Трябва да се спре натискът над магистрати

Трябва да се спре натискът над магистрати  | StandartNews.com

Искаме да оставим готова стратегия за съдебна реформа
Нашата цел е не да режем лентички, а да имаме резултати, казва Христо Иванов

- Ново обсъждане на Наказателния кодекс
- Ще има прозрачен регистър на юридическите лица с нестопанска цел
- Не само подкупът е форма на корупция

Защо служебният вицепремиер и министър на правосъдието Христо Иванов стана обект на атаки? Може ли за 23-те месеца, в които ще бъде на този пост, министърът да излекува болната Темида? Като председателстващ ВСС ще успее ли да консолидира мненията на съдиите по темата процедура за избор на шеф на Върховния касационен съд? "Стандарт" потърси отговор от министър Христо Иванов за тези и други предизвикателства, които стоят пред него през краткия му мандат.

- Министър Иванов, напоследък в публичното пространство имаше доста нападки спрямо вас, защо сте на мушка?

- Когато човек е влязъл в един такъв тесен времеви тунел, в който трябва като бобслей максимално да се фокусира върху работата, това кой точно, защо и откъде атакува, минава някак си на заден план.

- Защо се съгласихте за това кратко време да сте в изпълнителната власт?

- Приех поканата с ясното съзнание, че за 2-3 месеца радикални промени в правосъдната система няма как да се постигнат, както и че негативите няма да бъдат никак малко. Но има няколко конкретни неща, които има шанс да бъдат свършени в този период и заради които си струва да се опита. Резултатът осмисля всичко.

- Последната нападка срещу вас беше, че фондацията "Български институт за правна инициатива", от който вие идвате, е усвоявала огромни суми от американски фондации Така ли е?

- Фондацията е участвала в конкурси и е печелила проекти от големи международни донори. Финансиращите организации имат ясно обявени приоритети и процедура за кандидатстване. Проектните предложения на БИПИ са ги удовлетворили. Това е всичко. Същевременно ясно е, че като общество ни предстои дълъг разговор за ролята на неправителствените организации и техния продукт. Това, с което аз ще опитам да допринеса в този план, е да ускорим работата по проекта за един по-прозрачен, ефективен и достъпен регистър за юридическите лица с нестопанска цел.

- Какво ще успеете да направите в посока актуализацията в съдебната реформа?

- Усилията ми като министър в тези два-три месеца ще стъпят на дългогодишните усилия на много експерти, съдии, прокурори, на професионални организации. Работили сме с предишни министри, независимо от това от коя политическа сила са подкрепени - Меглена Тачева, Маргарита Попова, Диана Ковачева, Зинаида Златанова. Умишлено подчертавам тези имена, защото работата по стратегията е една екипна игра. От експертна гледна точка проблемите на съдебната власт и решенията за тях са изяснени в много голяма степен. Това, което липсва, е политическата воля за действие. Основната ни цел е да формулираме един адекватен план за реформа.

Предстои ни в кратък срок да финализираме актуализацията на стратегията за съдебна реформа. Очаквам становищата на професионалните и неправителствени организации. Видях, че на Фейсбук страницата си Асоциацията на прокурорите е качила покана към членовете си да дават становища, което ме зарадва. Знам, че и други магистратски организации се включват активно въпреки ваканционния сезон.

Когато обобщим събраните становища, ние ще публикуваме проекта на актуализирана стратегия. Разбира се, ще го поставим на обществено обсъждане, защото за нас е много важно да чуем коментарите на всички експерти.
Нашата цел е да оставим на следващото управление един документ, който е завършен и е минал през обсъждане.
В началото на следващата година очакваме поредния мониторингов доклад за напредъка на България в областта на правосъдие и вътрешен ред. Той няма да е просто поредният, а първият за новия състав на Европейската комисия. В него освен експертна ще има и политическа оценка, която ще "зададе тона" за това как ЕК ще партнира с България по проблемите на правосъдието.

Времето, което следващото правителство ще има между началото на своя мандат и крайния срок, в който ще могат да правят действия, които ще се отчитат в следващия доклад на ЕК, е много кратко.

В този смисъл ние трябва да дадем своя принос за това в началото на управлението на следващото правителство и в началото на мандата на следващата комисия да има предложение за ясен план за действие през следващите години и да може да се установи максимално доверие между България и европейските ни партньори в областта на правосъдието.

- На демонстрацията на системата за гласуване във ВСС стана ясно, че тайната на вота се нарушава. Всеки може да види как гласува съседът му... Натрупаното недоверие към електронната система като че ли се засилва?

- ВСС е самостоятелен и независим орган, който сам приема правилата си и преценява дали да ги изменя. Надявам се да подпомогна диалога във ВСС за изработване на най-правилното решение по този въпрос. Организирайки тази демонстрация, те показаха, че осъзнават наличието на проблем. Както е видно обаче, съмненията в електронната система за гласуване остават. Логично е да видим сериозно обсъждане на алтернативната система за гласуване с бюлетини. Моята роля като на председателстващ на ВСС ще бъде да поставя въпроса и съм сигурен, че той ще бъде обсъден. Крайното решение обаче ще бъде на ВСС.

- Мислите ли, че има нужда от нов Наказателен кодекс, или може с известни промени на съществуващия да се постигне оптимално действащ съвременен закон?

- Моята роля не е да кажа аз какво мисля, а да поставим този разговор във формат, който да стигне до конструктивен резултат. От една страна, имаме формулирано изискване от ЕК за нов Наказателен кодекс, което мотивира значителната работа, извършена от експертите до сега. Авторитетни практици, от друга страна, казват, че нов кодекс не ни е необходим. Ще поставим наново тази дискусия - трябва ли да има изцяло нов наказателен кодекс само за да е нов, или ще бъде достатъчен пакет от конкретни промени в съществуващия.

- Казахте, че се създава работна група за Закона за съдебната власт.

- Всеки от предходните министри остави своите предложения за изменение в ЗСВ. Това са ценни разработки, които ние искаме да допълним със още конкретни предложения за решения. Има цяла поредица от много важни проблеми, по които има много висока степен на експертен консенсус какво е нужно да се направи. Ще опитаме да ги обобщим и да ги оставим на разположение на следващото правителство.

- Споменахте, че в тази работна група ще влезе и Аглика Адамова. Защо й гласувахте доверие?

- Исках да работя със съдия Адамова, защото познавам конкретните области, в които тя е изключителен професионалист и разчитах на експертната й помощ. Въпросът не е в постовете. Въпросът е да ценим личните качества на човека и достойнството на един безупречен съдия. Изключително съм радостен, че въпреки всичко съдия Адамова се съгласи да се включи в работната група по измененията на ЗСВ.

- С какво ще допринесете в краткото време, в което сте министър, в борбата с корупцията?

- Корупцията е доста сложно явление, което има различни форми. За мен тя е централен въпрос, който ще се обсъжда при актуализирането на стратегията за съдебната реформа.

През годините са се оформили различни конкретни механизми за оказване на влияние върху магистратите, които са добре познати. Време е да започнем да работим по тяхното елиминиране.

Става дума за форми на политически и административен натиск, за директен конфликт на интереси, шуробаджанащина и икономическо мотивиране. Наблюденията ми са, че монетарната корупция, свързана с даване на подкуп, далече не е най-преобладаващата. В такава една затворена система има и други форми за оказване на натиск, с които трябва да се справим - командированията на магистрати, поставянето на съдии и прокурори в кариерна зависимост. Всяка една нередност и недобро функциониране на правосъдната система може да се превърне във форма на ограничаване на независимостта на магистратите.

- Ще влязат ли най-сетне съдиите от СРС в новата си сграда?

- Искам да дадем ясен знак на съдиите на СРС, че ще ги подпомогнем. Осигурил съм на моя заместник-съдия Петко Петков пълна политическа подкрепа за разрешаването на този проблем, така че наистина сградата да бъде завършена и съдиите да се преместят. Нашата цел е не да режем лентички, а да имаме резултати. В добра комуникация сме с ръководството на СРС.

- Друг приоритет във вашата работа е стартиране на процедура за номиниране на тримата кандидати за български съдия в Страсбург. Кога ще стане това?

- В момента сме на етап подготвяне на процедурата. През 2007 г. министър Тачева издава заповед, която всички възприемат като добра основа. Ние ще я прегледаме и ще издадем нова актуализирана заповед. Ще очертаем промените в самата рамка съгласно изискванията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

- Ще се опитате ли да решите друг "вечен" проблем - този със заплащането на вещите лица?

- Проблемът е огромен. В рамките на мандата на служебния кабинет ще търсим решение на финансовите въпроси. Имаме добър диалог с Министерството на финансите. Трябва да осигурим на българския съд компетентни модерни експертизи за качествено правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай