Ще вдигнем заплатите на младите преподаватели в СУ

Университетът ни е предпочитан, защото нашите възпитаници си намират по-бързо и по-високо платена работа, казва ректорът проф. Анастас Герджиков

Ще вдигнем заплатите на младите преподаватели в СУ | StandartNews.com

- Господин ректор, с какво самочувствие започва академичната учебна година в Софийския университет?
- Софийският университет остава най-предпочитаният у нас. Кандидатите, подали документи за прием през тази година, са със 730 повече от миналата и са общо 7 230. Основната цел на всеки университет обаче не трябва да бъде просто постигането на по-висок прием, а поддържането на високо качество на образованието и научните изследвания. Смятаме, че се справяме с тази задача и се стремим да станем още по-добри. Затова университетът навлиза със самочувствие в 130-тата си годишнина.

- Колко първокурсника ще прекрачат прага на най-старото висше учебно заведение у нас?
- Приетите първокурсници са 4 588. На откриването ги поздравихме и окуражихме да вложат всичко от себе си, за да бъдат на нивото на най-стария и най-големия университет в България. Често казвам, че не е справедливо да обвиняваме днешните студенти, че са по-глупави, по-некултурни или по-мързеливи от предишното поколение. Това не е вярно. Във всеки випуск – и преди, и сега, има хора, които могат и полагат усилия, и такива, които нямат достатъчно възможности или не работят достатъчно. И сега, както и преди, има студенти на много високо ниво, които постоянно учат, четат и се развиват.

- Защо за кандидатстване в СУ има толкова много желаещи? С какво ги привличате?
- Както казах, качеството на образованието и на научните изследвания в Софийския университет е високо. Това се вижда от мястото му в националните и в световните класации, от броя на научните публикации и цитиранията им. Университетът дава почти половината научна продукция на всички 52 вуза в страната. Друга причина СУ да е привлекателен за кандидат-студентите, са данните от НОИ и други институции за реализацията на завършилите, според които нашите възпитаници си намират по-бързо и по-високо платена работа.
Въведохме също нов формат на изпитите по български език и литература и по история, който е по-близък до формата на матурата, макар и с по-високи изисквания, а този формат е по-познат на кандидат-студентите.

- Какви са предпочитаните специалности и защо? Има ли пренареждане?
- Най-много са кандидатите, посочили като желание специалност „Психология". На второ и трето място са „Публична администрация" и „Социология", следвани от „Английска филология", „Компютърни науки", „Софтуерно инженерство", „Българска филология", „Информатика", „Информационни системи" и „Право". Тези и няколко други специалности се редуват на първите места през последните години. Виждате, че в областта на информационните и комуникационните технологии цели четири специалности са сред първите десет. Много търсени са и специалности като например „Медицина", които нямат толкова кандидати, но и местата са малко, така че за едно място се състезават много желаещи. Такъв е случаят и с новата специалност „Графичен дизайн", където кандидатите не са много, но нивото е толкова високо, че при жените приехме само тези с максимален бал.
Интересен пример е и правото, което тази година е на десето място по брой на кандидатите и някои медии твърдяха, че има отлив. Оказа се, че местата са запълнени изцяло – редовно, задочно и платено обучение, в някои случаи още на първо класиране, поради което много желаещи не бяха приети.

- Вдига ли се нивото на обучение в СУ и какво е то на изхода?
- Нивото е високо и ние се стараем да го поддържаме и повишаваме с редица мерки. Имаме комисия по качеството, която следи за него, включително с постоянно усъвършенстване на атестацията на преподавателите. Нивото на студентите от приемането до завършването постоянно се повишава благодарение на усилията на преподавателите и на самите студенти. Университетът никога не е допускал компромис с качеството, за да запази броя на студентите до края на следването. В моята специалност например след първи курс отпадат поне една трета от студентите и накрая завършват не повече от половината.

- Съобразяват ли се учебните програми на университетите с потребностите на пазара на труда?
- Това е сложен въпрос. От една страна имаме редица учебни планове и програми, разработени съвместно с потребителите на кадри, най-вече с бизнеса. От друга страна, повечето програми не са такива. Понякога колегите не са активни, понякога поканените фирми не се отзовават. Във всички случаи обновяваме учебните планове и програми почти ежегодно.
Активно участваме в двете фази на много полезния проект „Студентски практики", благодарение на което успяхме да осигурим практически стаж на близо 10 000 студенти. Това им помага да се ориентират какви знания и умения търсят работодателите.

- Планирате ли увеличаване на таксите?
- През последните две години ги увеличихме малко, след като 8 години не ги бяхме променяли. Вероятно за някои търсени специалности плавното повишаване ще продължи, за по-малко търсените – не, дори обмисляме да освободим от такси кандидатите в някои специалности, които не са търсени, а са необходими на икономиката и обществото и липсата на кадри там може да доведе до сериозни проблеми.

- Каква е държавната субсидия за един студент в СУ?
- Ниска. Тя се получава като базовият норматив за издръжката на един студент се умножи с коефициент за съответното направление. Направленията са 52, от които в Софийския университет се предлагат 27. Има няколко проблема. Първият е, че преди няколко години базовият норматив за един студент беше намален и оттогава е два пъти по-нисък от норматива за издръжка на един ученик в училище. Вторият е, че при коефициентите на отделните направления има дисбаланси, така че в някои направления е девет пъти по-висок от други. Положителното е, че през последните години в тази формула започна да се отчита и качеството.

- Какво правите за подобряване на финансовата дисциплина в СУ?
- Стриктно изпълняваме препоръките на Сметната палата, така че проверката за изпълнението им през тази година показа висока степен на изпълнение. В същото време през последните години се виждат системни проблеми в счетоводната отчетност, така че Сметната палата два пъти не завери годишния ни отчет и три пъти го завери с резерви. По тази причина прилагаме пакет от мерки за подобряване на финансовата дисциплина и за подобряване на работата на счетоводния отдел. Най-важното е, че успяхме да изградим почти без средства електрона система, която свързва в реално време всичките звена на университета, които са над 20, с централното счетоводство. Направихме и кадрови промени.

- Ще има ли увеличение на възнагражденията на младите преподаватели?
- През тази година повишихме малко заплатите на преподавателите, които не бяха вдигани от 8 години и са ниски. За сравнение ще кажа, че основната заплата на един професор с 25 годишен стаж е по-ниска от средната заплата, с която според НОИ започват работа завършващите ни студенти.
Затова бяха крайно несправедливи обвиненията в медиите, че преподаватели и служители са получавали някакви възнаграждения над заплатите. Съгласно Кодекса на труда и Наредбата за структурата и организацията на работната заплата брутната работна заплата се състои от основна заплата и допълнителни възнаграждения. Това означава, че допълнителните възнаграждения като тези за трудов стаж, докторска степен, наднормени часове и участие в проекти не са средства над заплата, а част от брутната работна заплата, които законът и наредбата ни задължават да изплащаме.
Така че възнагражденията не са високи и това се отразява най-тежко на младите преподаватели. Към това се прибавя и конкуренцията на бизнеса, където заплатите са няколко пъти по-високи, в случая с ИТ компаниите – 5-6 пъти. За да привлечем и задържим младите преподаватели, ще се опитаме да увеличим именно техните възнаграждения в началото на 2018 г.

- Имахте идеи за програми на английски език, с които да привлечете кандидат-студенти от Европа. Какво стана с тях?
- Всяка година разкриваме няколко бакалавърски специалности и магистърски програми на чужди езици, предимно на английски, но не само. Чуждестранните ни студенти са около 1000. Имаме и съвместни програми с чужди университети. По-важното е, че вече имаме акредитация на средата за електронно дистанционно обучение на Софийския университет, както и на първите дистанционни програми. Тъй като изпълнихме 10 проекта в тази област и вече притежаваме техника, методология и опит, вярвам, че програмите ще бъдат с високо качество и ще привлекат повече чуждестранни студенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай