Синдикът на КТБ може да продаде "Виктория"

Синдикът на КТБ може  да продаде "Виктория"  | StandartNews.com

Имаме 12 оферти за кредитния портфейл, дъщерната банка ще отвори на 12 декември

Димитър Костов е член на Управителния съвет на Българската народна банка и подуправител, ръководител на управление "Банково". Попитахме го какво ще се случи с дъщерната на КТБ "Виктория" и какви са поуките от кризата със затворената банка на Цветан Василев.

- Г-н Костов, какво ще предприеме Централната банка с дъщерната на КТБ Търговска банка "Виктория"?

- Тази банка има достатъчно капитал, но недостатъчно ликвидни средства. Същевременно собственикът на банката - Корпоративна търговска банка /КТБ/, няма никаква възможност да предоставя ликвидна подкрепа. Единствената възможност е да се пристъпи към продажба на части от кредитния портфейл на банката с цел да се осигурят ликвидни средства за обслужване на клиентите. В средата на септември бе отправена покана към всички други банки в страната да заявят своя интерес. В отговор бяха получени 36 индикативни оферти от 14 банки. Това даде възможност за избор на конкурентна основа и 7 банки бяха поканени да се запознаят по-конкретно с кредитните портфейли, в резултат на което бяха представени 12 ангажиращи оферти. На основата на най-добрите оферти се предвижда осигуряване на ликвидни средства в банката от порядъка на 180 млн. лева, в това число и съществуващите в банката средства към този момент. Това е достатъчно да се възстанови обслужването на вложителите в банката, чиито средства са 160 млн. лева. Разбира се, реализацията на този план изисква значителен обем техническа работа по финализирането на тези сделки, но при създадената организация тя трябва да приключи до 11.12 т.г. На тази основа предвиждаме на 12 декември банката да възстанови обслужването на вложителите си при запазване на ограниченията спрямо едноличния акционер.

- Каква ще бъде по-нататък съдбата на банката? Ще се продава ли тя, или ще се одържавява?

- ТБ "Виктория" е собственост на КТБ. Предвид на състоянието на собственика, е много вероятно клиентите на "Виктория" да пожелаят да я напуснат. При такова развитие банката ще остане с определена ликвидност и активи, макар и с ограничен баланс от порядъка на 170 млн. лева. С последното изменение в Закона за банковата несъстоятелност се даде възможност още в началото на процедурите по несъстоятелността да се предприемат стъпки по продажба на отделни активи. Това означава, че акциите на ТБ "Виктория" могат да бъдат предложени за продажба от страна на синдика.
Изискванията, които БНБ трябва да постави към всеки потенциален инвеститор в този случай, са посочени в Закона за кредитните институции и съответните наредби на БНБ и политиката на централната банка, публикувана през 2007 г.

- Съдът спря делото по несъстоятелност на КТБ. Какво следва оттук нататък? Адвокатите на акционера "Бромак" твърдят, че 500 млн. лева са били достатъчни за спасяването на КТБ и БНБ неправомерно е поискала лиценза й. Как ще коментирате?

- Законът е дал възможност административните актове на БНБ, включително и решения за отнемане на лиценз, да се обжалват. Съвсем правилно и логично е, когато има спор по административното решение, делото по несъстоятелността да се спре, докато административният съд се произнесе по другото дело.Що се отнася до твърдението за 500-те млн. лева, адвокатите на БРОМАК не представят някакви техни анализи и оценки, а цитират мнение, изказано от г-н Цветан Гунев /б.ред. шеф на банковия надзор, който е в неплатен отпуск, след като срещу него бе повдигнато обвинение за неупражнен контрол върху КТБ/. Това мнение обаче е плод повече на емоции, отколкото на трезв анализ и оценка. Фактите от седмицата 16-20 юни т.г. показват, че сумите, необходими за "запушване на пробойните", биха били най-малко три-четири пъти по-големи. Такива средства се осигуряват на първо място от акционерите и мениджмънта на банката на основата на предварително подготвени планове за действия в условия на ликвидна криза, каквито акционерът и мениджмънтът не бяха в състояние да предоставят. На второ място, такива средства могат да се търсят като държавна помощ, но при строго определени условия, валидни за целия Европейски съюз. В случая с КТБ се оказа, че банката не само нямаше готовност да търси държавна помощ, поради което не е и търсила, но и не отговаря на условията. В такива случаи е необходимо мениджмънтът да е в състояние не просто да поиска помощ, но и да представи адекватен план за преструктуриране, който да позволява на банката както да плати цената на държавната помощ, така и да си възстанови жизнеспособността, след като върне държавната помощ. В случая с КТБ нямаше нищо такова. Изглежда, акционерът и мениджмънтът са разчитали на факта, че банката е голяма и БНБ и правителството ще им свършат работата. Или са си давали сметка, че при начина, по който са управлявали бизнеса, не е възможно да отговарят на изискванията за държавна помощ.

- Очаква се 3,7 млрд. лева да бъдат предоставени на депозантите в КТБ със защитени влогове. Как ще се отрази това на лихвите по депозити и кредити?

- Сумата сама по себе си е голяма, но всъщност представлява около 6 на сто към общата маса на влоговете в българската банкова система. Чисто механични сметки могат да покажат натиск в посока на намаление на средните лихвени нива по депозити от порядъка на 0.2 на сто. Това обаче е силно подвеждащо, както повечето механични изчисления.
На практика има много други фактори, които влияят неизмеримо по-силно върху нивата на лихвите по депозитите в страната. Достатъчно е да се посочи състоянието на европейската икономика, политиката на ЕЦБ, ефектът от липсващите или погрешни реформи върху икономическата активност в страната. Влиянието на всеки от тези фактори върху лихвените равнища в страната е по-силно и ще продължи да бъде по-силно през следващите години от потенциалния ефект на изплащаните суми по гарантираните депозити.

- Как ще коментирате исканата от някои политици оставка на управителния съвет на БНБ?

- Не виждам причини за такава оставка. БНБ не се занимава само с надзор на банките. През последните години и месеци функционирането на Валутния борд продължи да бъде стабилно, свързаното с него управление на валутните резерви продължи да бъде отлично, платежните системи на страната продължиха да функционират безпроблемно и надеждно, системите за регистрация, търговия и сетълмент на държавни ценни книжа функционираха безупречно, производството на статистическа информация и макроикономически анализи и оценки запази както качеството, така и ритмичността си.
Наложи се да работим в условия на отсъствие на титуляря подуправител, ръководещ управление "Банков надзор". Никой от Управителния съвет не избяга от отговорност при управлението на кризата с КТБ, независимо че неговото участие в текущия банков надзор е силно ограничено. Всички решения са взети единодушно и са законосъобразни и рационални, следвайки най-добрите международни практики за управление на кризи при ограниченията на местната среда и действащото законодателство в България.

Безспорно е, че има редица неща в практиките и процедурите на текущия банков надзор, които трябва да се прегледат и ревизират. Вярно е, че порочните банкови практики, както и финансовите пирамиди, се установяват най-ясно, когато нещата излязат извън контрол. Но случаят КТБ дава достатъчно основания и възможности за преглед, оценка и развитие на надзорната практика.

Ако има въпрос по отношение на Управителния съвет, за мен той е към г-н Цветан Гунев - дали той споделя заключенията, до които стигнахме в хода на управлението на кризата с КТБ, и дали би работил по изготвянето и прилагането на необходимите мерки за укрепване на текущия надзор над банките.

- Как ще коментирате идеята да се покани чужденец за управител на БНБ?

- Отдавна съм се убедил, че фактът, че някой се нарича Джон, Ханс, Франсоа и т.н., по никакъв начин не гарантира, че той знае, може, иска или пък има волята и куража да свърши някаква работа по разумен начин. Много по-важно е какви задачи се възлагат на управителя, както и да не се натоварва с очаквания, нямащи връзка с реалните му функции, правомощия и отговорности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай