Стига възкръсване, шансът е в младите

Десницата подцени оскотяването на хората, казва Прошко Прошков, "Движение България на гражданите"

Стига възкръсване, шансът е в младите | StandartNews.com

- Г-н Прошков, ще има ли ново дясно обединение?

- Десницата има нужда от голям разговор, защото се видя, че има много грешки и думата "автентичност" вече не важи. Автентично е само това политическо представителство, което решава актуалните въпроси на деня. А това не се правеше, включително и от десните партии. Но разговорът за десницата започва тепърва, участници в него трябва да бъдат всички нормални хора, а ДБГ винаги е била отворена за този диалог. Нееднократно в Националния съвет сме дискутирали, че дори да бъдем в парламента, ще искаме разговор с останалите десни партии, които са под чертата. Защото дори да имахме представителство от 15-20 човека, това не решава проблема. Една от причините за напускането ми на сините редици беше точно тази - не може влизането в парламента с 15-20 човека да е кауза.

- Да разбираме ли, че ще водите конкретни разговори с ДСБ и СДС за обединение?

- Не става дума за това. Трябва да мине време, всяка партия да си направи оценките. Но ДБГ е готова за диалог. Ние сме единствената партия, която не каза лоша дума за никого от десния сектор по време на предизборната си кампания. За сметка това бяхме жертви на такъв антагонизъм от страна на СДС, които построиха цялата си кампания на езика на омразата. Те оплюха всичко - Костов, Кунева. Само забравиха за Борисов да кажат поне една критика. Оценката, която получиха на изборите, е най-ниската, тоест това не е пътят. Единственият път е да си позитивен и откровен, най-вече със себе си.

- Очаквахте ли тези резултати за десните партии?

- На много хора им е трудно да приемат, че това е политическото представителство в България. Българските роми и турци са големи привърженици на либералния вектор - ДПС, а един куп озверели от оцеляването са се върнали към тезата за национализма и България на три морета. За жалост това е и наша вина. Защото ние казахме ключово важни неща през цялата кампания за гражданското общество, но преди да дадеш България на гражданите, трябва да помогнеш на хората да станат граждани, да излязат от оскотяването, което се дължи на грешната политика досега.

- Ако надценяването на електората беше грешката на ДБГ, коя е на сините?

- Аз не казвам, че надценяваме електората, а че нашите тези са втората стъпка. Първата е да се спре оскотяването, напрежението за осигуряването на доходите. Имахме много силни икономически тези, но те потънаха. По отношение на сините грешката е подобна - добри тези, но през разказа за успехите 90-те години, които са минало. На тези избори обаче гласуваха хора, родени през 1995 г., за които това е само история. Другият проблем на сините са вождизмът и егото, не визирам никого конкретно тук.

- Какви са шансовете дясното да се обедини, не е ли по-вероятно всеки сам да се опитва да възкръсне от пепелта?

- Според мен първото е най-важното. Не вярвам, че трябва да се оцелява, не може една партия да е вечен феникс и да се възражда от пепелта.

- На каква основа ще стане това обединение - видяхме сините лидери как се разделиха?

- Виждам го в наборите ми между 30 и 40 години, чиито родители заляха улиците преди време. Разговорът за обединението ще излезе от тези среди.

- Но кои ще са лидерите?

- Ако тръгне това да ни вълнува, започваме със спъване и си чупим крака още в началото. Защото, ако това е големият въпрос, това деноминира разговора до едно критично състояние. И не виждам само аз така нещата, а и моите колеги в ДБГ.

- Значи вие очаквате ДБГ да обедини синия електорат?

- Ние няма да седнем да обясняваме: Елате всички тук, защото сме най-големите. СДС обясняват: Елате под марката СДС, но това не работи. Става дума има ли възможност тези 2 млн. души, които са непредставени, омерзени, да получат представителство чрез нас.

- Какво ще бъде бъдещето на Кабаиванов, Мартин Димитров?

- Аз не обичам да давам прогнози и дефиниции за другите. Едно от нещата, което ме е накарало да се отцепя от сините, беше идеята за пречистването: Да останат най-готините, а които не са в правата вяра, да си отидат. Това не е зряло, трябва да се поучим от гъвкавостта на партиите вляво. Имате в момента предложен от БСП за премиер финансист с десни виждания - Пламен Орешарски. Тоест възможността да постигаш консенсус, а не "чистота" е урокът, който трябва да научим. Но мисля, че катарзисът вече сме го минали и виждам само възможности да вървим напред.

- Смятате ли, че десните имат място в едно програмно правителство?

- Не мисля, че е логично да има подобни покани, не мисля, че ще бъдат и приети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай