Трудно се прави бизнес при сменящи се правила

Трудно се прави бизнес при сменящи се правила | StandartNews.com

Компанията "Ден и нощ" е сред отличниците, получили награди от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, по време на Пролетния бал на 29 април. Дружеството, което е сред най-големите производители на вафли у нас, бе класирано на второ място в категорията "Растеж". Каква е формулата на успеха и трудно ли се прави бизнес у нас, коментира управителят Стефка Анастасова.

Стефка Анастасова, управител на "Ден и нощ"

- Каква е формулата за растеж по време на криза?
- Формулата е една и съща независимо от ситуацията на пазара и наличието на криза. А именно - поддържане на високо качество на продуктите. Когато има доверие от страна на клентите в продукта, който произвеждаш, кризата оказва много по-малко влияние. Все пак не може да се отрече свиването на пазара в България през последните няколко години, пряко свързано със силно влошената ситуация в страната. Това налага все по-голямо разширяване на дела на продукцията за износ и намиране и утрърждаване на все повече нови пазари.

- Как се развива бизнесът ви през последните години? С какво може да се похвалите?
- Най-голямото ни постижение през последните години е, че въпреки кризата съумяхме не само да задържим стабилните си позиции на пазара, а и да продължим развитието си с бързи темпове. В момента приключваме с монтажа и пускането в експлоатация на нова автоматизирана поточна линия за производство на бисквити, закупена с помощта на финансиране по европейска програма. Във връзка с новото производство изграждаме и изцяло нова складова база, разпростираща се върху 3500 кв. м застроена площ. Всичко това е отплата за положените от нас усилия през последните години и няма как да не сме доволни от постигнатите резултати.

- Какви са приоритетите на компанията?
- Приоритетите ни са да продължим развитието си с още по-бързи темпове. Предстои ни доста работа, свързана с новото производство, което ще бъде пуснато. Основният приоритет в краткосрочен план е неговото стартиране и осигуряване на пазар за новите продукти. Планираме и други големи инвестиции в средносрочен план, с цел още по-голямо разширяване на гамата на произвеждани продукти и увеличаване на производствените капацитети.

- Какви са трудностите, с които се сблъсквате?
- Основната трудност, когато говорим за правене на бизнес през последните години, е слабата покупателна способност на крайния потребител в България. Това е основната трудност пред всеки, решил да прави бизнес у нас. Останалите трудности са главно от бюракратично естество. Законите и изискванията към бизнеса се променят почти ежедневно. Много е трудно да правиш бизнес планове и да имаш ясна визия за бъдещето, когато правилата на играта се променят толкова често. Продължава и трайното "изтичане" на работна ръка в чужбина, което прави все по-трудно намирането на специализирани кадри.

- Добро място за бизнес ли е България?
- За огромно мое съжаление не мисля, че България е добро място за правене на бизнес в момента. Но това едва ли е тайна за някого. Мисля, че има още много работа, която трябва да се свърши от всички нас, ако искаме нещата трайно да се подобрят.

На първо място мисля, че трябва да се промени отношението на държавата към бизнеса. Необходима ни е дългосрочна стратегия за развитие. Трябва да се начертаят основни правила и те да не се променят независимо от смените в управлението на държавата.

Изграждането на национални щандове на различни международни изложения през последните няколко години е стъпка в правилната посока и оценяваме помощта, но и там може да се работи още много. За съжаление националните щандове на изложенията, на които сме присъствали, са доста далеч от нивото на останалите държави. Все пак това е лицето на България и си заслужава да се инвестират повече средства и труд, за да се постигнат по-добри резултати. Търговските ни аташета също могат да бъдат по-активни и да оказват повече помощ при търсенето на нови пазари за българското производство.

Голям проблем остава и монополното положение от страна на енергопреносните дружества, ВиК, Булгаргаз. Бизнесът е силно зависим от тях и без реална алтернатива на доставчици условията се диктуват едностранно. Големите търговски вериги също притискат с всяка изминала година все повече и повече българските производители, налагайки непосилни условия, особено за по-малките производители.

- Каква е формулата за успешен бизнес у нас?
- Както навсякъде по света, просто у нас е малко по-трудно. Въпреки това с упорита работа човек може да изгради успешен бизнес независимо от всичко.

- Как виждате бизнеса си след 5 години и какво си пожелавате?
- Плановете ни за следващите 5 години са много амбициозни. Пожелавам си да успеем да ги изпълним, като успоредно с това продължим да радваме многобройните си клиенти с неизменното качество, което са свикнали да получават от нас. Искрено се надявам клиентите ни да останат доволни от многото изненади, които сме им приготвили в близките няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай