Стефан Данаилов: Кампанията трябва да е от сърце до сърце

Стефан Данаилов: Кампанията трябва да е от сърце до сърце | StandartNews.com

Моята молитва е по-мъдро утро за България, казва председателят на комисията по култура проф. Стефан Данаилов

- Проф. Данаилов, като човек видял, пресъздал и преживял много, особено в последната половин година, какво бихте казал на онези, които не вярват в чудото на Възкресението?

- За мен Възкресението е израз на изконния стремеж на човека към самоусъвършенстване и вяра, че доброто и светлината могат да преборят злото и тъмните сили в душата на всеки от нас. Чудото е мечта - колцина са го срещнали? Но стремежът да го заслужиш с поведението си, с морала си е похвален. Добре е всеки да си задава въпроса за смисъла на живота си.

- Като българин и християнин какво в обществото ни бихте искали да възкръсне на Великден?

- Омразата и недоверието между хората са най-тежкото ни наказание. За съжаление това сякаш е карма върху човешкия род, която се среща по-често от човеколюбието и желанието да помагаш на ближните.

- Преживяхме една трудна 2013 г, която ще остане запомнена като година на разделението и сриването на авторитети - от политическите микрофони до Фейсбук. Обществото ни върви ли в момента по своя кръстен път към изкуплението или още не е дорасло за това?

- Твърде философски зададен въпрос. Човечеството винаги ще следва пътя към храма, но всяко следващо поколение ще извървява отново своя кръстен път. Съвършенството е цел, а не последна инстанция и няма как да дораснем до изкуплението веднъж завинаги. Това е животът.

- Коя е вашата Голгота?

- Всички сме грешници. Самият живот и стремежът ни да го изживеем възможно най-достойно е Голгота на всеки човек. Дали ще успеем е друг въпрос.

- Защо ние, българите, винаги разпъваме на кръст своите спасители, мислители?

- Защо смяташ, че това е качество само на българите... Та Христос от кого е разпънат...

- Кой е българският Юда?

- Юда няма конкретен адрес, той живее в сърцето на всеки, предал кредото на живота си. Няма български или с друга народност Юда. Юда предава дори и сам себе си.

- Ролята на кой библейски персонаж бихте искали да изиграете - Исус, Пилат, Мойсей, или защо?

- Като образ най-интересен е образът на Пилат, комуто нищо човешко не му е чуждо - той е грешник, воден в действията си от дребните си страхове и ползи и оправданието, че така спазва буквата на закона на империята. Но той е пълнокръвен и заради това, че сам изживява съмненията си, преди да вземе съдбовните си решения. Без помощта на Божиите указания.

- Изиграхте един от най-великите българи - княз Борис Михаил Кръстителя. Какво от заветите му като управник забравят днешните държавници?

- Никоя саможертва не е достатъчна, ако не е направена в името на отечеството и хората.

- Изборните страсти започнаха. Ще се включите ли в агитацията от врата на врата? Ако да - с какви послания?

- Човек прави всеки ден някакъв избор, а животът ни е сбор от всичките ни избори. Ако не си успял да направиш с личното си поведение убедителен избор, няма как да агитираш другите. Не от врата на врата, а от сърце до сърце трябва да отправим посланията си. Тези избори са за повече солидарност между хората в Европа, за повече сила на разума в поведението ни като граждани на най-стария континент и съвременния свят. Всеки участва с действията си или бездействието си в тези избори - няма как да си вън от този процес. Важното е да си убеден за себе си и убедителен за другите!

- Как ще посрещнете Великден?

- За мен Великден е един от празниците, на които се радвам като дете. Светлинките в ръцете на хората в нощта на Възкресението, суетенето покрай великденската украса на дома, боядисването на яйцата, ароматът на прясно изпечен козунак, споделен с близки хора. В нашето семейство се боядисват само червени яйца - за здраве и надежда за добра година на всички!

- Вашата молитва?

- Моля се за едно по-добро и мъдро утро за България?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай