СПА на ниски цени е големият ви коз

СПА на ниски цени е големият ви коз | StandartNews.com

Избрах да се лекувам в Павел баня, признава генералният секретар на ЕСПА Йоахим Либер


Как България да се превърне в световна дестинация за СПА, балнео и здраве туризъм? Отговор на този въпрос ще търсят вестник "Стандарт" и КРИБ на специална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика". На 3 август в Кюстендил министрите на екологията Ивелина Василева и на здравеопазването д-р Петър Москов ще помагат със съвети и експертизи на кметовете, за да превърнат градовете с минерални извори в перли за балнеолечение.

"Стандарт" събира на една маса български и европейски СПА асоциации, кметове от региона, работодатели и хотелиери, за да начертаят новите възможности за трансгранично движение на пациенти чрез центровете за рехабилитация. Ще бъдат набелязани мерки и за развитието на комбиниран туризъм - здравен, възстановителен, културен и ваканционен. За провеждането на форума настояха по време на втория си годишен конгрес компаниите, членуващи в Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Домакини на дискусията ще бъде кметът на Кюстендил Петър Паунов. По време на форума ще бъде обсъдена нормативната уредба и възможностите за трансгранично сътрудничество, за да се лекуват у нас европейски граждани със средства от техните здравни каси. От общината домакин ще разкажат за партньорството си със световноизвестния чешки балнеокурорт Карлови Вари в областта на СПА и балнеологията. По време на форума ще бъде представена и стратегията на Министерството на околната среда и водите за развитие и пълноценното използване на минералните извори в България.

Какво трябва да направи България? "Стандарт" потърси мнението на генералния секретар на Европейската СПА-асоциация Йоахим Либер, който не случайно избра да се лекува у нас. Той е начело на организацията от 20 години. В нея членуват 19 асоциации от 20 държави.

- Г-н Либер, защо избрахте България за вашата рехабилитация? Какви са предимствата на нашите рехабилитационни центрове?

- Спа хотелът, където отседнах - "Севтополис", в Павел баня - е хубав балнео и спа хотел на тихо място с добри условия, какъвто е и случаят с други спа съоръжения в България. Ключовият момент за мен е, че персоналът в центровете за рехабилитация има добра квалификация и образование до магистърска степен.

- Какви са основните предимства на България като спа и уелнес дестинация?

- Като все още сравнително нова страна членка на ЕС България има предимството, че е в състояние да предложи спа и уелнес продукти на изключително конкурентни цени. Това е, което прави българските продукти привлекателни за по-широка аудитория. Също така България все още не е основна европейска туристическа дестинация и е все още неоткрита от много европейци. Така че тук е налице много потенциал, ако се намери верният пазарен принцип. Друг плюс е достъпът до Черно море, което дава възможност да се съчетаят почивките на морето - топприоритет на европейците - със спа и уелнес оферти.

- Какво трябва да се направи, за да се даде възможност на повече граждани на ЕС да идват тук за възстановяване, което се покрива от здравните каси на съответните страни?

- За да се възползва от потенциала на трансграничната здравна директива на ЕС, България трябва да се съсредоточи върху това спа центровете да се включат в националната система на здравеопазване. Ако рехабилитационните процедури се покриват от европейските здравни каси, повече клиенти от страни от ЕС ще приемат българските спа оферти като съпоставими с тази, която биха очаквали в собствената си страна. Медицински ориентираните клиенти търсят качество, признаване на балнеоцентровете от здравеопазването в родните им страни, лесен достъп до дестинацията и диференциацията между спа и уелнес оферти, за да могат да се доверят на медицинската концепция на спа офертата.

- Колко е голям пазарът на спа индустрията и към какво трябва да се стреми страната ни?

- Според ЕСПА европейският пазар обхваща около 12 000 обекта. Заетостта възлиза пряко и непряко на около 750 000 души и годишният оборот е около 45 милиарда евро.

- Къде да насочим усилията си в развиването на спа туризма?

- Българският спа туризъм би бил облагодетелстван от инвестиции в цялостната туристическа инфраструктура на страната. Всички елементи от спа туризма следва да се хармонизират и оптимизират. Един добър анализ на качеството на офертите в този бранш може да покаже къде да се фокусират усилията, например качеството на обектите от гледна точка на лекарите и туристите, конкретните оферти и квалификациите на персонала. Също така имиджът на страната е важен. Той има много голямо влияние върху възприемането и целевата аудитория, която в крайна сметка ще отиде на почивка в България. За да привлечете клиенти, работете върху имиджа, който налагате чрез маркетинговите канали.

- Какви са съпътстващите туристически продукти, които могат да придадат добавена стойност на нашата спа индустрия?

- В днешно време съпътстващите туристически продукти са много важни, за да се привлече по-широка аудитория. Спа офертата може да се комбинира лесно с всички видове туристически продукти. Например - култура, гастрономия, спорт... Друг аспект е паневропейското насърчаване на туризма, като например съвместни проекти на различни европейски страни. В момента например такава основа са "Римските термални извори на Европа". Пакетите комбинират спа оферти с туристически продукти, свързани с римското културно-историческо наследство. Проектът, финансиран от ЕС, стартира през 2014 г. с първите 8 национални партньори, сред които е българският град Хисаря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай