по години, се получават около 100-150 000 работни места годишно, което е според мен напълно реалистична цел. Няколко пъти даваме пример с управлението на консерваторите в Англия, където за 4 години само консервативното правителство създаде милион и половина работни места изключително в частния сектор. Не за сметка на развиване на администрация и то чрез създаване на условия малките и средни фирми да създадат работни места. Вие знаете колко хиляди фирми се закриха през последното управление на ГЕРБ и БСП. Ако държавата създаде условия хората да проявят своята инициативност, мисля, че това е достатъчно, за да се разкриват годишно тези работни места.
- Вашата прогноза за резултата от изборите? Как ще се представите вие, например, в Стара Загора?
- В Стара Загора ние планираме и ще работим да вземем между 2 и 3 мандата, а в национален мащаб смятам, че нашият стремеж е да бъдем четвърта политическа сила в бъдещия парламент и да заемем едно място в центъра на политическия живот, за да можем, доколкото е възможно, да изместим балансиращата роля на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай