След Доган никой не е подходящ за лидер

След Доган никой не е подходящ за лидер | StandartNews.com

Външната ни политика трябва да се подчини на националния интерес

Жена да оглави ДПС е прекалено революционно, казва проф. Людмил Георгиев

- Какво е посланието в словото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и какви ще бъдат политическите последствия?

- По начина, по който е структурирал изказването си, съдя, че на Ахмед Доган просто му е писнало от глупостите, които стават в държавата като цяло и в частност в ДПС. Дошло му е до гуша и е решил да каже за какво става дума. Мисля, че това е програмна реч, не само по отношение на ДПС, но и за държавата. Няколко са важните елементи. Първо, ЕС все още е проект, който едва ли ще се реализира, защото няма как европейските нации да се лишат от своя суверенитет и да се превърнат в нещо от сорта на Европейски съединени щати. Това противоречие е неизбежно и

едва ли някога Европа ще бъде обединена държава

Това го говоря и аз от години, но друго е да го каже политик от ранга на Доган. Прав е - ние говорим и пишем за ЕС, без да разбираме дълбокия вътрешен конфликт.
Второто важно послание е необходимостта България като цяло и ДПС в частност да се опитат да нормализират отношенията си с Русия. Тя се превърна в един от полюсите в този многополюсен свят. Еднополюсният модел свърши -САЩ не са единственият пълноправен господар на света. Това казва Доган на всички и е крайно време всички да се съобразим с този факт. Българският път е много лесен, струва ми се, че скоропостижно е необходимо веднага ръководството на държавата в лицето на министър-председателя да направи всичко, за да отиде в Русия и да се извини, ако трябва, на президента Путин. Трябва да се направи всичко възможно да се рестартира проектът "Южен поток" и въобще икономическите отношения с Русия да се възстановят. Крайно време е българската държава

да бъде инициатор за отменяне на санкциите срещу Москва

Това е голяма игра и тук Доган демонстрира, че е политик от световен мащаб. Не са това нашите балкански работи - разправии на дребно между реформаторите и ГЕРБ, глупости. Задава се огромна визия. Разбира се, който може да я разбере, но затова се изисква капацитет.

- Все пак каква е визията на Доган за бъдещето на ДПС?

- ДПС не може да бъде проводник на интересите на Турция в България. В крайна сметка ДПС е българска национална партия и приоритет за нея трябва да бъдат родните национални интереси, а не на тандема Ердоган-Давутоглу, който ще доведе до разпада на самата Турция, както е тръгнало. Това е висш пилотаж, който дано бъде разбран.

- Коя е основната причина за разрива между Доган и Местан?

- България трябва да има добри отношения с всички и основно с Русия, това ви казва Доган.

- Преформулирането на политиката на ДПС може ли да повлияе върху националната политика? И дори да я ревизира?

- Доган се обръща към държавата основно, чак след това към партията. Надявам се думите му да повлияят. Сигурен съм, няма как.

- Какви промени да очакваме от ДПС в най-близко време?

- Ами Движението ще се върне в онова русло, в което го оставих пред 5-6 години. Но вижте, Доган прави за втори път опит

да накара държавата да поеме по нормален път

Веднъж българският народ и политическият елит не му го признаха - става дума за неговата лична роля за запазване на етническия мир в страната след 1989 г. Сега го прави за втори път. Послушайте го.

- Вече е ясно, че ще има смени по върха на ДПС. До какво ниво ще са рокадите?

- Сигурно е, че Местан ще се махне. Но най-важно е да се разбере, че Доган е прав. За България винаги външнополитическите отношения са били приоритет, защото София все се лута. Нещата за България не са се решавали тук.

- Въпросът е защо Доган допусна Местан да стигне толкова далеч. Наистина ли не е контролирал процесите?

- Повече от очевидно е, че не е контролирал процесите. Оставил е свобода на Местан да действа сам и ето докъде я докара - да подкрепя свалянето на руски самолет. Вие може ли да си представите?

- Възможно ли е Доган все пак да се върне начело на ДПС?

- Не мога да кажа, още повече, че той вече каза, че не иска. Важно е обаче да продължи да влияе на процесите.

- Каква ще е задачата на следващия председател? Според някои - да изчисти образа на партията, защото сега не е приемлив партньор във властта.

- Със сигурност това е задачата.

- Спрягат се различни имена за нов председател - Филиз Хюсменова, Ферихан Ахмедова, Тунчер Кърджалиев. Кой според вас е най-подходящ?

- След Ахмед Доган никой не е подходящ. Но едва ли ще е жена, чак такъв революционен ход едва ли ще се случи.

- Защо?

- Не знам доколко ще се справи. Видя се, когато Доган остави в ръцете на друг партията, какво става. Би било най-добре той да се върне като лидер.

- Какво ще е бъдещето на Лютви Местан, след като Ахмед Доган свали доверието си от него?

- Означава сбогом на политиката.

Това е нова страница за ДПС и за България

- Тезата за предсрочни избори, защитавана от Местан, актуална ли е?

- Мисля, че е повече от актуална. Необходима е нова визия за страната. Може би препозициониране на ДПС от опозиция в управляваща партия, но това не е толкова важно. Важно е да се смени външната ни политика, да е подчинена на българския национален интерес.

- Каква е поуката от случилото се?

- Всички политици говорят глупости, най-после Доган прекъсна тенденцията и каза нещо умно. Надявам се решението му да проговори да подейства оздравително за цялата държава и да има поуки за целия политически елит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай