Силвио Данаилов: Мечтая за олимпиада в България

Силвио Данаилов: Мечтая за олимпиада в България | StandartNews.com

Вече ще имам повече време за българския шах и Топалов
Искам венец в кариерата на Веско да бъде мач за титлата с Карлсен, сподели Данаилов

Силвио Данаилов спечели нов мандат начело на Българската федерация по шахмат (БФШ). На общото събрание в "Банкя палас" мениджърът на Веселин Топалов получи 47 гласа от присъстващите 59 членове. Форумът му гласува отново доверие, а той апелира към делегатите да бъдат обединени и напред да ги води единствено любовта към древната игра. За вицепрезиденти на централата бяха избрани Николай Недков и Иван Генов. Новите членове в управата са социологът Васил Тончев, депутатът Васил Антонов, Бойко Христов и Николай Йорданов.

Данаилов е изключителна фигура в родния и световния шах. Мнозина го наричат реформатор. С над 100 000 лв. той и Топалов са сред най-големите дарители на Българската Коледа. Благотворителните им инициативи са многобройни и анонимни. Със 17 000 лв. спасиха зрението на таланта ни Румен Николов. За мечтите и амбициите си Данаилов говори за читателите на "Стандарт".

- Каква година изпращате, г-н Данаилов?

- В личен план не бе добра, защото през март почина майка ми. Имах тежки избори за Европейския шахматен съюз, където подкрепих Гари Каспаров. Нашата група беше Европейският съюз и Америка срещу руското лоби, което вкара огромни средства на държавно ниво и аз, и Каспаров загубихме. Хората обаче разбраха, че всичко бе на политическа основа и оцениха моя принос през четирите години като единодушно Генералната асамблея ме избра за почетен председател на Европейския шахматен съюз. Не съм разочарован, защото да работиш 4 години начело на европейския шах е изключително тежко. Сега животът ми е по-лесен. Веско Топалов не успя да се класира за турнира на претендентите. Така приключи една трудна година, но гледаме с оптимизъм към бъдещето.

- А какви са амбициите ви за 2015-а?

- Доволен съм, че имаме едно стабилно правителство. В петък имах много позитивна среща с новия министър на спорта Красен Кралев. Той е човек спортист и бизнесмен. Нещата са му ясни и ще работим, за да реализираме нашата програма "Шах в училище", която Европейският парламент прие с официална декларация. Ще имам повече време да отделя и на Веско. Той има дъщеря на една годинка и в момента е по-пасивен. Гледа си детето и се наслаждава на семейния живот. Смятам да отделя повече енергия, за да помагам още повече и на българския шах. Работата в Европейския шахматен съюз наистина ми отнемаше почти цялото време. Надявам се през 2015-а да започнем да излизаме от кризата и да имаме и една добра политическа година.

- С турнирите "Мтел Мастърс" доведохте в България най-големите звезди на шаха. Можем ли да мечтаем отново за нещо подобно?

- Винаги трябва да се мечтае. Когато стартирахме "Мтел Мастърс" Веско още не беше световен шампион. Благодарение на тези турнири той се изстреля напред. Тук дойдоха най-големите светила. После направихме мач с Гата Камски, световен мач с Вишванатан Ананд. Сега мечтата ми е да организираме олимпиада в България през 2020 или 2022 г. Другата е да реализирам програмата "Шах в училище" - централизирано, с правителствена подкрепа. Доволен съм, че министър на социалната политика е Ивайло Калфин. Един изключително интелигентен и кадърен човек. Познавам го добре от Брюксел. Помогна ни за декларацията "Шах в училище". Много съм доволен от новия министър на спорта Красен Кралев и смятам, че с тези хора можем да помогнем на шаха да се развива напред.

- Вие сте признат за новатор. Сигурна съм, че имате още много идеи. Световният шах отново си избра Кирсан Илюмжинов. Накъде се развива древната игра?

- Световният шах зацикли, не се модернизира. Аз винаги съм бил против тях и затова не ме обичат. Винаги съм критикувал. Не се страхувам от никого и не мога да бъда подкупен. Не могат да ме притискат. Аз съм достатъчно независим и добър професионалист. Това, което се опитват в момента, е да държат контрола над ФИДЕ, но централата не се развива. Аз съм постигнал всичко в шаха. Единственото, което не съм, е да стана шеф на Международната федерация (ФИДЕ). Но това е възможно да стане през 2018 г. Ако остане обаче тази политическа конфигурация с Владимир Путин, аз нямам шанс, защото те разполагат с огромни средства. За тях да вкарат 20-30 млн. долара в едни избори е нищо. Беше сменен дари президентът на руската федерация Дворкович, които е зам.-премиер на Русия, защото се съмняваха, че може да е фен на Каспаров. И поставиха мултимилиардера със състояние според "Форбс" от 2,5 млрд. Андрей Филатов. Тяхната задача бе да контролират тотално Европа, а аз им бях неудобен. Бях опозиция. Ако се запази тази централизирана власт Путин - Илюмжинов - Филатов, никой няма шанс да се пребори с техните средства. С интерес в момента наблюдавам световната икономика. Ако се задържи тази цена на петрола - под 60 долара, смятам, че Путин няма да издържи дълго. Руската икономика ще рухне и самите хора в страната ще го сменят. Ако Русия не е тази страна, която е в момента, тогава наистина ще имам шанс. Карпов загуби, Каспаров загуби, оставам единствено аз. Но отново казвам - срещу руското правителство не мога да се боря.

- А Топалов може ли отново да изкачи върха?

- Проблемът на Веско е, че дълги години работи като звяр. Започнахме, когато той беше на 16 г. Догодина прави 40. Това са 24 години непрекъснат, къртовски труд. Ние постигнахме всичко, дори и неща, за които не сме и мечтали. Когато тръгвахме, беше епохата на Карпов, на Каспаров - гиганти. Ние се преборихме с цялата тази съветска машина. Той вече е женен, живее много спокойно, има си дъщеричка, отделя й много време и е малко отпуснат. Пречи му единствено, че не може да се мотивира достатъчно. Какво може да направи? Същото, което вече е направил. Да се върне там, където е бил. По какво си личи невероятният му талант? Той без никакви тренировки стана трети в ранглистата, спечели златен медал на олимпиада на първа дъска, златен медал на европейското първенство във Варшава на първа дъска, стана европейски клубен шампион със "Сокар". Постигна всички тези невероятни успехи без грам занимания. Ако се мобилизира, може да спечели претендентския турнир. Нашата идея е венец на неговата кариера да бъде мач за световната титла с Магнус Карлсен.

- Какъв е календарът на Веско за предстоящата година?

- Ще играе малко. Той не иска. Щастлив е с детето си. През януари е в Гибралтар, а после ще мислим.

- А как ще коментирате мача за световната корона Ананд - Карлсен?

- Лесна победа за Карлсен. Никой не е очаквал и нещо различно.

- Гений ли е Карлсен?

- Той е съчетание на Викинг. Норвежец, хладен с железни нерви. Блестяща физика, работоспособен, доста интелигентен и освен това работар. Не му липсва никакъв елемент и ако е мотивиран, може дълги години да стои на върха. Може и да го бие някой. Фабиано Каруана има потенциал и може да го надвие.

- А имате ли желание да станете мениджър на друг наш шахматист?

- Нямам време. Това е много тежка работа. Трябва да бъдеш треньор, мениджър, майка, баща. В другите спортове един играч може да изградиш и за две години, но в шаха ти трябват минимум 5, та дори и 10. Процесът е много дълъг. Нямам и тази енергия. Предпочитам да работя по социални проекти. Да популяризирам шаха и един ден ФИДЕ да бъде модерна организация, а тя си остава блокиран руски тип. Единственото важно нещо е да се държи контролът над федерациите. Сега се наслаждавам на живота. Радвам се на това, което съм постигнал. Искам още, разбира се, но вече нямам онази амбиция, който имах преди. По-спокоен съм. Не съм се примирил обаче. Ще се боря!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай