Ще включим Мелник в гръцкия път на виното

Ще включим Мелник в  гръцкия път на виното | StandartNews.com

Търсим възможности за стипендии за БГ студенти, казва Янис Бутарис

През миналата седмица кметът на Солун Янис Бутарис бе в София, за да представи втория по големина град в Гърция. Сътрудничество между София и Солун в областта на културата и туризма договориха на среща Бутарис и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Като начало между двата града ще започне обмен на ученици и студенти, които да бъдат настанявани не в хотели, а в местни семейства. Бе обсъдена и възможността туристическите оператори да създадат общ пакет за страни от Европа и по-далечни държави. Янис Бутарис предложи двете държави да развиват заедно и религиозен и винен туризъм. Партньорство между музеите в Солун и София и размяна на експонатите им, поиска Фандъкова. Обмисля се и възможността на изложенията, които се организират от България и Гърция, да се изпращат и екипи от представители на културата и изкуството. През септември Солун ще е почетен член на международен форум, на който може да бъде създаден и павилион на София.

Въпреки че през 2009 г. Бутарис основава либералната политическа партия "Дрази", поддържаща връзки с ПАСОК, той се смята не за политик, а за бизнесмен. Продължава семейната традиция на рода си във винопроизводството. Като кмет на Солун, който му е родно място, успешно прилага бизнесменски подходи и мениджмънт в управлението на големия пристанищен град. През 2014 г. е удостоен с титлата "Най-добър кмет".

- Г-н Бутарис, какво направихте през вашия мандат, който започна през 2011 г.?

- Започнахме с промени в целия механизъм на администрацията. Това е дълъг процес, затова продължаваме и сега да работим в тази посока. Друго много важно нещо е, че през 2011 г. икономическата и социалната ситуация в общината беше наистина много лоша. Имахме голям дълг, проблеми със социалното осигуряване. За 3 г. постигнахме 15 млн. евро излишък в бюджета.

- Как стана това в условията на кризата с дълга на Гърция и глобалната икономическа криза?

- Не беше лесно, защото държавната помощ за общината бе намалена с 60 %. Проблемите бяха решени с добър мениджмънт в работата и добро управление на финансите. Преди имахме около 4000-5000 служители. Сега имаме не повече от 2500 служители. Но въпреки големите съкращения общината работи нормално, защото създадохме добър мениджмънт. Имаме много млади и способни хора като заместник-кмета Спирос Пенгас. Мнозина от новите хора в общината не са политици, а дойдоха от бизнеса и частния сектор. Те са научени да работят по ефикасен начин, както се работи в бизнеса, а не в администрацията.

- Българите много харесват гръцките курорти. Това се видя и сега по Великден, когато над 300 000 отидоха да почиват в Гърция, въпреки призива на нашите власти да се ориентират към българските курорти. Как привличате туристите?

- Халкидики, което е най-посещавано от българи, е едно от най-добрите места за почивка в Гърция, а може би и в света. Но искам да подчертая, че туризмът не трябва
да се ограничава в курортите. Ние трябва да отваряме градовете си, да ги представяме на чужденците. Солун е град на университетите, на културата, има 15 паметници на ЮНЕСКО. Това е и град на вкусната храна, развлеченията и почивката. Ние искаме да привличаме посетители от съседните страни, които да се възползват от това и да останат доволни. Отворени сме и за привличане на студенти.

- Много гърци идват в България за СПА туризъм и за ски. Какво трябва да се направи, за да станат те повече?

- Моят баджанак всеки уикенд през зимата идва на ски в Банско. Аз не съм специалист по туризма, а кмет. Но това, което мога да направя, е да отворя по-широко
вратата на Солун, така че да посрещнем повече хора. В София дойдох именно с тази цел. Искам да кажа на българите: "Елате при нас в Солун".

- Някои български туристи се оплакват, че трудно намират в Солун места за паркиране. Това засяга и местните жители. Какво прави общината за решаването на този проблем?

- Проблемът няма лесно решение, защото колите непрекъснато се увеличават, а местата за паркиране остават същите. Нямаме общински паркинги, местата за паркиране са частни, но не са достатъчни. Един от начините за решаване на проблема, който сега обсъждаме, е да забраним влизането на частни коли в центъра на града.

- Прави впечатление, че понякога по живописните улици на Солун има натрупан боклук. Как се справя общината с тази неприятна ситуация?

- Планираме да създадем на места по улиците подземни депа за боклука, така че той да не се струпва извън кофите на самата улица и да пречи на движението на коли и хора.

- Много фирми от Солун работят с България. Гръцкото правителство се готви да им наложи 26 % данък. Това няма ли да убие съвместния бизнес?

- Намерението е глупаво. Ако аз съм бизнесмен и произвеждам нещо в България и ми наложат такъв данък, аз ще продам продукцията директно в България и ще избегна данъка. Бизнесмените винаги намират начин да се оправят с данъците.

- Гърция развива връзките си с Русия в икономическата област, въпреки наложените от ЕС санкции заради Украйна. Какво очаква Гърция и по-специално Солун, който предложи преди време на Русия да купи пристанището на града и железопътните линии?

- Отварянето на Гърция към Русия засега е само отваряне. Няма нищо конкретно постигнато.

- Но шефът на "Газпром" Александър Милер и енергийният руски министър Александър Новак бяха в Анкара преди дни. Обсъдено бе широко сътрудничество за продължението на газопровода "Турски поток", както и за търсене на газ и петрол в шелфа на Гърция.

- "Газпром" като компания се стреми да разширява своята дейност, да продава газ и да печели. Мен лично не ме интересува от когото се купува газ - от Русия, Азербайджан или от друго място. Важното е дали цената е добра.
Санкциите срещу Русия са наистина лошо нещо за някои страни в ЕС, като Гърция например. Санкциите спряха нашия селскостопански износ към Русия. Сега имаме голям проблем къде да дяваме тази продукция. Затова или Брюксел трябва да ни плати загубите, или ние трябва да търсим начин да се оправяме сами.

- Как Солун ще стане по-привлекателен за българските студенти?

- Общината заедно с университетите вече работи да се осигурят по-добри условия за живот и за наемане на жилища от студентите. Трябва да се потърсят и възможности е за стипендии. В повечето университети обучението се води на гръцки, но в други се преподава на английски, което улеснява желаещите да следват в Солун. В тази посока вече са направени първите стъпки.

- В България интензивно се строят пътища през последните години, но строителството често са забавя. В Гърция случва ли се това?

- Да, например дългата 600 км магистрала "Виа Игнатия" бе строена 20 години.

- Вие сте известен в бизнеса като производител на висококачествени вина. Какви идеи имате за сътрудничеството с България в тази област?

- Аз съм потомствен винопроизводител. С други винопроизводители от района на Драма обсъждахме в Съюза на винопроизводителите в Гърция идеята
да създадем общ "Път на виното", в който може са се включи и Мелник. В Германия например по "Пътя на виното в областта Рейн" годишно се регистрират посещения на над 5 милиона туристи. Братът на моята баба, който също е бил винопроизводител на вина, е учил в Пловдив педагогика. Като кмет на Солун аз за първи път посещавам Пловдив. Но преди това много пъти съм ходил в града. Ходил съм и в Асеновград, чието старо име е Станимака. Там нашият род също е имал винарска фирма.

- Какви други намерения имате за разширяване на връзките между Солун и България?

- Общината на Солун смята да развие и връзки с Бургас, който също като Солун е голям и важен пристанищен гард.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай