Спасихме бебето, но после ръцете ме боляха 2 седмици

Спасихме бебето, но после ръцете ме боляха 2 седмици | StandartNews.com

Операцията бе първа у нас, но в Германия са ежедневие

Д-р Кристина Чачева се прочу с уникалната операция на белия дроб на неродено бебе, чиято майка беше бременна в шестия месец.

След успешната манипулация Християна от Симитли е родена предсрочно, но в много добро състояние на 17 декември 2015 г. Д-р Чачева, която е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина в столичната МБАЛ „Надежда", дори не взела хонорар за труда си. През 1996 г. тя започва следването си в МУ-София, по-късно специализира в Бон. В Германия оглавява отделението по пренатална диагностика на голяма клиника в Хамбург. След 14 г. години за късмет на българските родилки и бебета, младата лекарка се връща, за да гради кариера на родна земя.

-Д-р Чачева, как се решихте да направите за първи път у нас тази вътреутробна операция ?

- За да можеш да правиш такава операция, трябва да имаш тренинг, а у нас няма традиции в тази област и специалисти, които да обучават хора, които да го правят. Другата причина тази операция да е първа е, че дренчетата, които поставихме в гръдната стена на бебето са доста скъпи. Става дума за високотехнологична и скъпа операция.

- Кое наложи да приложите това хирургично лечение?

- Бебето имаше много тежки плеврални изливи и се беше стигнало да сърдечна недостатъчност. Промененото налягане в гръдната кухина води до намаляване в притока на кръв към сърцето, което нарушава неговата функция. Състоянието се задълбочава все повече и когато се стигне до определено ниво има опасност за живота на бебето. Заради това решихме, че водата трябва да се изведе от плевралните кухини, за да се подобри функцията на сърцето.

- Как протече операцията?

- Операцията беше игра на нерви. Трябваше да се повтаря няколко пъти, защото бебето измъкна първия дрен, който му поставихме, и трябваше да сложим нов. Първия път сложихме анестезия в крачето на бебето, а втория път приложихме анестезия на майката. В екипа бяхме аз, д-р Марина Михова и анестезиолозите на МБАЛ „Надежда". Дренчето се поставя върху един водач и цялата тази структура е в игла с по-широк калибър. Под ултразвуков контрол се боде майката през коремната стена, през стената на матката, през стената на гръдния кош на бебето и след това дренчето се избутва напред и се издърпва иглата назад. Така дренчето стои в гръдната стена на бебето и цялата течност, която се е насъбрала в плеврите, може да изтече навън в околоплодните води.

- Защо операцията е животоспасяваща?

- Защото тя помага на бебето да преодолее сърдечната недостатъчност. Бял дроб, който дълго време е стоял така с толкова много течност, променя структурата си. Няма достатъчно кислород, за да се осъществи дишане, а и структурата на съдовете се променя. Бебе, родено в такова състояние ще раззвие и белодробна хипертония, тъй като белите му дробове няма да се разгърнат достатъчно. Ако не бяхме направили операцията, изходът щеше да е негативен за бебето.

- Какви са рисковете при тази хирургия?

- Рисковете са да се стигне до преждевременни контракции, тъй като всяка интервенция в матката крие такава опасност.

- Как са сега майката и бебето?

- Поддържаме контакт с всички майки, на които сме правили някакви пренатални процедури. Ние следяхме бременността на майката в последните месеци. Сега педиатрите следят бебето – те също имат заслуга, че то е живо и здраво и най-вече д-р Стоичкова, ръководителят на нашето отделение по Неонатология.

- Защо решихте да не вземете хонорар за операцията и колко би струвала тя на родителите на малката Християна?

- Интервенцията няма цена. Първо, не сме определили такава за нещо, което се случва толкова рядко. Второ, дренчетата са доста скъпи, цената само на едното е 600 лв. А иначе на мен ми струваше две седмици болящи ръце.

- Какъв е чуждият опит в областта на вътреутробните операции?

- В университетската клиника в Бон, Германия, където специализирах, тези операции са всекидневие. Там обаче те се поемат от касата, а и има много повече раждания от тук.

- Смятате ли, че в България тези операции трябва да се покриват от Здравната каса, както е в чужбина?

- С оглед на ниската раждаемост у нас и това, че тези случаи са редки, е редно държавата да помага на такива семейства, готови да се борят за бебето си.

- Защо с годините жените все по-трудно забременяват, а и износват плода впоследствие?

- Защото са все по-възрастни, когато решат да имат бебе.

- Кога жената трябва да роди първото си дете?

- Преди да навърши 30 години, но на практика не се случва.

- Изискват ли повече грижа „ин витро" бебетата?

- Не е задължително „ин витро" бременностите да са свързани с по-голям процент усложнения. Това се наблюдава при по-възрастните бременни, основно от гледна точка на развитието на диабет и високо кръвно налягане.

- Какъв е съветът ви към бъдещите майки?

-Да живеят здравословно и да се интересуват от възпитанието на децата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай