Станахме кофа без дъно, кой е луд да налива

Станахме кофа без дъно, кой е луд да налива | StandartNews.com

Христос Константинидис е бизнесмен от гръцкия град Серес. Наследил е хотелиерския бизнес от баща си. Продължава да стопанисва един от най-добрите хотели в града - "Елпида". Счита това за свой морален дълг. Затова няма трудности, които да го стреснат. Но тези дни ситуацията е повече от тревожна. Как Гърция ще си стъпи на краката? С Христос разговаряме в хотела му в Серес.

В цял свят изоставиха комунизма, а ние гласувахме за него през 2015 г.

Парите от частния сектор отиват за бонуси на чиновниците

- Направим ли реформи, за 2-3 г. ще си стъпим на краката

- Магията на островите ни и флота няма кой да ни ги вземе

- Най-страшно е да кажем "не" в неделя

- Очаквахме вълшебна пръчица от СИРИЗА, но изтрезняхме

- Г-н Константинидис, защо Гърция стигна дотук?
- Заради грешки и в политиката, и в икономиката. Хората по целия свят решиха да изоставят комунизма. А тук, в началото на 2015 г., гласувахме за нещо подобно. Поне по обещания и приказки. Истината е, че икономиката не издържа да плаща повече пропуските на управляващите, харчовете на държавните институции. А имаме страхотни традиции в туризма, в морския флот, в земеделието, в производството. Тези отрасли правят силна икономиката. За съжаление, средствата от частния сектор отиват за заплати и други бонуси в държавния сектор, който е много раздут и все още там възнагражденията са сравнително високи. Не че е лошо, но е за сметка на нас, частните предприемачи. През юни 2014 г. се отчете растеж на икономиката, но за кратко. Но след първото тримесечие на тази година започна ново раздуване на държавния щат, увеличиха се данъците. И влязохме в нова криза. Европа иска да подкрепя стабилна гръцка икономика, да види, че правим реформи. Надявам се, че тази неделя сънародниците ми ще изберат оставането ни в Европейския съюз. Това ще е първата крачка, за да тръгнем напред.

- Референдумът за кого е по-важен - за премиера Ципрас или за гръцкия народ?
- Ако останем в ЕС, правителството на мига е длъжно да подаде оставка. И да се състави коалиционен кабинет, който да прилага мерките и условията на Европа. Най-страшно е, ако кажем "не" на ЕС и на еврозоната. Това ще доведе до фалит на банките и до септември няма да има никакви пари в държавата. Пак ще се отиде на избори. Но вярвам, че ще останем в ЕС, с повече или по-малко жертви.

- Все пак вашите сънародници дадоха мандат на СИРИЗА. Сбъркаха ли?
- Признавам, че в първите дни след 25 януари тази година имаше ентусиазъм и красиви фрази. Всичко това подпомогна за 1-2 месеца икономиката ни и по-специално туризма. Очаквахме, че всичко ще се подобри като с вълшебна пръчка. Но постепенно изтрезняхме. Разбрахме с течение на времето, че с кредити се живее трудно. Че без реформи у нас нито една европейска държава не е готова да налива пари в кофа без дъно. Гърция има възможности да се справи - перфектно географско положение, туризъм, морски флот. Ако направим реформи, след 2-3 години страната ни ще намери своето достойно място не само в Европа, но и в света.

- Кои са най-належащите реформи?
- В целия свят държавният сектор се грижи за сигурността, образованието и здравеопазването. Другите области могат да разчитат на частния сектор. Но са необходими по-малко разходи и по-голяма конкурентоспособност. Стойността на услугите ще се намали, фирмите ще плащат по-малки данъци, а печалбата ще отива за развитие на икономиката, ще има повече работни места.

- Проблемът не е ли в това, че се наливат пари в нерентабилни дейности?
- Точно така е. Давам няколко примера - училищата се субсидират от гръцката държава. Ние даваме пари, за да има училище за фризьори. Но тази професия може да се изучи и само с няколко курса. На практика вложените пари нямат възвръщаемост. А може да ги даваме за подготовка на лекари, на IT специалисти. Друг пример - чистачките в министерството на икономиката, които бяха уволнени от предишното правителство, сега пак бяха назначени от новото. Но това е по-малкият проблем. Големият е, че получават по-високи заплати от лекарите в областната ни болница. Държавните радио и телевизия останаха само със 700 служители, новото правителство увеличи бройката до 2500. Това е трети пример. Всички те показват истинските проблеми на гръцката държава. Нека парите, които се събират от частните фирми, отиват за лекари и специалисти, а не с тях да се обслужват политически интереси. Тази ситуация обаче ни е добре позната вече 40 г. С раздут държавен апарат и комунистическо правителство Гърция няма никакъв шанс да се развива и да върви напред.

- Как ще спрат харчовете за "кофите без дъно"?
- Факт е, че в Гърция има две категории хора - първите са привилегированите в държавните ведомства, а вторите - всички останали. Ще ви разкрия справка на финансовото министерство кой какви пенсии получава в родината ми. Това ще ви даде отговор на въпроса. За работили в пощи, енергетика, железници средната е 1378,13 евро. На други от държавния сектор - 1015,33. А тези, които са се трудили в частния сектор, вземат средно по 771,53 евро, земеделците - 436,80 евро, а на дъното са т.нар. свободни професии - средно с 350,92 евро. Ясно е кой е облагодетелстван от всички правителства през последните 4 десетилетия. Лошото е, че и частните фирми са криели данъци, имало е "сив сектор". Трябва най-сетне правилно да се управляват финансите, да се стимулира частният бизнес, тогава Гърция ще излезе от кризата.

- Намаляха ли туристите в страната ви, която е преследвана от сянката на фалита?
- През миналата година дори имаше прираст. Предвиждахме още по-голям ръст за тази, но дойде новото правителство. Напоследък има паника, има отмяна на резервации. В момента сме в много труден период. Но страната ни има магията на своите стотици острови, не може да се намери друго място на света, толкова красиво. Туризмът ще си остане основен фактор за икономиката на Гърция заедно с флота.

- Как реагирахте на кризата през 2009 г. в туристическия бранш?
- Взехме необходимите мерки. Длъжни бяхме да осигурим стабилност, да не се изложим пред чужденците, както казвате вие. Намалихме заплатите, ограничихме всички излишни разходи. Но това не бе за сметка на туристите. Служителите ни разбраха трудната ситуация и приеха новите условия, т.е. по-ниските възнаграждения. Те са наясно, че оцеляването на фирмата ще гарантира и тяхното оцеляване. Всички очакваме по-добри дни и вярваме, че по-доброто обслужване на клиентите ни ще осигури отстояване и развитие на туристическите фирми.

- Могат ли гостите на хотела ви да теглят пари от банкоматите?
- Нека успокоя всички чужденци - лимит от 60 евро на денонощие има само за гръцките карти. Гостите ни и днес без проблем си взеха пари от банкоматите. Разбира се, теглят толкова, колкото е лимитът по картите им. Нека не всяваме излишна паника, за да няма нови отлагания на посещения. Проблемът е за фирмите, които не могат да се разплащат веднага помежду си. Но си имаме доверие. Няма никакви проблеми за туристите, тяхното обслужване продължава да е на ниво. Там компромиси нямаме право да правим.

- Много пари изтеглиха сънародниците ви от банките. В обращение ли са те?
- За съжаление не се харчат тези пари. За последните 5 месеца са изтеглени 40 млрд. евро. Някои вложиха парите си в чужди банки, най-вече в германски. Малко са тези, които ги държат в домовете си под ключ, защото е опасно. Но ги пазят, не харчат с лека ръка, това време отмина. Вярвам, че следващата седмица нови ветрове ще задухат в Европа, а Гърция ще намери своето стабилно място в ЕС още до есента, за да не мъчи никой повече.

- Научихте ли се да харчите по-малко?
- Явно е така. Няма как с по-ниски заплати и пенсии да продължим да харчим като преди. Хората покриват основните си нужди. Повечето гърци дори се готвят за най-лошото - страната да фалира. Но аз съм оптимист, че още до края на този месец ще видим светлина в тунела.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай