Ставаш мишена, ако атакуваш статуквото

Ставаш мишена, ако атакуваш статуквото | StandartNews.com

Димитър Аврамов, независим депутат, номиниран от "България без цензура" за водач на листа в Разград

- Г-н Аврамов, защо според Вас ГЕРБ се отказаха от актуализацията на бюджета?

- Това е поредната маневра на Бойко Борисов. В ГЕРБ искаха актуализация, мислейки си какво ще стане след 5 октомври. Вероятно очакват да вземат достатъчно гласове. Но ако ГЕРБ не успее да спечели 121 депутати, може да има и коалиция. Отделно са опитите на хора от ГЕРБ да дадат възможност на служебното правителство да тегли заеми отвън, дори да подписва договори с други държави.

- Как си обяснявате нападките срещу ББЦ и лидера Николай Бареков?

- Всяка партия, която се обяви против статуквото, винаги става мишена в България. Такава е политическата обстановка у нас след 89-та. Още повече че ББЦ открито се обяви срещу политиката на ГЕРБ и ДПС. БСП отдавна няма политическа физиономия и е по-скоро дясна, отколкото лява. Т.нар. реформатори и АБВ на Първанов не могат да направят нищо, най-много да се превърнат в някакви патерици на статуквото. Като партията с нарастващо влияние в българския политически живот, ББЦ единствено може да се противопостави на такава политика и затова натискът срещу нея е голям и не бива да се учудваме, че могат да се появят компромати срещу нея, за да бъде дискредитирана.

- Откъде ще започне работата ви в ББЦ, какви приоритети сте си поставили?

- Ще работя за това, което ББЦ си поставя за цел - да промени статуквото. Другата седмица ще пътувам към моите избирателни региони - Разград и Бургас, и ще започна премерена, но силна и интензивна кампания, за да кажем на хората истината и да обясним защо се налага незабавна реформа в държавата, която да я измъкне от кризата. Защото, ако се върнат ГЕРБ и ДПС във властта, България ще бъде натикана в тресавище, от което няма измъкване.

- Чухте ли се с Ваши колеги и какво мислят те за напускането на парламентарната група на "Атака"? Очаквате ли други хора да напуснат партията и да се присъединят към ББЦ?

- Това е въпрос на личен избор, но не изключвам и други хора да напуснат "Атака". Много хора ми се обадиха, включително координатори на "Атака" и членове на партията от чужбина. Хората ме срещат и по улицата, подкрепят ме. Казват ми, че не могат да повярват и се чувстват омерзени след случката с открадната ми чанта и нелепостите, излъчени по тв "Алфа" за мен, където се говорят неща, които или не са верни, или са преиначени. Атакуват ме само защото напускам и не съм съгласен с тях. Хората, които ми се обадиха, ми казват, че изцяло застават на моя страна и смятат, че много отдавна е трябвало да си тръгна от "Атака". Може би са прави, като съдим от последната грозна, недостойна постъпка. По този начин кауза не се защитава. Искам да подчертая, че аз съм защитавал българската национална кауза и интереси много преди "Атака" да се появи в публичното пространство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай