Ще върнем усещането за справедливост

Прекият избор на лидер на БСП носи повече отговорност, казва Весела Лечева, член на Изпълнителното бюро на БСП

Ще върнем усещането за справедливост | StandartNews.com

- Г-жо Лечева, исторически ли беше наистина 49-ия конгрес на БСП, както го определи на финала Стефан Данаилов?

- Да, действително този конгрес бе много важен -заради решенията и начина, по който БСП излезе от него. Делегатите се отнесоха много сериозно към приемането на платформата за управление и новия устав. Българските граждани искат промяна. Ние чухме това и започнахме промяната от себе си - с новия устав. Конгресът мина в работна, делова обстановка, с конструктивен диалог, без заяждания и остър тон. Може би и затова Стефан Данаилов го отбеляза како исторически.
- Лидерът на БСП вече е се избира пряко от цялата партия. Повече права или повече отговорности дава това на председателя на БСП?
- В никакъв случай не дава повече права. Но със сигурност дава повече отговорност. Оттук нататък изборът на председател ще става с одобрението на всеки един от членовете на БСП. Няма да го има вече онзи сговор, който се случваше преди години между определени групи. Това е радикална промяна, която дава възможност на БСП да бъде модерна партия, изпълнена с много енергия.
- Най-болезнена за знаковите фигури в БСП бе промяната, която въвежда 12 години мандат за представителите на БСП в парламента. Как протекоха дебатите по тази точка?
- Имаше наши, отговорни другари, заемали в миналото сериозни позиции в БСП, които подкрепиха мандатността. Направиха го с ясното съзнание, че поправката засяга ярки представители на БСП, можещи хора. Но те не са изключени от партията. Напротив - те имат своята възможност да участват в политическия живот на БСП. Но трябва да оценим факта, че всяко лице на даден пост достига своя апогей в рамките на 7-8, 10 години максимум. След това настъпва умора. И всеки човек би трябвало да знае за себе си кога да направи тази крачка назад.
- Чух коментари на делегати, че поправката може да остави БСП без най-добрите й експерти в парламента по сектори. Ангел Найденов и Атанас Мерджанов - в обраната и вътрешната сигурност, Михаил Миков - в правото и др. Така ли е наистина?
- Всички тези другари имат възможност да участват със своята експертиза и опит в съветите и комисиите към БСП. Ние отваряме вратата и даваме шанс на всички онези млади и активни българи, които могат да бъдат част от БСП, да се изявят. А другарите, които не са в парламента, могат да им предадат своя опит.
- Но някои от тях вече показаха, че се чувстват изключени или най-малкото обидени. Янаки Стоилов и Михаил Миков бойкотираха заседанието.
- Разбираемо. След толкова дълги години, прекарани в парламента - повече от 15, това им е станало като професия. И трудно човек може да се раздели. Но в крайна сметка мисля, а и залата го показа, че те са разбрали значимостта и смисъла на тази поправка.
- През годините сме видели много случаи, в които отпаднали от прякото ръководство или парламента социалисти създават вътрешно напрежение и центрове в БСП. Очаквате ли подобно нещо и сега?
- Не. Напротив - хората си тръгнаха от конгреса удовлетворени и заредени със самочувствие, че са направили тази сериозна крачка за промяна. И с твърдото убеждение, че по този начин могат да се спечелят изборите. За нас е важно БСП да спечели тези избори, за да променим модела на управление.
- Готова ли е БСП за управлението?
- Да. Нашата платформа е изключително сериозна. Разисквана е повече от три месеца с експерти, неправителствени организации, синдикатите. Имахме възможност да я представим пред много широк кръг от хора. Тя засяга най-уязвените социални групи - младите хора, средната класа, пенсионерите. Но най-вече предвижда промяна на икономическия модел по който се развива страната. Закрила на българското производство, закрила на българското земеделие, мерки към младите хора, мерки за преодоляване на сериозната демографска криза, в която е България.
- БСП обеща да закрие паралелната държава. Заяви, че повежда голяма битка срещу мафията, организираната престъпност, корупцията, които крадат 10 млрд. годишно от хората. Как ще осъществите тази битка?
- Това е същественият въпрос. Най-голямото очакване на хората е властта да се върне в институциите. И този начин на управление в държавата, резултат от сгрешения модел на прехода, да бъде прекратен. Българите искат да имат усещане за държава, за сигурност и най-вече за справедливост. Тези 10 млрд., трябва да бъдат върнати на гражданите. Но най-важното е върнем усещането за справедливост. Защото каквито и реформи да се правят по отношение и на съдебната власт и на борба с корупцията, няма ли го усещането за справедливост, значи нищо не сме направили.
- Опонентите ви от ГЕРБ сигурно ще заявят, че те вече водят тази битка, защото са осигурили над 3 милиарда от удари по контрабандата. Как ще им отговорите?
- Няма осъдени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай