Димитър Горов: Ще покажем на хората, че промяна е възможна

Димитър Горов: Ще покажем на хората, че промяна е възможна | StandartNews.com

Димитър Горов, водач на листата на коалиция "БСП лява България" в Ловеч

- Г-н Горов, едва ви открихме заради участия в срещи с избиратели. Има ли апатия у хората спрямо политиците след честите обрати във властта? Или червеният електорат не топи ентусиазма?
- За апатия не мисля, че можем да говорим. Видима е обаче известна умора от честото провеждане на избори. Хората поставят основателно въпроса, че ни избират, за да решаваме конкретните проблеми, а не постоянно да се боричкаме по избори. Има интерес и към хората, които са в нашата листа, а те са изцяло от областта, и към предложенията ни. Най-много въпроси получавам за ниските доходи, не мога да не отбележа и острото чувство за липса на справедливост и възмездие за всички, които рушиха и крадоха през последния четвърт век. Трябва да покажем на хората, че промяна е възможна. Искам да помоля българите да не се поддават на евтини манипулации. Защото ГЕРБ не се посвениха да правят кампания на гърба на бедстващите хора. След като дадоха половин милион за помпозно откриване, сега използват бедствията като удобно извинение да не участват в кампанията по същество, а я заместват с евтин PR. Колко ботуши, лопати, храни и лекарства можеха да се купят с половин милион?
- Имахте ли срещи с клиенти на КТБ и как виждате развръзката на казуса?
- Имах, разбира се, срещи с вложители на КТБ. Убеден съм, че предложението на ГЕРБ, ДПС и президентството за така наречената "банкова ваканция" не само нямаше да реши проблема с КТБ, а щеше да доведе до сериозно разклащане на икономиката. Този сценарий беше осуетен от БСП. Идеята на съзаклятниците - с парите на всички български граждани да се плати на шепа богаташи, няма как да получи подкрепа от нас.
- Като член на бюджетната комисия в досегашния парламент е логично да Ви питаме за финансовото състояние на държавата. Основните ви опоненти чертаят мрачна картина за идващата зима ?
- През втората половина на 2013 г. успяхме да намалим дефицита до границите на 2% и да заложим по-нататъшното му понижение до 1.8% от БВП през 2014 г. До началото на август 2014 г. изпълнението на бюджета по този показател вървеше според очакванията. Трябва да отбележа, че ГЕРБ не изпълни в нито една година собствените си показатели за бюджетни приходи- с 2,4 млрд лева в 2010 г. , с 500 млн лева в 2011 г., с 1,2 млрд лева в 2012 г. и с 1.6 млрд лева в 2013 г., което наложи ние да актуализираме бюджета през август 2013 г. Защо сега изоставане с 400 млн, което е покрито с буфери в бюджета, да води до тази истерия, освен ако някой иска да си има няколко милиарда да си харчи. Още повече увеличението на бюджета на президента по никакъв начин не кореспондира с този крокодилски плач за "неизбежна" актуализация.
- Българинът отново е в стрес от предстоящо сериозно увеличение на тока. Изчерпа ли държавата ресурса си за контрол на цените на електроенергията?
- Истина е, че системата губи по 1 млрд. лв. годишно от дългосрочните договори за задължително изкупуване по преференциални цени на електроенергия, произведена от слънчеви и вятърни централи и от т. нар. "американски" ТЕЦ-ове. Ако това не се промени, не съм оптимист. Налице е обаче видима тенденция, когато БСП управлява, да се намалява цената, а когато управлява ГЕРБ - цената на тока се увеличава.
- За какви социални мерки ще настоявате като бъдещ депутат, за да защитите най-уязвимите слоеве от населението?
- Основен проблем е липсата на работа и възможност за реализация. Затова смятам че държавата освен регулатор, трябва да е собственик и инвеститор в ключови сектори на икономиката.
Друг основен проблем са ниските доходи, затова смятам, че трябва да се въведе пропорционална система за облагане на физическите лица. Специално внимание трябва да отделим на премахването на неграмотността, на професионалната подготовка и квалификация, на съобразяване на образованието с икономическите потребности на страната и регионите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай