Ще скачам от хеликоптер

Ще скачам от хеликоптер | StandartNews.com

Хората в Банско ме зареждат с енергия, споделя Анна Фенингер
Шампионката слуша поп, но не е голям фен на музиката

Настоящата звезда на Австрия в алпийските ски Анна Фенингер е родена на 18 юни 1989 г. Тя е от малкото селце Аднет до Залцбург. В началото на кариерата си кара във всички дисциплини, но от сезон 2012/13 спира със слалома. Първата световна титла (суперкомбинация) печели през 2011-а на шампионата в Гармиш-Партенкирхен (Гер). Две години по-късно, когато първенството на планетата е в Шладминг, тя взима само бронз. На олимпиадата в Сочи 2014 печели злато в супергигантския слалом и сребро в гигантския. Месец по-късно Фенингер спечели и първото място в генералното класиране за голямата Световна купа. Тя заслужи и малкия глобус в гигантския слалом. През февруари тази година Анна, която вече всички в Австрия наричат Кралица Анна, направи и големия си удар на световното във Вейл и Бийвър Крийк (САЩ). В скалистите планини австрийката спечели златни медали в супергигантския слалом и алпийската комбинация и сребро в спускането. Голямата звезда озари и Банско, където стана първата с две поредни победи в стартове за СК - алпийска комбинация и Супер-Г. Без никакво съмнения Фенингер определено засенчи досегашната любимка на банскалии Линдзи Вон (САЩ). След двете си победи тя се възползва от последните модели Audi Q7 и А7, с които бе свалена като истинска звезда от Бъндеришка поляна до "Кемпински хотел Гранд Арена", където бе избрала да отседне по време на стартовете за СК.

- Анна защо избрахте точно ските като спорт?

- Защото в Австрия всички се раждаме скиори. Заради това и не съм търсила друг спорт. Обичам да съм сред природата. Заради това и тръгнах да тренирам. Сама си избрах този спорт. Никой не ми се е намесвал.

- Кога за първи път се качи на ски?

- Бях на 3 г. И ако трябва да бъде честна, досега не съм слизала от ските. Наистина все пак първо проходих. Определено съм щастлива с този спорт.

- След три седмици приключва световната купа. Как планирате да мине ваканцията ви?

- Първата седмица отивам в Канада. След това две седмици на Хавай. И започвам подготовката за следващия сезон от световната купа. Нямаме много време за почивка.

- Какво ще правите в Канада. Там не е ли студено?

- Отивам на ски (смее се).

- Не е ли малко еретично да си почиваш от ските, като караш ски?

- Отивам на хелиски. Това са ски, които се карат на девствени терени, като направо се счака от ниска височина от хеликоптер. В Кенмор. Това е на един час полет от Ванкувър и след това още два часа с кола. Изключително красиво място. Там чувстваш свободата.

- А къде ще започнете подготовката за новия сезон?

- Не знам още. Сигурно пак в Нова Зеландия. Там се чувствам добре.

- Каква музика харесвате?

- Всякаква. Най-вече поп. Не съм голям фен на музиката. Но ми помага да се съсредоточа преди състезания.

- На 25 години вече сте спечелили всичко в ските. Какво ви мотивира за още сезони в Белия керван?

- Това, което ми липсва. Златният медал в някоя друга дисциплина. Едно е сигурно, накрая ще ми остане единствено тази в слалома, която нямам шансове да спечеля.

- Защо се отказахте от тази дисциплина?

- Много е трудна. Изисква прекалено специфична работа.

Аз си падам леко мързелива

За нея се изисква техника, която липсва при останалите. И заради това решихме с треньора да спрем с тези занимания. Слалом тренирам, колкото да участвам в комбинацията. А тези състезания не са толкова много през сезона.

- Идвали ли сте в България извън ските?

- Не. Чувала съм, че имате много красиво море. Нещо като в Гърция. Но за нас е много трудно да почиваме в Европа. Защото през април е още студено. Като се откажа, може да дойда за ваканция в България. Но в момента това е абсолютно невъзможно.

- Как се чувствате в Банско?

- Още преди 3 години, когато за първи път дойдох на световна купа в Банско, всичко бе перфектно. Сега отново бе така, като единствено малко ни измъчи мъглата. Но знаете ли, хората тук зареждат. Като минеш сутрин край опашката на лифта и видиш колко от тях са се наредили на нея само и само да ни видят как караме, веднага ти се вдига настроението. От двете си участия тук разбрах, че хората много ни уважават. Заради това искахме да се състезаваме, за да им благодарим за отношението. По време на състезанието в понеделник те бяха направо изключителни. Чувах ги през каската още 6 врати преди финала. Това ти вдига изключително много адреналина. Защото всъщност състезанията са точно за това. Да радваш хората. А тук

имате отношение към ските

- Вие сте известна с пристрастията си към екологията. В България обаче имаме известен сблъсък между ските и природозащитниците. Виждате ли конфликт?

- Това не бива да е конфликт. Всъщност точно заради ските станах пристрастна към екологията. Те вървят заедно. Аз не мога да си представя някой, който не е бил в планината, да обича силно природата. Това са измислици. Трябва да усетиш тръпката на природата, за да я заобичаш. А колкото повече хора отидат в планината, толкова по-добре. Защото така ще са здрави. Ските са най-екологичният спорт. Лифтовете са най-екологичният транспорт. Всъщност ние сме като посланици на екологията. Точно заради това съм ангажирана сериозно с тази дейност в Австрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай