Ще глобяваме продавачи на свещи край храмовете

Ще глобяваме продавачи на свещи край храмовете | StandartNews.com

Пролетното чистене вече стана традиция за софиянци

Доброволци ще възстановят екопътека от Мърчаево към Витоша, съобщи Веска Георгиева, шеф на Столичния инспекторат

- Тити Папазов, Кубрат Пулев и Румънеца дадоха личен пример в залесяването

- В район "Студентски" няколко блока се обединиха, за да си направят паркинг с фрезован асфалт

- Изчистиха се 31 нерегламентирани сметища в столицата

- Ще обявим списък на гражданите, които ще бъдат наградени за проявена активност

- Г-жо Георгиева, как мина тази година пролетното почистване на София?

- Без много шумотевица около блоковете в кварталите бяха облагородени много площи. Акцентът падна върху това, което всъщност търсим през годините - ненатрапчиво участие на хората. По един, по два часа, софиянци излизаха да чистят и облагородят пространствата около домовете си. Боядисваха пейки, садиха цветя и храсти. Боядисването на пейките продължава и в момента в Южния парк. Много хора поискаха растителност, предоставили сме над 4000 броя различни растения. Има списъци, които още не са изпълнени. До края на месеца ще купуваме растителност, парите от даренията се използват по определен законосъобразен ред, но са в рамките на пролетното почистване. Със залесяването тази година приключихме, защото времето не позволи част от предвидените мероприятия да се изпълнят. Радостно е, че в тази дейност се включиха много училища. Включиха се хора от спортните среди като Тити Папазов. Рапърът Румънеца пък направи изключително добро впечатление с усърдието си, като увличаше децата да садят в парка "Врана". Боксьорът Тервел Пулев също участва, той дойде на залесяването в Мърчаево. Там направихме снегозащитен пояс. Приключихме подобно съоръжение край Доброславци. Снегозащитен пояс ще има и от Мрамор до Доброславци, ще го довършим през есента.

- Колко доброволци излязоха да чистят тази пролет?

- 20 839 доброволци излязоха да почистят обществените пространства. Много от училищата участваха и това вече стана традиция. Тази година с помощта на районните кметове хората чистиха и садиха по места. Ученици и местни хора садиха на "Триъгълника" във Връбница, в Кремиковци също залесяваха. Ролята на Инспектората беше да координира изразходването на средствата и закупуването на растителност.

- През пролетното почистване се премахват и нерегламентираните сметища. Колко са тази година?

- Изчистиха се 31 нерегламентирани сметища, а са регистрирани 96, които също ще се почистят. От районните администрации насочвахме доброволците към местата на тези сметища. Днес и утре ще се работи в район "Студентски". Един чудесен пример е пак от този район. Няколко блока се обединиха, за да си направят паркинг с фрезован асфалт, защото сега паркират в една кал. Това се осъществи с разрешението на районната администрация, но положителен е фактът, че предложението е внесено от всички домоуправители, което значи, че са направили организация, а ние, българите, не се славим много като екипни играчи. Ние им съдействахме с изнасяне на земните маси, с информация откъде да си вземат материала. Хубавото е, че тази година се включиха много млади хора. В единия от дните, 150-200 студенти излязоха рано сутринта да чистят. Това беше приятна гледка. Надявам се, разбира се, да пазим, след като сме чистили.

- Какви други дейности имаше по време на пролетното чистене?

- Тази година продължихме опита от предишните, с боядисването на уличните стълбове. Закупихме боя с дарения, която не позволява да се лепят по стълбовете обяви, съобщения и др. Столичното дружество "Автотранспорт" чисти, а ние осигурихме боята. Стълбовете по "Мария-Луиза" бяха обработени през миналото пролетно почистване, сега продължихме с Лъвов мост, по бул. "Сливница" и след това по бул. "Васил Левски". По този начин идеалният център е защитен, продължаваме към периферията.

- Как се организира извозването на едрогабаритните отпадъци, защото хората си чистят дворовете и мазетата преди Великден?

- Графикът за извозване на едрогабаритните отпадъци не се променя, за да могат хората да свикнат с него. По време на пролетното почистване, ежедневно се извозват тези отпадъци. Случва се, когато някой си изхвърли до контейнера някаква вещ, пък колата за извозване е минала предния ден, както се случи в "Лозенец". Но на следващия или на по-следващия ден вещите вече са извозени. Надяваме се, че много собственици на имоти са си изчистили терените, защото започваме системна проверка по частните имоти. Всяка година го правим това. Те не са много активни, но за сметка на това отнасят глоби, понеже пък данъкоплатецът не е длъжен за плаща за частна собственост.

- Центърът наистина трябва да изглежда добре, но какво се прави за крайградските райони?

- Доброволците бяха насочвани основно към крайградските райони и към периферията на града. Между другото има още заявки за чистене от различни групи, които ще продължим да насочваме. Но тази година имаме и нова инициатива. Ще възстановим една екопътека. Забавихме се малко, защото трябваше да се справим с документацията. Екопътеката съществува, започва от Мърчаево и навлиза в парк Витоша. Надявам се, да е готова през май. Във възстановяването й ще участват доброволци, защото има много за разчистване. Инициативата е на кмета на село Мърчаево, а ние го подкрепихме. Радостно е, че през тази година, много от районните кметове участваха със свои предложения и свои инициативи. Всичко това ме кара да мисля, че пролетното почистване в София вече е философия.

- Според вас свикнаха ли софиянци да чистят града преди Великден?

- Да, хората свикнаха с тази кампания. Вижда се, че за час, за два излизат и си почистват около домовете. Разчистват мазета, дворове. Искат кашпи за цвета, градински инвентар. Утре ще обявим списък на гражданите, които чрез районните администрации ще бъдат наградени, основно със селскостопански инвентар. Хубаво е и това, че фирми помагат, не се харчат пари от общинския бюджет и всичко е на доброволен принцип.

- За какво ще следят инспекторите по празниците?

- По Великден ще проверяваме за нерегламентирана, незаконосъобразна продажба на свещи и цветя около храмовете. Не е нито канонично, нито законосъобразно да си купуваме свещи от търговци извън храмовете. Ще имаме дежурства заедно с Общинска полиция. На Цветница само през храм-паметника "Александър Невски" имаме 30 акта. Събрахме около над 20 кубика върбови клони с усещането, че едно цяло самоковско село продава върба около храма. Колегите са се свързали със свещениците, с молба да организират продажбата на свещи извън храмовете и се надявам това да се случи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай