Терористите са хора без вяра

Терористите са хора без вяра | StandartNews.com

Йосеф Саламон е главен равин на еврейската религиозна организация "Хабад Любавич България". Представител на Главния Равинат на Израел за България. Има 17 години стаж в религиозни институции. Женен, със 7 деца. Шесто поколение равин и от двете страни, а братята и зетьовете му са също равини. Владее свободно иврит, български, английски, руски, идиш и унгарски.

- Как определяте създалата се атмосфера след събитията във Франция - война на религиите или война на цивилизациите?

- Въобще не бих го нарекъл война. За война са необходими две страни с ясна цел, за какво воюват. Терористите не са войни. Човек, който може да посегне на човешки живот, не принадлежи нито на културата, нито на вярата, а е просто израз на злото.

- Какво провокира ескалиращата ксенофобия в света?

- Раби Елазар Акапар казва в книгата, "Мишна Пирке Авот", част 4: "Завистта, алчността и горделивостта изваждат човека от нормалния свят". Мъдрецът не избира точно тези три неща, защото и при завистта, алчността и горделивостта става въпрос за човек, който търси нещо, което му липсва, или нещо, което не може да има, но заради завистта може да стигне до тежки крайности. До степен, в която може да "излезе от света", или от изпадането в крайности в тези неща, може да загуби живота си. В случаите на омраза, които наблюдаваме в днешно време в света, може би става въпрос за горделивост и завист към неща, които са недостижими за ксенофобите. За съжаление, коренът на подобно мислене е злото. Ако се вгледаме малко, ще разберем, че всеки човек притежава качества, дадени му от Създателя и понякога това са качества, дадени само на този човек и няма никакъв смисъл да завиждаме. Може ли завистта да ми донесе това, което ми липсва? Отговорът е отрицателен.

- Можем ли да определим последните събития в Европа като нарастваща антисемитска вълна?

- Да. Според мен последната вълна от терористични атаки използва антисемитизма като инструмент за постигане на политическите си цели. Както вече казах, злото е това, което води хората към крайности, от които страдат невинни хора. За съжаление, в терористичните нападения пострадаха хора от всички религии и от разни националности.а

- Еврейските общности в Лондон и в Париж предприемат крути мерки за сигурност, в безопасност ли са евреите в България?

- Слава на Бога, ние тук се чувстваме защитени и това е до голяма степен благодарение на помощта, която българската държава оказва на религиозните институции. Разбира се, очакваме повишаване на ефективността и степента на сигурност от страна на полицията според реалната ситуация във всеки един момент.

- София е модел за толерантност, предвид, че синагогата, джамията и храмът "Св.Неделя" са на един площад. Кой и защо нарушава този баланс?

- Наистина София е символ на търпимостта и толерантността в много отношения. Благодарен съм на г-жа Фандъкова, кмет на града, която работи за това отдавна. Построяването на молитвените домове в близост един до друг е свидетелство за дружбата, която съществува традиционно тук между религиите и която трябва да продължава и занапред. Никой не може да наруши това взаимно уважение между хората или да ги раздели, въпреки верските им различия. Религията е символ на уважението към Създателя. Човек, който нарича себе си религиозен, от която и да е религия, моли Създателя си за единство и любов, а не не-дай-боже, за омраза и разединение.

- В навечерието на еврейския празник Ту-би-шват - празника на дръвчетата, бихте ли ни посъветвали как да посадим "дървото на мира" между религиите?

- Напълно е възможно! Чрез диалог, търпимост и разбиране, че вярата е нещо, което сме получили от дедите си и не искаме да променяме разбирането, че религията трябва да обединява хората, а не да ги разединява и със съзнанието, че всеки човек има уникални качества и от всеки можем да се поучим с хуманитарен подход, така можем да засадим "дръвчето на мира"! Има цитат от Свещената Тора, в който се казва: "Човекът е като дърво в полето" (Второзаконие, глава 20) и както дървото дава добри плодове, така и нашите действия трябва да са като добри и сладки плодове.

- Как да върнем истинската вяра на хората в Бога и обичта към ближния?

- Трябва да разберем, че "другият" човек, не е враг, а просто човек с различна вяра и хората трябва да се сближават на основата на вярата си в един Бог и съхранение правото на избор на всеки. Само така ще постигнем вечен мир, спокойствие и братство!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай