Сорбоната ще признава оценки от Военната академия

Сорбоната ще признава оценки от Военната академия  | StandartNews.com

Обучаваме 550 студенти, както и офицери от САЩ и Китай

Комбинираме създаване на знания за цялостната национална сигурност, казва контраадмирал Митко Петев

На 14 април Военна академия "Г. С. Раковски" отбеляза своя патронен празник и 103 години от създаването си. Началникът на академията контраадмирал Митко Петев пък отпразнува 50-годишен юбилей на 30 март. На 30 юни ще се навърши година, откакто оглави академията.

Военната му служба започва в дивизион патрулни кораби на Военноморска база - Варна, където в продължение на 9 години последователно е командир на група, старши помощник-командир и командир на фрегата "Смели". 2 години е щабен офицер в Стратегическото командване на НАТО за Атлантика в Норфолк (САЩ) и 4 години - специалист в щаба на флота. От декември 2011 г. до юни 2014 г. е командир на Военноморска база -ВМС.

- Контраадмирал Петев, каква е ролята на Военната академия "Г. С. Раковски" днес?

- Поводът, по който разговаряме, е радостен за нас, защото той е свързан с патронния празник на ВА "Г. С. Раковски", когато отбелязваме 103 години от създаването на академията и 194 години от раждането на Георги Стойков Раковски. Академията има честта 69 години да носи името на своя патрон, който е месията на националноосвободителното движение, идеолог, стратег, организатор, космополитен възрожденец, побрал в себе си две основни направления, които са много важни за изграждането на българската държава. На първо място, той е вдъхновител не само на четническото движение, но и създател на Първа и Втора българска легия, с което се явява и баща на българската армия. От друга страна, той е и писател, публицист, енциклопедист и сам казва, че единственият начин да се постигне националното освобождение е чрез пресата и сабята. И наистина, той ползва и двете, за да постигне това нещо. Какъв по-добър патрон за една военна академия, която трябва да възпитава в българското офицерство чувството за дълг, за гордост, да съчетава практиката на военното дело с висшата научна мисъл. Именно в тази традиция - 103 години Военна академия е вървяла заедно с българския народ, споделяла е неговата съдба, развитието на Българската армия и е била във възхода и в трудните моменти на България. Тази традиция ни позволява към момента

да адаптираме нашата мисия по най-добрия начин

за съвременните предизвикателства на националната сигурност. Преди повече от 15 години ние успяхме да погледнем на военното обучение като една съставна част на огромната интегрирана система на националната сигурност. Израз на това разбиране е фактът, че 70% от нашите обучаеми са студенти. Във военното образование, което се преподава в академията, ние комбинираме изучаване, формиране и създаване на компетенции и знания за ръководенето на цялостната национална сигурност - включително индустриална, енергийна, корпоративна, сигурност на доставките и т.н.

- Споменахте, че 70% от обучаемите са студенти. Има ли изразена тенденция от какви други специалности идват при вас?

- Тенденциите са интересни, основната е при увеличаването на броя на нашите студенти. Към момента, за разлика от тревожната тенденция във висшето образование, където кандидатите са под заявените бройки, при нас за едно място се борят близо двама. Това показва, че свръхбройката, която е обявена като държавна поръчка - ние приемаме два пъти повече от нея. Капацитетът на академията позволява това. Към момента имаме 746 офицери и студенти. Около 550 от тях са студенти. Капацитетът на академията е до 1100 обучаеми. Това е акредитацията, която получихме от Националната агенция за оценяване и акредитация. Нашата амбиция е да достигнем този максимум. Освен обучение ние предоставяме и други квалификационни курсове, имаме и специализанти. Ако ги съберем заедно с докторантите,

към момента във ВА се обучават над 1700 души

Най-големият интерес е към "Национална сигурност и отбрана". Тенденцията при нас е всяка година да предоставяме нови магистърски програми, какъвто е случаят и тази година - открихме три нови. Едната е "Стратегическо ръководство на отбраната и сигурността", която е модифициран граждански вариант на генералщабния курс за старши офицери и е насочена към бъдещи ръководни кадри в областта на сигурността, които ще получат необходимите знания и умения както и в Министерството на отбраната, така и в МВР, МВнР, на енергетиката, на транспорта - т.е. всички министерства, които имат пряко отношение към националната сигурност. Такива са и нашите обучаеми в момента, защото много от тях и в момента са действащи шефове на дирекции, управления и отдели в тези ведомства. Подготвяме и широк кръг от цивилни граждани, които имат отношение в своята дейност към националната сигурност - било то в Комисията по отбрана в Народното събрание, било то в обществени или политически, в частни организации. Втората нова специалност е "Енергийна и индустриална сигурност". Тя представлява изключителен интерес за хора, които работят в големи компании, чиято дейност пряко зависи от националната сигурност и обратно - националната сигурност зависи от тяхната устойчивост. Обикновено най-много като статистика са бакалаврите в областта национална сигурност и отбрана, но също така икономика, енергетика и мениджмънт.

- Създадохте и магистърска програма "Защита на населението и критичната инфраструктура" под формата на изнесено регионално обучение в Русе. Защо там?

- Нямаме специални географски предпочитания, но Русенският университет бе най-подготвен да направим тази стъпка. Постигат се две основни цели - да се разшири аудиторията, на която може да се предостави образованието в областта на националната сигурност и отбрана. И на второ място, очевидна е необходимостта от специалисти. Самите бедствия, които се случиха на България, напомниха, че не трябва да се действа само постфактум, а и по превенция, реагиране и възстановяване.

- Кои са новите най-големи заплахи пред сигурността на България и как подготвяте вашите обучаеми за това?

- С две думи:

старите заплахи са останали, появиха се и нови

Това довежда до една много сложна компилация от хибридни заплахи. Термините "хибридни заплахи" и "хибридна война" добиха голяма гражданственост в последната година. Но това не е ново понятие. Хибридната проява на заплахата е едновременно проява на конвенционална и неконвенционална заплаха. Нетрадиционните заплахи бяха идентифицирани през последните 10 години, но се оказа, че пренебрегването на традиционните заплахи - т.е. използването на традиционните въоръжени сили по нетрадиционен начин е също сериозен въпрос, на който трябва да се отговори. И предизвикателството е как да се отговори едновременно и на двете.

- Какво се промени след вашето идване на поста?

- Първото, което направих, е да определя трите приоритета, по които ще работи академията: качествено образование за нуждите на националната сигурност и отбрана, научна дейност в интерес на военното дело и екипност. По отношение на първия - разширихме процеса на образование - както изнесената магистърска специалност, така и обменът на преподаватели между университетите, които обучават в тази област. Разкрихме девет нови докторски програми с оценка над 9, като 10 е максималната. Успяхме да акредитираме две магистърски специалности и четири курса да се преподават на английски език. Тук основната насока бе в нашето сътрудничество на три нива - междуведомствено, национално и международно. Първото е между висшите военни обучения, които са съответно Военна академия и Националния военен университет във Велико Търново, Висшето военноморско училище във Варна, с които създадохме модел за синхронизиране на военното образование от лейтенанта до генерала. С Института по отбрана разработихме модел за анализ на отбранителните способности и трансформацията. На национално ниво с академичната общност работим тясно в рамките на Съвета на ректорите, където подкрепяме инициативите, които тя е поела. Военна академия е и

лауреат на наградата на Дипломатическия институт

с подпомагането на образованието на нашите дипломати чрез конференции, предоставяне на лектори и експертиза, което е високо признание за нас. По отношение на международното сътрудничество насочих усилията в рамките на Консорциума на военните академии и институтите в областта на отбраната в НАТО.

- Има ли много чуждестранни обучаеми?

- Имаме офицери от Китай и САЩ, а също и специализанти от Турция. В момента сме направили необходимите стъпки за присъединяване към Агенцията на франкофонските университети - изготвена е цялостната документация, покрили сме изискванията, като престои разкриването на магистърска програма, която е съвместно със Сорбоната по специалност "Международен транспорт и логистика". Това ще предостави възможност, когато студент изкара един семестър при нас, в следващия тези изпити да бъдат признати от Сорбоната и наши студенти да получат за тази специалност диплома и от Парижкия университет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай