Таекуондото е лек за агресията в училище

Таекуондото е лек за агресията в училище | StandartNews.com

Първата ми победа е европейското, ще стигнем и до олимпийски медал, убеден е депутатът

Поощрявам успехите на децата си, а не правя подаръци за дати, казва Слави Бинев

През април Слави Бинев се върна с гръм и трясък в родното таекуондо. Той оглави федерацията в олимпийската версия на този боен спорт. Мандатът му е за 5 години. Макар да взе нещата в свои ръце през април, вече има първата си голяма победа. България ще бъде домакин на Европейското първенство през 2017 година. Депутатът говори за това и други въпроси около работата си като президент пред "Стандарт". Естествено, като баща на 5 деца не подмина и проблемите на малчуганите в навечерието на 1 юни.

За добри резултати трябва сериозен бюджет
Всички в семейството ми активно спортуват
Търсим зала за тренировки, ще я превърнем в брошка за София
Трябва да обясним на младите как правилно да ползват силата
Българите живеем като орли - на двойки, а не като ято патици

- Г-н Бинев, колко неща успяхте да свършите, откакто поехте федерацията?

- За съжаление нямахме достатъчно време за важните неща. На първо място бе представянето на отборите ни, които участваха на две състезания. Едното бе Европейското първенство в Монтрьо, а другото турнир в Сърбия. Трябва да отбележа, че не успяхме да ползваме част от състезателите, които за мен бяха потенциални медалисти, защото бяха заети с матури. С тях можеше да се представим и по-добре, но за сметка резултатите записахме добро постижение на друго място. Кандидатствахме за Европейското през 2017 г. и спечелихме. Ще бъде трудно, но се надявам да получим необходимата подкрепа от институциите. Изискванията са много големи. Не е пропуснат нито един детайл от рекламите до големината на кошчетата в съблекалнята.

- Би трябвало лесно да намерите подкрепа, защото София готви мащабна кампания като европейска столица на спорта.

- Европейското може да се превърне в идеална възможност за подготовката за събитието, което следва. Освен това то ще бъде за цяла България, но не само за нея, а и за Европа, както и една добра основа за бъдещите резултати.

- В момента най-актуално е гоненето на квоти за Олимпиадата.

- За жалост, преди да поема федерацията, нещата вече бяха изпуснати. Не искам да хвърлям вина върху предишното ръководство. Не сме могли да спечелим квоти, но важното е сега да гледаме към следващата Олимпиада. Надявам се, че този лош спомен ще се превърне в медал.

- Ще имате ли необходимата помощ и от държавата като олимпийски спорт, за да изпълните тази цел?

- Спортът се нуждае от средства и помощ от институциите. Проведохме разговори с министър Красен Кралев и имам увереност, че ще направят всичко възможно, за да получим необходимите средства, за да стигнем до заветния медал. Това не е само въпрос дали ще се помогне на нас или не, а национален приоритет да развитието на държавата.

- Таекундото е олимпийски спорт, но по отношение на парите сигурност сте далеч от останалите такива?

- Факт. Средствата, които са давани досега, са крайно недостатъчни. Особено, ако се види какви бюджети хвърлят останалите страни. А иначе като състезатели не им отстъпваме много, нищо че за сега медалите малко ни се изплъзват.

- Това не ви ли кара да се чувствате обидени, след като участието на бойците в олимпиадите се споменава между другото?

- Ако имаме подкрепата на държавата, нещата ще се променят. Смятам дори, че можем да стигнем до Топ 3 на спортовете в България като резултати. И то за 2 -3 години. По-важното е друго, което трябва да се знае. Таекуондото в момента е най-обективният боен спорт. Победата в него зависи 90 от технология, а не от съдийски грешки. Това е най-голямото завоевание на нашето бойно изкуство. Така едно дете получава реална оценка на труда си, а не бива отказвано от спорта с болка, защото някой се е подиграл с него. И повод всички да обърнат повече внимание на таекуондото.

- Топ 3 на спортовете в България не е ли доста висока цел?

- За да се случи това, трябват качествени деца, които да се превърнат в млади състезатели, както и правилна методология, за да изпълним тези планове. Имам традициите в този боен спорт, който дава шанс и за участие на най-големия форум - Олимпиада.

- Ще се възползвате ли в търсенето на таланти от програмата, която иска да въведе Спортното министерство - в училище да влязат професионални треньори по различни спортове?

- Аз бях един от инициаторите за въвеждането на "Шах в училище" като евродепутат. Програмата бе представена от Гари Каспаров. Успяхме да я прокараме във всяка една държава. Сега смятам, че същото трябва да се случи и с таекуондото. Да влезе в програмите и да учи децата на характер, благородство. Спорт, който ти дава шанс да се изправиш срещу страховете си, а те днес не са малко, и да ги победиш.

- Сигурно обаче ще има доста хора, които ще изпищят, че в училищата има достатъчно насилие и на хлапетата само това им трябва - боен спорт?

- Напротив, това е лек, който трябва да бъде приложен, за да бъде овладяна агресията. Мисля, че ще постигнем нужните резултати, които се стремим. Не трябва да бягаме, а да намерим точния начин, по който да обясним на младите какво значи силата, как и кога трябва да се използва тя. На нас ни трябват именно такива младежи. Уверени в своите възможности, но и съзнаващи какво може да произтече, ако не ги владеят. Таекуондо е и начин да изразходят енергията, от която кипят.

- Вие самият имате 5 деца. Как се справяте като баща?

- Човек се справя, когато ги обича. Важното е и да не прави компромиси с грешките им. Да им показва правия път. Да бъде с тях, когато страдат и тържествуват. Всяко едно от тях е един отделен свят. Затова внимавам да се отнасям по различен начин с тях. Тренират различни видове спорт. Въобще в нашето семейство няма човек, който да не спортува. Жена ми също. Научиха се на дисциплина и желание да постигат успехи.

- Как се отнасяте към Калоян, който така се случи, че се представи най-добре от нашите състезатели на изминалото европейско първенство по таекуондо? По-критичен ли сте към него?

- Не, този път не съм го критикувал. Той имаше малшанс да се изправи преди битката за медалите срещу противник, който се представя много добре в момента и е смятан за потенциален фаворит за отличие в Рио де Жанейро. Това бе изключителна възможност и Калоян не му отстъпваше. Независимо от загубата, направи малка стъпка, която в бъдеще може да го направи европейски, световен или олимпийски шампион. Има какво да се желае. Тренирам с него. Дори го направихме и преди да говоря с вас. Имахме малко пререкание, но то идва от факта, че се намира в тази възраст, когато младите не чуват особено. Претендират, че знаят всичко за това свят, а то не е така.

- Не ви ли е мъчно, че той предпочете да се състезава в чужбина, а не у нас?

- Да, той е част от един от най-големите клубове за таекуондо в Европа - ТЦЦ Фридрихшафен. Там има възможност да се развива, но иначе никога няма да се състезава за друга страна, когато стане въпрос за национални отбори.

- В Германия клубните битки в спортове като таекуондо, борба, щанги и др. копират футболните. Възможно ли е да създадете такава лига и у нас и всяка седмица да се изправят клуб срещу клуб?

- Имаме такива идеи с хората от Управителния съвет. Факт е също, че имам и доста клубове и организации, за които ще бъде добре, ако участват в такава надпревара. По този начин ще има и по-голям интерес. Смятам обаче, че това ще стане, когато нещата се канализират. В момента вървим стъпка по стъпка, за да поставим основите и да може всичко да се случи.

- Една федерация не може и без спонсори. Появиха ли се такива, откакто вие се заехте с федерацията?

- Към момента не. Но все пак говорим за 1 месец, след като се завърнах в таекуондото. Смятам, че нещата ще се променят в бъдеще. Особено, след като спечелихме домакинството на такъв форум като Европейското първенство.

- Каква е най-близката друга цел, която сте си поставили?

- Изграждането на център за таекуондо. Лицензирана зала, която с подкрепата на факторите, ще се превърне в една брошка за нашата столица или някой от парковете й.

- Имате ли вече избрано място или проект?

- Може да използваме някоя от вече построените зали и да я подобрим. За целта няма да измисляме топлата вода, а ще копираме проект, който вече работи в чужбина. Нито пък ще се пробваме да го побългарим, защото тогава той губи стойност. Ще дам за пример "Дже център" в Холандия, но такива има и в други европейски страни, както и в Япония.

- Това ще бъде добре и за националния отбор в гоненето на олимпийския медал.

- Да. Ще се превърне нещо като в щабквартира. Но искаме тя да стане такава и за Балканите. Другите страни да идват и да се готвят тук, да обменяме опит. В Турция не може да се представите какво се прави за таекуондо. Броят на хората, които тренират, е огромен. Има умопомрачителни бюджети и наградни фондове. Държавна подкрепа. И резултатите са налице. Гърция и Сърбия също се справят много добре. Румъния започна да напредва. И на този фон трябва да се впишем и ние.

- Родното първенство на какво ниво е, не е ли загубило малко блясък?

- Може би - да, но е добре да се участва. Всеки един млад състезател трябва да пробва и да види какво му е нивото.

- Защо обаче се стига до там, че за медалите спорят двама-трима и то без конкуренция?

- Има такъв момент. Вижте, при нас състезателите се познават. Лидерите са излизали един срещу друг много пъти. Всеки знае силата на другия. Малко или повече започват да се сприятеляват. И се стига до договорки. За да не изпуснат наградата, се разбират да се разминат. Единият минава в друга категория, за да спечелят и двамата. Разбирам ги, въпреки че за мен това е грешка. Човек става по-силен, когато се изправя в трудно единоборство.

- Станахте ръководител на родната федерация, но имате ли амбиции за станете част и от европейската?

- Ако успеем да се справим успешно с европейското първенство, то сигурно ще получа такава покана.

- Твърди се също, че имате добри връзки с азиатците, които доминират в световната федерация. Виждате ли се един ден и там?

- Аз не твърдя, че имам връзки, просто винаги съм имал близко отношение към азиатската философия. В голяма степен искам в обозримо бъдеще да се представим добре и на световно ниво.

- Доста федерации имат проблем с кухи клубове, които някои използват единствено, за да точат пари.

- Няма да допусна подобно нещо. Откакто се завърнах в таекуондото, пет клуба с много добри състезатели станаха част от федерацията. Става въпрос за хора като Митко Ангелов, Палми Ранчев. Имената им говорят достатъчно. Неминуемо ще покажем, че място за кухи структури при нас няма. Още четири клуба чакат да бъдат приети и това ще бъде обсъдено на следващото заседание на УС.

- Защо се получава така, че българите сме добри в индивидуалните спортове, а в отборите правим бум само от време на време?

- Много хора казват, че живеем като тигри и орли - на двойки. А не на ято като патиците. За обществото това не е добре, но от друга страна е полезно за бойните спортове. Защо пък да нямаме нация, която дисциплинирана, уверена в силите си и всява респект с изявите си в ежедневието.

- Как се отнесоха в чужбина към вашия избор за шеф на федерацията?

- Е, имаше много радостни послания от цяла Европа и други страни. Някои, естествено, от чиста куртоазия. Но все пак имам доста приятели, които доказаха, че са такива.

- Как ви се вижда таекуондото от времето, когато стояхте далеч от него. Има ли развитие или не?

- Развитие има. Налице са и медалите. Все още обаче ни се изплъзва голямата титла, но аз съм уверен, че и това ще се случи. Надявам се да завоюваме първо световна, а след това и най-голямата - олимпийската в Токио.

- Да биеш азиатците на тяхна земя изглежда почти като невъзможна мисия?

- Няма значение къде се провежда едно първенство, стига да си подготвен и уверен да спечелиш.

- Първи юни наближава, какви подаръци сте приготвили да децата, а и внучето?

- Малко съм немарлив в това отношение. Подаръци правя без повод, а често забравям датите. Имам и друго правило. Предпочитам да правя жестове, с които да възнаградя постижение, а не да робувам на определен ден.

- Като федерацията планирате ли някакви изяви за 1 юни, за да привлечете повече внимание към младите?

- Специално сега не сме мислили, но винаги сме имали открити демонстрации. Смятам, че в бъдеще ще разширим работата в това отношение сред младите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай