Ще намалим ДДС на лекарствата

Ще намалим ДДС на лекарствата | StandartNews.com

АБВ иска засилване на президентската институция, за да има баланс и отговорност

Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ

- Г-н Калфин, представихте цял пакет социални мерки, но кога те могат да станат факт?

- Веднага. Но по-важен е въпросът за целта - не просто да имаме един набор от мерки, които да се правят. В България социалните мерки се въртят около европарите - като има пари, се правят някакви усилия за временна заетост, преквалификация. В крайна сметка резултатът е по-голяма бедност и огромно разтваряне на ножицата между множество бедни хора и малцина много заможни. За нас социалната политика трябва да затвори ножицата максимално и да създаде по-хомогенно общество, защото иначе населението е демотивирано и това прави държавата слаба.

- Друга част от него е реформата в образованието, като предлагате дуално обучение. Как обаче ще се справите с качеството на образованието?

- При дуалното обучение младите хора не просто придобиват познания по някоя професия, а основно работят и довършват обучението си. И завършват освен с диплома за средно образование и със стаж и с диплом за професионална квалификация. По отношение на качеството на образованието - то ще се подобри по два начина. Първият е, като се вкарат децата в училище, тъй като много от тях само се водят там по различни причини - например да получават социални помощи или училището да си поддържа паралелките. Трябва да се въведе пакет от мерки и стимулиращи, но и принуждаващи децата да влязат в клас и то ефективно. Според мен трябва промяна на критериите. В момента в много училища те са занижени. Разбира се, тук има и редица въпроси, свързани със статута и материалното осигуряване на учителите.

- Друг акцент е здравеопазването, как ще подобрите тежкото положение там?

- Много неща трябва да се случат, безспорно финансирането не е достатъчно. Но първо трябва да се въведат електронната здравна карта и електронното здравеопазване. Много е важно да се спрат и течовете на средства. Трябва да се осигури и на хората с ниски доходи, на деца, на възрастни абсолютен достъп до здравеопазване, който да не е свързан с невъзможни за тях материални усилия. Важна е лекарствената политика - неслучайно в България много лекарства са по-скъпи, отколкото в други страни. Предлагаме няколко мерки, една от които е ДДС за лекарства да бъде диференциран и намален.

- Президентска република ли е единственият път за стабилизиране на държавата?

- Не, има и други, но ние в момента имаме една пълноценна парламентарната република, която не работи пълноценно. Идеята ни не е чиста президентска република, а примерно като във Франция, където има баланс между парламента и президента, в което има взаимен контрол, но има и ясно поета отговорност от едно лице, от една институция, каквато е президентът.

- С кого бихте направили коалиция и за какъв резултат се борите на вота?

- Това е разговор за след изборите, но ние имаме един много ясен принцип - АБВ има програма и сме готови с всяка една политическа сила да говорим и по кои теми бихме могли да търсим подкрепа. Ще настояваме за политическо споразумение за национално съгласие, каквито и да са резултатите от изборите. Много е важно основните партии да участват в едно такова дългосрочно споразумение, което да даде стабилност на реформите. За нас е важно АБВ да има такова влияние в следващия парламент, че основните ни идеи да бъдат взети под внимание от управлението. Което означава една парламентарната група, която да може да си поставя условията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай