Стига сме плащали за грешките на властта

Стига сме плащали за грешките на властта | StandartNews.com

Слави Бинев, евродепутат и зам.-председател на групата "Европа на свободата и демокрацията", в евролистата на НФСБ

 - Г-н Бинев, как си обяснявате паритета на силите между лявото и дясното броени дни преди вота? И каква е причината за растящия процент евроскептици?

- Има една фалшива битка между лявото и дясното. Тя се рекламира много сериозно не само в България, но и в Европа, защото евроскептицизмът настъпва силно. И няма как да е по друг начин, поради лицемерието на европейските институции. Като евродепутат съм внасял десетки сигнали до Европейската комисия (ЕК), но повечето отговори звучат "ЕК не е компетентна да се намеси". Добре, но в същото време ЕК е готова да налага санкции на България. Но не се намесва, за да накаже виновниците за даден проблем, т.е. управляващите, а наказва народа на България, спирайки му фондовете, парите, привилегиите, правата, ако щете. И ние, евроскептиците, искаме проблемите да се решават. Но и да се говори за тях, за да се изработи максимално конструктивно решение. Ние сме против лицемерието на Европа и двойните стандарти, против българинът да плаща грешките на неговите управляващи. И които не могат да бъдат елиминирани от политическия живот освен по хирургически начин.

- Критериите за Шенген са еднакви за всички, но защо, след като България ги е изпълнила, все още сме извън съюза?

- Това е нашето наказание за неизпълнението на глава "Правосъдие и вътрешен ред". Наказани сме, защото избираме едни и същи хора, които не предлагат решения, а задълбочават проблемите. И още по-лошо - създали са ги. Извън Шенген сме по политически причини. Това е нашето наказание, че гласуваме със сърцата си, а не с разума. Човек трябва да се жени със сърцето си, а да гласува с разум. За жалост, на Балканите се женим често с разум и гласуваме с нездрава емоция, изфабрикувана от най-плоския популизъм на политиците. Те изтласкаха хората в периферията. А именно човекът трябва да бъде в центъра на решаването на проблемите. Ние, евроскептиците, искаме хората да са пред институциите по важност. Нима е нормално да се занимаваме повече с проблемите на прасетата и кокошките, а да си затваряме очите за бедността и безработицата на хилядите хора? Лявото и дясното в момента са едно и също нещо. В България най-популистката политика се водеше от ГЕРБ, а най-дясната - от правителството на Тройната коалиция. Мои колеги от Англия, Франция, Германия казват: "Слави, нямаме нищо против българите, но имаме против техния политически избор, който ги обрича на бедност и те са принудени от години да търсят щастието си в други държави". Ето, на този порочен кръг ние, от НФСБ, искаме да сложим край. И трябва да стане ясно в България, че отношението към нас е такова, защото от години избираме най-лошата част на обществото да ни ръководи.

- Как гледате на идеята за европейска енергийна общност?

- Това беше предложение на Доналд Туск. И то не толкова за създаване на общ енергиен съюз, а на обща позиция на външната политика на ЕС, свързана с енергийните ресурси. Според мен тази идея трудно ще се реализира и дори комисарят по енергетика Гюнтер Йотингер каза, че това е добро предложение, но е трудно да се случи в момента. Важното е да вървим в тази посока.

- Възможно ли е да бъде изградена обща социално-осигурителна система в ЕС и кога?

- Колкото и да ми се иска да бъда оптимист, не виждам това да се случи скоро. Разликите са драстични. В един Люксембург средната заплата е малко под 5000 евро, а в България е доста под 500 евро. Разликите не са в проценти, а в десетки пъти. А що се отнася до безусловния базов доход, аз съм един от вносителите на тази идея. Трудно ще е, но трябва да работим в тази посока. И съм предложил България да е част от територията, на която да се води този проект. В момента се избират бедни райони в Европа, предложил Северозападна България да бъде включена в теста, за да може да се види как ще сработят тези мерки. Очакваме чрез тях да се възстанови икономиката. Да видим дали ще направят хората по-активни или напротив - само очакващи "системата да ги оправи". Настоявам поне два от регионите в България да бъдат включени в този тест. По данни на Комитета на регионите от последните 10 - 7 са наши. Новосформираният парламент ще трябва да стартира изготвянето на реална стратегия. И около Нова година да имаме яснота. Но не трябва да лъжем хората - възможно е този проект да бъде отложен във времето, но при всички случаи очакванията са да бъде стартиран тестово.

- Кои са основните критерии, които ще отстоявате по гласуването на предстоящото Атлантическо споразумение между САЩ и ЕС?

- В него има и добри намерения, но и завоалирани капани. Смятам, че в момента трудно ще се случи като споразумение по много причини. Световната конспирация накара Европа да бъде много предпазлива във всяко едно отношение с Америка. Смята се, че САЩ и останалите центрове на геополитическа сила не харесват особено силен Европейски съюз. Никой не е далеч от мисълта, че проблемите, които се случиха в Украйна, бяха разиграни и договорени между САЩ и Русия. НПО-тата, които бяха в Украйна, похарчиха $5 млрд., за да създадат проблема, който след това бе "усвоен" от Русия. Дълбоко подозирам, че всички договори с останалите геополитически сили трябва да бъдат много внимателно договаряни. Силна Европа им е трън в очите.

- Каква избирателна активност очаквате у нас на евроизборите?

- Патриотите трябва да бъдат максимално мобилизирани, тъй като ще играят срещу 4 ДПС-та и 3 БСП-та. Това е положението, няма да навлизам в детайли, но се надявам всички български патриоти да бъдат истински мотивирани и да подкрепят автентичните патриоти в лицето на НФСБ. Жалко е, че останалите се наричат патриоти, а се държат като политически сервитьори. Нямам нищо против тях, но имам непоносимост към лъжата. И, когато се държиш като лакей и дискредитираш българите и България с мятане на кюфтета и тапи от шампанско, нямаш право да заставаш под патриотичните знамена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай