Шарени коалиции ще родят много кметове

Шарени коалиции ще родят много кметове | StandartNews.com

ГЕРБ показа ловен инстинкт, БСП закъса за личности

Доц. Антоанета Христова, политически психолог

- Как оценявате готовността на партиите за местния вот?
- Естествено, партиите, които имат добрe организирани структури, са в много по-добра стартова позиция спрямо тези, които нямат. На всеки стратегията е доста специфична. ГЕРБ максимално има интерес да привлече лица за оглавяване на листите и кандидат-кметове, които имат рейтинг в обществеността, за да си гарантира категорично представяне. Струва ми се, че в стремежа си да открият такива хора играят отворени към всички партии. Логично е при ГЕРБ да се проявява ловен инстинкт - да търсят все повече и повече, да привличат вече утвърдени лица с добър публичен имидж.

Относно Реформаторския блок - позицията на СДС целият процес да е подчинен на учредителното споразумение на РБ, както и проблемите да се решават чрез първични избори, е максимално рационална. Неспазването му би произвело щети по отношение взаимното разбиране. Политическите проблеми, които произвежда РБ, в крайна сметка не е редно да се решават в предизборна ситуация. Добре е тези неща да се отложат във времето. Когато има наложено централно решение по време на местни избори, обикновено структурите се демотивират.

- Ще оцелее ли БСП след местните избори или АБВ ще се окаже решението в лявото пространство?
- БСП ще оцелее, но не и във формата, който иска да бъде. БСП все още, за съжаление, излъчва неопределени послания, а не единство и поглед напред. Когато не излъчваш послание за единство, а това важи и за Реформаторския блок, то избирателите и активистите са разколебани. БСП ще оцелеят, защото са стара партия и има гласоподаватели, които гласуват въпреки всичко за тях. Гледайки нещата отвън за БСП, виждам, че изборите им на личности, които ги представят, не са конкурентни в някои големи градове. А за АБВ ми е трудно да отговоря, защото имаше доста информация, че те са започнали много отрано с предизборната кампания и се справят добре в организацията на структурите по места. Може да се очаква добро представяне.

- Ще бъде ли променена политическата карта след местните избори и какви коалиции може да очакваме на местно ниво?
- Всякакви коалиции може да очакваме на местно ниво. За мен политическият живот в България отдавна загуби идеологическия си характер. Така той загуби своята принципност. Стана прекалено прагматичен, на принципа какво получавам и какво взимам, на преговорите и сделката. Това не е добра новина за всички нас. Картата ще бъде много шарена, коалициите - неочаквани, неразбираеми и безпринципни.

- Каква е ролята на независимите кметове при изборните резултати и участието им в местната власт?
- Независимите кметове са обичайна практика в държавата - когато не искаш да си нито от едните, нито от другите, а искаш и двете да те подкрепят, или когато всички са те отхвърлили, но не ти се изпуска властта.

- След като парламентът е осемпартиен, кое би трябвало да се смята за неуспех за парламентарно представените партии?
- За всеки успехът и неуспехът е различен. За ГЕРБ успехът е да получи цялата власт и да покаже, че може да произведе бъдещи парламентарни избори, след които няма да е зависим от необходимостта от компромисно коалиране. От страна на СДС като представител на Реформаторския блок, успехът би трябвало да бъде издигане на техни кандидатури на база подписаното споразумение. За другите партии от РБ е по-съмнително какво е успех. Те не са имали добри местни структури и там всяко прикачване е успех. Големият проблем е за БСП, защото всичко, което е надолу от резултатите им преди години, е неуспех. За ДПС ще бъде успех, ако докажат, че запазват или увеличават подкрепата си.

- Трябва ли да се въведе мандатност на кметовете, както поискаха преди няколко месеца жителите на Петрич в протеста им срещу Вельо Илиев?
- Мандатността е част от демократичния процес. Динамиката на процеса е следната - през първия мандат управляващият се учи и се старае да бъде добър, през втория реализира възможностите си, познавайки пътищата, а към края му вече е овладял пропуските в системата, които използва и през третия се опитва да накара системата да работи в негова лична полза. Два мандата са максимумът, който трябва да има всеки кмет.

(Пред Агенция Фокус)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай