Ще извадим Сливен от финансовата криза

Ще извадим Сливен от финансовата криза | StandartNews.com

Търсим голям инвеститор за минерални бани, залагаме на туризма

Имаме оздравителен план и инвестиционна програма, започваме саниране, казва кметът Стефан Радев

Стефан Радев е роден на 6 септември 1972 г. в Сливен. Завършва средното си образование в Гимназията с преподаване на западни езици "Захари Стоянов" в родния си град. През 1995 г. завършва Икономическия университет - Варна със специалност "Икономика и управление на индустрията". Има магистърска степен по счетоводство и контрол от УНСС - София. От 2010 г. е дипломиран експерт-счетоводител. Повече от десет години е бил изпълнителен и финансов директор на голяма компания. До встъпването си в длъжност като кмет на Сливен работи във финансовата сфера като одитор.

- Г-н Радев, в началото на идния месец вие правите една година като кмет. Най-сериозните ви постижения за този срок?

- От първия ден на мандата работим усилено за финансовото оздравяване на общината. Читателите ви сигурно знаят, че предишният кмет Кольо Милев остави общината във финансова разруха. Известно е, че Сливен е на челно място по задължения, че е общината с най-лоши финансови показатели, което показва, че е най-лошо управляваната община.
Работата ни по финансовото оздравяване е в няколко посоки - да намалим просрочените задължения, да преструктурираме дълга, което направихме с успешното реализиране на облигационната емисия. Тук влиза и първият етап от програмата за увеличаване на приходите, увеличаване на данъка, ограничаване на разходите, оптимизиране на това, как и за какво харчи общината парите на гражданите. Изготвихме оздравителен план и очакваме становището на Министерството на финансите. Ако той бъде реализиран, след три години за община Сливен ще се говори по друг начин - като за добре управлявана община, с добри финансови показатели.

Мога да кажа, че за краткото време, в което съм кмет на Сливен, с моя екип положихме много усилия, за да решим сериозни проблеми около водния цикъл на града. С последни дейности очакваме да приключи тази историческа сага, която през последните години създаде редица неудобства на сливналии.

По време на близо година управление на моя екип имаме одобрена Инвестиционна програма от 26 млн. лева за периода 2016 -2023 година, Приехме три съвършено нови наредби за работата на администрацията - за местните данъци и такси, за въвеждане на платено паркиране в Сливен, т.нар. Синя зона, и Наредба за привличане на инвеститори клас В.

След изпълнението на Инвестиционната програма гражданите на Сливен и неговите гости ще могат да ползват нови автобуси за градски транспорт, велоалеи, обновени и достъпни за инвалиди спирки, както и нови информационна и билетна системи за услуги и информация. Ще бъдат санирани сградите и обновени дворовете на четири детски градини. Ще се изградят нови Център за временно настаняване на бездомни лица и Кризисен център за жертви на домашно насилие.
За въвеждането на Синя зона Община Сливен ще вложи около 600 хиляди лева, като се очаква възвръщаемост за по-малко от година.

Работим по други социални и инфраструктурни проекти. Като постижение отчитам, че започна частична реконструкция на осветлението в квартал "Клуцохор", където повече от 20 години не е правено нищо.

- Кои са основните проблеми, които трябва да се решат през идната година?

- Най-важната задача на общинското ръководство в края на годината е продължаването на работата по Оздравителния план на общината, съгласуването му с Министерството на финансите, внасянето му в Общинския съвет за разглеждане. След това предстои приемане на конкретни действия по прилагането му. За мен оздравяването на общината няма алтернатива, а и не съм чул смислена такава до момента. Промените в Закона за публичните финанси и възможността да получим безлихвен заем са само една голяма и сериозна възможност за Сливен, за гражданите на Сливен, за инфраструктурата на града, от която ние трябва да се възползваме.

Опитваме се да наваксаме и изгубеното от предишния мандат време при реализацията на Програмата за енергийна ефективност в Сливен. Надявам се до края на годината да приключат всички процедури и да обявим избор на изпълнител за саниране на първите блокове в Сливен.
- Сливен е град с изключително богато културно-историческо наследство. Тук се намира Първата на балканите фабрика, основана от Добри Желязков-Фабрикаджията. Тази сграда днес е предоставена на общината. Какви са идеите за нея?
- Сградата е строена през 1843 г. Най-напред е била главен корпус на първата текстилна фабрика, създадена от Добри Желязков-Фабрикаджията. По-късно е превърната в затвор, а впоследствие е обявен за исторически паметник.
Миналата година държавата предостави базата на община Сливен и тя стана част от Регионалния исторически музей. Музеят има намерение да разположи там свои фондохранилища, експозиционни площи и ателиета. Има идея към музейните сбирки и кътове да се направят восъчни фигури на Добри Желязков-Фабрикаджията, на войводите Хаджи Димитър и Панайот Хитов, възрожденеца Добри Чинтулов, дарителя Хаджи Мина Пашов и други известни хора от Сливен.

Има изготвени проекти от Регионалния център за икономическо развитие на Сливен за климатизация на сградата, поставяне на асансьор, както и за създаване в мазите на сградата на място, където да се показват и дегустират вина на сливенски производители.

- Тоест да разбираме, че общината иска създаването на цял музеен комплекс? С фабриката, музея на текстила, къщата на Добри Чинтулов и други?

- Пред община Сливен се открива възможност да се изгради цялостен комплекс, който ще бъде уникален за страната, защото сградата се намира в близост до Националния музей на текстилната индустрия. В непосредствена близост са къщата музей на Добри Чинтулов и къщата музей на сливенския бит. До тях води улица, на която има възрожденски къщи. Наскоро родолюбив сливенец възстанови емблематичната за града Гюр чешма, която е на тази улица. Идеята е всички те да бъдат свързани и да стане един ансамбъл, който да привлича туристи в нашия град.

- Тези намерения обаче са осъществими само с помощта на държавата.

- Да, така е. Този маршрут - центърът на града, сградата на Митрополията, построена в стил Баухаус, Белият театър, както младите хора наричат Драматичния театър, и музейният комплекс в бившата текстилна фабрика на Добри Желязков, обогатяват Сливен. Правим проекти за развитието им. Но без финансовата подкрепа на държавата трудно ще се справим. В този смисъл - очакваме финансиране.

- Възможно ли е Община Сливен да си партнира за привличането на туристи и с други общини?

- Не само е възможно, но и желателно. Сливен е град с богато минало, което е част от миналото на страната, ние не сме изолирани, имаме какво да покажем и с останалите градове можем да си партнираме непрекъснато за привличането на туристи от България и света. Трябва да сме заедно в този процес на запазване на традициите и популяризирането на българското. Морето е близо до Сливен, интересни за туристите са и съседните градове, Елена, Търново. Готови сме за едно ползотворно и градивно партньорство.

- Сливенските минерални бани са вече общинска собственост, но какво става с тяхната емблема - сградата на баните. Търсят ли се инвеститори за развитие на балнеотуризъм?

- Може би е по-точно да се каже, че общината разполага с централната сграда на Сливенски минерални бани, която й беше предоставена от държавата, но не разполага със свободните терени на територията на баните. Според изготвения преди 10 години Подробен устройствен план (ПУП) на Сливенски минерални бани Община Сливен в момента е собственик само на автобусната спирка, сградата на Централната баня и паркинга с градинката до нея. Ние направихме актуален регистър с имотите и техните собственици, според който голямата част от недвижимите имоти са на държавата и Областна администрация Сливен, както и на частни лица. Сградата на Централната баня има нужда от много голям и скъп ремонт, който не е по силите на Общината. Всички, проявили инвеститорски интерес към нея, до момента се интересуват дали има за продаване и хотел към нея, или свободен терен, на който може да се построи нов хотел. За целта имаме взето решение на Общински съвет Сливен, с което да поискаме чрез Областния управител свободните държавни имоти. Така, когато разполагаме със свободни терени, ще имаме какво да предложим на инвеститорите. Иначе там и сега работят държавни и частни обекти, които имат, макар и малък потенциал, да развиват балнеотуризъм.

Сливенски минерални бани имат големи възможности, но имат нужда от голям инвеститор, който да подобри условията и услугите, както в сградата на Централната баня, така и да построи нов хотел, за да разшири легловата база, да предложи нови атракции за посетителите лекуващите се с минерална вода.

- А какви са перспективите за местността Карандила, която е предпочитана за отдих и от сливналии, и от гости на града?

- Стъпките ни за развитие на туризма на Карандила не са по-различни от действията ни за Сливенски минерални бани. Тук дори мога да кажа, че сме много по-назад. За Карандила няма изработен ПУП, за да предложим каквито и да било перспективи. Земята е горски фонд, публична държавна собственост, на територията на Природен парк "Сините камъни". Има и много частни гори и терени. Общината разполага само с две вили и терена на стадиона. За да се изготвят сериозни планове и да се извършат инвестиции на Карандила, най-напред трябва да се изготви Подробен устройствен план, на който да се очертае урбанизирана зона с всички намиращи се там обекти - вили, лагери, хотели, почивни станции и т.н. Едва тогава общината може да поиска от държавата терена на тази урбанизирана зона, както и да реши въпроса, свързан със собствеността или отстъпеното право на строеж на всички съществуващи обекти и терени в нея.

Когато разполага със собственост, общината може да подготвя планове, да инвестира или да даде възможности на евентуални инвеститори. Желаещи има, но пречките със собствеността ги спира. Затова имаме намерение да извършим тези важни стъпки, необходими за развитието на Карандила.

- Г-н Радев, вашето празнично обръщение към гражданите на Сливен?

- Най-напред призовавам всички да извървим с търпение пътя на извеждане на Сливен от тежкото финансово състояние. Трябва да продължаваме напред с категорични действия и решителност, защото смятам, всички са наясно, че не можем да стоим повече на едно място и Сливен трябва да изплува. Сега имаме шанс и не можем да го изпуснем.

В края на миналия месец общината получи наградата "Златен ключ" на Програма Достъп до информация за "Институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани". Това е пряко свързано с комуникацията с гражданите и подчертава най-важната роля на общината - да работи в интерес на хората.

Уверявам сливенските граждани, че с моя екип работим непрекъснато за решаване на проблемите, трупани с години. Не е лесно, но не е невъзможно. Поздравявам всички жители на града с празника Димитровден, като им пожелавам много здраве, сполука и ги каня да посетят събитията, които община Сливен организира за всички тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай